Са путовања - Горња Аустрија

Хићино родно место Браунау ам Ин је питерскна варошица. Ништа не указује на место његовог рођења, и прве три године живота, осим табле на којој пише да се не понове злочини фашизма.
Док смо долазили тамо било је ироничних и заједњивих коментара. Но, пред самом кућом ипак неки стид не да мира. Сликао сам се, али не много исцерен. Наравно, може се рећи да је то све саставни и неизбежни део европске историје, коме много шта у историји Европе претходи. Може се бити ироничан, питати - чега се стиде!?
Баш они, Аустријанци, који дадоше есесовца за генсека УН. Но, када си дошао да се сликаш, на "ходочашће", је ли - и ниси баш у морално супериорној позицији. 
Местом корзирају Турци и остали обојени, највероватније сви муслимани. Томе је допринела не мало Хићина политика, или изостанак исте (неки дефинишу политику као уметност могућег). После два светска рата Европа је демографски и етички исцрпљена, те се окреће моралном релативизму и хедонизму који се крије иза тобоже универзалних, "европских вредности". Подразумева се да неки дођу, раде, зараде, врате се кући (гастербајтер значи буквално "гост радник"). Е, код овог последњег се зајебало, гости постали домаћи. 
Наравно, питање да ли би било тако и без Хиће, колико је Други светски рат само нужна последица оног Првог, Великог... која је уопште улога појединца, а колико су историјски процеси нужни... Уосталом, један од највећих проблема је што нема више белих варвара, али не морамо сад о томе...
Иначе, кажу да су Аустријанци учинили највећу ствар - убедише цео свет да је Хитлер био Немац, Моцарт Аустријанац, а они само жртве. Јел' тако, тако је! Па сад, ако Аустријом сматрамо домен Хабзбурга, Салзбург где се родио Моцарт није био у том домену тада, ерго он се није родио у Аустрији. Што је занимљиво...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije