Равна плоча и мали Ђокица

Ако сте гледали неке сајтове које држи СПЦ или њој блиске организације, могли сте приметити нешто што ја зовем мали Ђокица патерналистички стил излагања... Пример је рецимо кад пишу како је Лејди Гага "прикривени сатаниста" јер се на њеним спотовима види обрнути крст. Шта је ту прикривено? Није (много) прикривен ни однос аутора таквог текста према читаоцу, као он појма нема, па овај да му неуком објасни какве све опасности вребају, ако му се не објасни овога ће узети страшни демони...
Исти стил налазимо и у секуларним садржајима. Користим најблажи могући израз, како не би било после да "учитавам" некоме а(нти)теизам или а(нти)србизам. Тако ће Запад Павловић, пардон Исток Павловић у "Политици" да нас учи шта су то покемони, ваљда јер су се неке србенде с тиме спрдале, па како смо само глупи не славимо тај бенефит технологије... Исти је подржао став Докинса о брегзит-референдуму како је народ глуп да одлучује, јер не зна довољно. И вели "Исток", да се одржи такав референдум у нас вероватно би он гласао за ЕУ, као и већина његових другара који су образовани, воле да путују, знају стране језике...
Сличан стил, али ипак само у неким текстовима, негује и Часопис за промоцију науке "Елементи". Кажем у неким текстовима, и то испливава у тзв. колумнама, које иначе јесу по природи састави опште намене. Има текстова у том часопису о којима се може нешто стварно о ономе што је актуелно у науци сазнати, док се их неких текстова може научити само о нечијој надобудности.

Тако извесна Марија Николић у овогодишњем пролећном броју "Елемената" објављује текст симпатичног наслова Равна плоча. Ко иоле прати фабулу радње по јутјубу, рецимо, знаће из наслова о чему је реч, ко не зна сазнаће кад почне да чита. Иначе, о пореклу савремене теорије равне Земље, које је некако неистражено, муа има своју теорију завере, ал' полако јер видећемо прво шта Марија о тим теоријама мисли. А у том тексту она почиње са подацима о супериорности "нашег мозга" (беше то полни орган Јелене Карлеуше?), да би онда прешла на чуђење. "Како је, на пример могуће да у 21. веку људи и даље верују да је Земља равна плоча? Или, мало актуелније, како људи дозвољавају да буду жртве масовне манипулације било у Србији, било у Америци, као у случају Доналда Трампа?"
Чекај, стани (... мали Ђогани!) јел' она то изједначава оне који верују да је Земља равна плоча са онима који подржавају на предстојећим изборима кандидата републиканске партије Трампа!? Ко подржава Трампа мисли да је Земља равна плоча?!? А шта ако Трамп добије изборе, шта нам то говори о драгим Американцима?! На какве то масовне манипулације у Србији мисли не прецизира, па можемо си мислити...
Па онда прелази на "теорије завере", како то неко мож' мислити да Амери нису слетели на Месец, или да иза 11. септембра стоји америчка влада (Фаренхајт Мајкла Мура, многима омиљеног левичара). "Једини озбиљан проблем у раскринкавању завера је у томе што се оне понекад заиста дешавају, али без обзира на то наши мозгови имају одређене когнитивне предрасуде које нас навлаче да видимо завере и тамо где их нема". Шанеси нувел, што би рекао Делбој, признаје ли она то да су неке теорије истините!? Наравно, после тога је фамозно "али" јер everything after but is bullshit.
Па драга Марија, саветујем ти да доследно примениш Окамову оштрицу на сваку, али сваку теорију о неком догађају, било званичну, било завереничку. Ако о нечему не знамо све, а не знамо ни кад се фамозни архиви отовре, бирамо једноставније решење, оно које тражи мање додатних претпоставки - entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, просто и једноставно. 
Гре'ота би била да овако дубокоуман текст прође без сличног закључка. Па д видимо. "Управо из ових погрешака у когнитивној функцији сопственог мозга постоје они типови личности који и даље верују да нема климатских промена или да на небу седи човеколики мудрац седих власи."

Отварање очију

Когнитивне предрасуде ипак постоје, Марија Николић нам је одличан доказ, па да видимо мало из њеног избора примера. Ако је подржати Трампа равно веровању у равну плочу, онда је вероватно Хилари Клинтон њој сасвим добра. Јер на крају ипак мораш бирати између два кандидата, или одустати од права на избор (наравно, ако га имаш, а многи о којима председник Америке одлучује то право немају). Хилари је већ била државни секретар (нешто као министар спољних послова), а Обама је свесрдно подржава (тако то иде - црнац, жена, следећи је геј...), па шта су они то тако сјајно радили да се ни случајно не гледа алтернатива?!
Икона политичке коректности, Фаред Закарија, на CNN-у рече како не треба нападати ислам, јер слимунамија има две милијарде, а изисоваца само тридесет хиљада. Чекај, чекај, Фареде, не рече ли ти како највећа светска суперсила, како воли себи да тепа, не може да разбуца 30.000 бандита?!? Наравно, није он то хтео рећ', ал' има нас који читамо између редова.
Као ономад кад је Беба Поповић кренуо да се курчи како је одбрусио Легији на вечери код премијера. Значи, Ђинђића су ипак убили они са којима се дружио, осим ако не верујемо теорији завере да Легија ипак не стоји иза убиства (трећи метак, ледени метак...)

А из онога о старцу с брадом, "учитавам" да је она атеиста, зар не... Како то да свест случајно настаје из материје? Да консултујемо мало Окамову оштрицу... Атеиста Хојл рече да ће пре торнадо направити боинг него случајно настати функционални ДНК молекул. Ма колико Докинс понављао да је за комплексан ентитет неопходан комлекснији Творац, то не стоји - ја ти то Марија, као програмер јамчим! Манделбротов скуп настаје из сасвим једноставне формуле, па погледај га само! Узгред, Докинс није дефинисао шта му значи то "комплексно"...

Циљна публика

Но, можда је овакав стил (мишљења) заправо добродошао због циљне публике часописа "Елементи", а то су деца или ти тинејџери. Али такве надобудности нема у "Политикином Забавнику" који има исту публику. Па, пошто сам отворио очи Марији (јесам и ја надобудан, но можда она стил који користи једино разуме, због тога), да јој дам мало бесплатних савета.
Деца препознају булшит. Нема потребе да се плашимо да ће их неко (лако) обрлатити. Деца (тинејџери) то виде и у односу на СПЦ - рецимо ако силиконска певаљка носи крстачу и тупи о "породичним вредностима". Но, са друге стране, деца не воле званичну пропаганду (а имали сте ви и министра просвете), па ни ако је она "напредна" или "хуманистичка".
Сећам се ја и својих тинејџерских дана. Крај осамдесетих, време "оцвалог социјализма", пред распад. Испоруче нам Артуковића, каже виц да би Хрвати имали своју Кућу цвећа, а на Индексовцима лепо уочише - неће да га стрељају док сам не умре. И онда мој другар на часу извали "Ма добар човек Арти, воли палачинке".
Зашто би то рекао? Ако нисмо волели партизанску пропаганду, не значи да смо били за усташку, уосталом тад нам је била привлачнија четничка. Био је рецимо онај виц: Мој деда је спасио двадесет партизана, заглавила му се брада у реденику. Па ипак смо се спрдали са судбином несумњивог злочинца и крвника нашег народа.
Клинац је несвесно урадио две ствари. Прво, пљунуо је на званичну пропаганду, чак и ако она иде у одговарајућем смеру (али то ради глупо). И друго, указао је на морални релативизам. Таквоме нећеш сутра продавати CNN-ове приче о угроженим Албанцима који у јуну пиче по снегу високом два метра. 
И за крај песма о дјечици, из нешто ранијих осамдесетих, а од "џумбулаша западних рокера" Забрањеног Пушења
Njegov duh sad gleda TV
I smije se na dobrotvorne koncerte
Njegov duh obilazi zamkove
Revolucionara iz pedeset i neke

Njegov duh plaši njihovu
Malu djecu
Al' šta mu vrijedi kad ni ta djeca
Više ne vjeruju u duhove

Иван Вукадиновић
п.с. Рекох ли нешто о томе како је настала теорија равне Земље? Сећате ли се оних "ланаца среће", има понекад и сад тога на фејсу. Као, ако пошаљеш даље на 156 адреса деси ти се нешто лепо, ако не најебаћеш... Давно сам чуо да то можда лансирају стране службе, да би провериле колико брзо циркулишу гласине, како се могу ширити глупости. А шта ако је оваква теорија створена са таквим циљем?! И коме би то могло одговарати...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije