Runski sistem - druga familija

U prethodnom blogu o Runama bavio sam se time time šta Rune zapravo jesu, kako sam ja video runski kurs i dao neke zaključke o duhovnosti do kojih sam došao. Naravno, opisao sam i prvih osam Runa, prvu Familiju, ili Aett. Pa da kažemo nešto prvo o samim familijama Runa.
Aettir - svaki započinje posebnom Runom - Fehu, Hagalaz i Tivaz. Tri Rune Majke. Prema nekima pripadaju Freji, Hajmdalu i Tiru. Postoji tumačenje da je prva familija povezana sa prvobitnim silama stvaranja, druga sa silama koje utiču na ljude, treća sa nasleđem i zajednicom u kojoj živimo.
Ne bih se sasvim složio sa ovakvim objašnjenjem prve Familije. Čovek je, naravno, povezan sa prvobitnim silama i od njih treba krenuti. Ali ono što sam ja video u prvih osam Runa je neki "uobičajeni" put života (u danas malo neuobičajenom kontekstu, čak i za one koji se bave nekim "duhovnim praksama", što ne znači da je ranije bilo tako - ovakve stvari se nisu radile iz radoznalosti, nego su se smatrale uslovom opstanka). Čovek je stekao magijske veštine koje mu pomažu u stvarnosti, on je postao vitki (pojam koji se pominje u materijalu, ali ne na mnogo mesta). Da bi takvim bio on ne sme ostati na "tačkama balansa", na kojima nam može izgledati da je dosta - Fehu (materijalno blagostanje), Ansuz (slobodni član plemena), pa ni Vunjo (radost pripadnosti zajednici). 
Ako ponovo pogledamo kako sam video prvi Aett vidimo da je to ono što je Kempbel nazvao Put heroja, naravno uz prepreke koje se na tom putu prevazilaze. No čovek je na kraju svuda prošao i "svojoj kući došao", on je radosni član plemena, i šta tu nedostaje!? Ako ste pogledali moj raniji blog, videli ste da sam spojlovao. No možda nista videli, ili recimo da niste videli. Šta, dakle, fali u navedenoj priči?! Ostaviću vas da razmisite.
...
Ili što bi rekli u filmu Rane - Kako se zove kad je zajebano? Okolnosti...
Ono što u takvom opisu sveta nedostaje je kriza - prelomni trenutak posle kojeg "ništa više neće biti isto". Upravo je to prva Runa druge familije - Hagalaz. Led koji pada s neba, iznenadna nesreća, grad, oluja... Nešto što se prosto događa. Ali takođe jedna-u-milion šansi da se ispravi sve. Zbog toga je nazivaju "Majkom svih Runa".
Sčedeća Runa je Nautiz - potreba koja nas tera na akciju. Dakle, ovde je reč o nečem urgentnom, ne o običnoj želji. Potreba je majka inovacije (invencije). Runa koja dolazi posle nje je Isa - Led - blokada, nepokretnost. Verovatno najopasnija Runa. Ključna reč za prevazilaženje je strpljenje. Ali ni ova Runa ne znači potpuno mrtvilo, ispod leda postoji potencijal, nešto se ipak kreće...
Ove tri Rune su za mene Sveto Trojstvo Runa. Ako ni zbog čeg drugog - zbog toga što ih ne šalješ drugome. Ali da bih to objasnio moramo nešto reći o magiji.
Ne znam o tome mnogo, niti se smatram ovlašćenim da govorim, pa ću reći nešto o samo dve moguće primene. Jedna je koncentracija na Runu. Korišćenje snage Rune, recimo to tako... To bi se moglo objasniti i sasvim "naturalistički", recimo kao povećanje samopouzdanja. Međutim, druga tehnika je projekcija Rune, što dovodi do uticaja na akcije drugih ljudi. U materijalu stoji da to ne bi smelo da se događa, da ne postoji nikakvo naučno ili pseudonaučno objašnjenje.
Sa čime se ne bih baš složio. Nauci je dobro poznata kvantna mehanika. Postoji objašnjenje kako stvari funkcionišu na kvantnom nivou, zna se dobro i šta od toga dobijamo na našem, na tome se zasnivaju mnoge današnje tehnike, recimo GPS. Ono što "niko ne zna" je šta se zapravo zbiva na prelazu iz jednog sveta u drugi. Zvuči poznato? Pa setimo se da i šamani putuju u "neki drugi svet". Naravno, ono što nauka ne objašnjava, pseudonauka "može", i izvlači sijaset zaključaka, o kojima ne bih sada... Ovaj pasus i nije mnogo bitan, osim ako vas stvarno muči šta zapravo "postoji".
Dakle, projekcijom utičemo na druge ljude. Šta bi se dogodilo ako bismo to pokušali sa gornje tri Rune? Hagalaz se može "slati" jedino ako želiš nekoga da ubiješ! Setimo se Ničeovih reči - ono što me ne ubije čini me jačim. Ako si nekoga "zvrčkom" ojačao, on će se vratiti, i ako ne pomišlja na magiju, ili čak i ako svesno ne sumnja na tebe. Onda će on tebe "ojačati" nekim iskušenjem, i tako se možete gađati dok neko stvarno ne umre... Nautiz ima jasnu magijsku upotrebu koja se može naći na internetu - to obtain a lover. Međutim, šta dobijamo ako "veštački" stvaramo nekome osećaj da smo mu potrebni?! Imao sam takvih situacija, bez ikakve svesne magije, da sam osobama bio potreban više no stvarno jesam, što bih mogao ili trebalo da budem... To je sve dobro za izbegavanje. Ali Nautiz možemo koristiti kao majku sopstvene invencije (kreativnosti). I najzad Isom možemo blokirati nekoga. Ali ne zaboravimo da se iza leda krije potencijal, koji kad se oslobodi efekti mogu biti slični onima koje opisah kod Hagalaza. Osim toga, zaleđivanje konflikta je izbegavanje rešenja. Što je jedino pošteno ako priznamo da rešenje nije na vidiku i jednostavno živimo pored takve osobe (koliko se mora). Za to nam projekcija nije potrebna...
Sledeća Runa je mnogo veselija - Jera - Žetva - plodovi rada, našeg truda. No već sledeća Runa je ponovo zajebana Ajhvaz ili Eihaz (da li samo mene asocira na Aiwassa?!) - Runa nagle promene, inicijacije, smrti, Runa koja nas uči možda najvećoj misteriji. Naravno da smrt ne treba ovde tumačiti (prevashodno) kao biološku, ali recimo da nešto mora da umre - možda "stari ja".
Ove dve Rune imaju nešto zajedničko. Kad biljka (jednogodišnja, žitarica, dakle najčešći izvor hrane) da plod, ona umire. Plod je i seme za sledeću sezonu (setimo se ovde da je Hagalaz opisan kao "hladno seme"). Ove Rune, dvanaesta i trinaesta su središte Futharka. Oko njih se dakle "sve" vrti! A trinaesta karta Tarota je isto Smrt (sa sličnim tumačenjem).
Ajhvaz simbolizuje zimzeleno drvo Tisa sa veoma otrovnim plodovima. Predstavljeno kao Drvo Univerzuma - Yggdrasil (mada ima i drugih kandidata). Tako je u runskim pesmama, tako je u meditacijama. Zanimljivo je što upravo nađoh (tražeći sliku), da je to bosansko sveto drvo. Mada sam lično posle jedne meditacije u parku doživeo visoki platan kao starog Ygga. Ali ja sam ipak dete prošlog a ne nekog davnog veka. Težim nekoj monumentalnosti, a nisam sklon da primećujem neugledno ali veoma otporno "najzelenije od drveća zimi", koje često raste na grobljima...
Perthro je moja najomiljenija Runa. Svega ovde ima. Iako nema mnogo materijala o toj Runi. Njeno tumačenje je Nepoznato. Ne da nam nije poznato njeno tumačenje, nego upravo Runa predstavlja ono što nam nije poznato. Perthro ima veze sa kauzalnim (uzročno-posledičnim) vezama, dakle sa naukom koja se bavi njihovim otkrivanjem. Runa predstavlja i nepoznatu teritoriju. Jedno tumačenje ovde neću pominjati, potražite sami! U meditaciji se dolazi kod diva Mimira, kod koga je zapravo znjanje po koje je došao Odin, pronašavši Rune. Ko želi znanje, želi isto što i Odin! Toga se ne treba stideti. Perthro predstavlja samu divinaciju, i po nekima ako pri čitanju Runa prvo njega izvučemo, tu treba stati. Jedino gde se baš ne nalazim je ono što je u runskoj pesmi "izvor zabave", a to je kocka. Moram priznati da me nikada nije impresionirala mogućnost olakog dolaska do materijalnog dobitka (mada od toga nisam bežao, poker aparati kojih je bilo dosta kad sam bio klinac za mene su bili samo ubijanje vremena - dakle izvor zabave). Ali čovek se može kockati sa mnogim stvarima u životu...
Algiz je Runa zaštite. I snaga života... Ovo jeste "jednostavna" Runa, "za odmor", ali stvari i kad su jednostavno ne moraju biti siromašne značenjem. Iako je Algiz pogodan za odmor od metafizičke gimnastike, on predstavlja i kontakt sa bogovima. Pod čijom smo zaštitom. Ponovo drvo Tisovine, moć čovekovog života i duha koji ide prema bogovima.
I Sovilo (Sig) je "jednostavna" Runa - ona predstavlja Sunce. Ono pročišćava, ali se ne može kontrolisati tako lako. To je i Runa Pobede. Ova Runa predstavlja i samu dinamiku - svaka konstantna forma će pre ili kasnije biti uništena silom koja je u njoj sadržana. Dijalektika.
U ovim dvema Runama, poslednjim u ovoj familiji, pronalazim dosta toga sličnog. Iako naoko sasvim jednostavne, ove Rune su ipak bogate značenjima, a onda i tumačenjima, što se i dogodilo. Uz možda Otilu predstavljale su najkorišćenije Rune u izvesnim događajima tridesetih prošlog veka, na koje nemam sad nameru da se referenciram, mada ko ima specifičnu estetiku i osećaj za ironiju mogao bi pogledati ovaj spot (bilo je jače od mene).
Ovim smo završili i ovu familiju Runa. Sile koje utiču na ljude, okolnosti, ono kad je zajebano... Bilo je povuci-potegni, ali bilo je korisno. Ili barem poučno! Zanimljivo je da se završilo na Dan Sile, 4. maja, takođe dan kada je Najveći džedaj naših naroda i narodnosti postao jedno sa Silom.
MAY THE FOURTH BE WITH YOU - što nas podseća na četiri elementa, što je nezaobilazno u magihjskim radovima, ali ovde stajemo s pričom.
Ivan Vukadinović


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije