Реинкарнација у индоевропској традицији

Реинкарнација је веома стари концепт који је популаран и у модерним временима. У савременом схватању постоји доста лутања око тога шта се реинкарнира. Да бисмо добили прави одговор на то питање, морамо рећи шта је уопште 'ја' (које се реинкарнира).
Још су прото-индоевропска племена знала за трипартитну структуру душе, на коју налазимо и у оквиру доктрине буђења Јулијуса Еволе. Дакле, постоји више елемената душе, које ћемо дати узлазном линијом.
Прво је условљена егзистенција, жеља повезана са именом и формом (Рене Генон) која се не реинкарнира. Што си више повезан са њом, вероватно се ништа неће реинкарнирати. Она је повезана са механичким, у телу су еквиваленти гениталије и стомак, у друштвеној структури шудре. 
Друго је предодређена воља, самсара, живот који је повезан са оним што су Грци звали "демон", Римљани "геније", а Нордијци "фулга". То је индивидуална есенција (Генон). Одлике овог елемента су спиритуалност, мишљење, тежња са моћи и вечном славом (Валхала). "Геније" је повезан са расом, фамилијом, зависи од родитеља и спаја се са човеком у време рођења (или зачећа). Он проналази родитеље који ће дати души одређено наслеђе, положај, карму... 
С тим у вези су и одређени видови загробног постојања. Како каже Один у Хавамалу - Стока умире, рођаци умиру, и ти ћеш умрети, али једно знам - добро име не умире никад и никада не умире слава велике смрти. Без потребе да противречим Одину рећи ћу да ипак сматрам да и то може умрети - онда кад умре у памћењу људи. Због тога су наши стари, укључујући и Викинге, знали колико значи сећање на хероје. 
У вези са овим елементом је и одређена животиња која је код старих народа представљала душу. Елементу одговарају руке и ноге, у друштвеној структури кшатрије. Треба рећи и да је Валхала била за елиту (јунаке), док су остали били заробљени, како нас учи будизам.
Треће је принцип самог постојања (код Платона логистикон). Он је прва жеља, мудрост, знање. апсолутан и неусловљени принцип. Негативне дефиниције у будизму, када се каже то нисам ја служе за то да се негацијом прва два елемента стигне до трећег, највишег. Међутим по Платону не треба одбацити нижа два елемента, него они треба да живе у хармонији са трећим као монархом. Овај елемент је и библијски Логос, крајња метафизичка истина. Одговара му глава, а у друштвеној структури брамани. 
Платон и Буда нису измислили трећи елеменат, и уопште трипартитну поделу душе. То нам доказује протоиндоевропско рта, што значи ред. 
Дакле, да резимирамо - трећи елемент, практично Бог, је у свима нама. Он остаје константан, неизмењен. Други елемент се реинкарнира и повезује са земаљским. Али први, у Кали-југи најчешће сматран за 'ја', се не реинкарнира уопште. Он умире.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije