Мигранти - појашњења, други део

Док смо у претходном блогу одговорили на питања да ли мигранти беже од рата и да ли ће само проћи кроз Србију, фокусирајмо се сад на још два питања. Овде већ кажем да нећу бити претерано обзиран ни према неким са патриотске стране који су претерали. А видећемо зашто је важно и по том питању бити прецизан и разуман.
Долазак миграната је план Европске уније да Србију жртвује "Исламској држави". Натегнуто и непотребно. А у неком смислу постаје већ и небитно. После одлуке наше владе да отвори некакав сабирни центар за мигранте у Београду - непријатељи нам нису ни потребни!
Сада ћу изнети мудрост коју сам купио, а не мазнуо. Хоћу рећи да је мени то давно опоненткиња рекла у дискусији, не сећам се више којим поводом. Па ево те мудрости: Велике силе не играју шах него даме. Рекох да се не сећам контекста, нити знам на шта је тачно мислила, али ја сам то схватио овако - не размењују се фигуре, него позиције. Ко год жели да распетљава "светску закулису" или шта већ, треба то да има у виду. 
Дакле, не постоји неки ексклузивни план да се потпуно уништи (само?!?) Србија, јер једемо гибаницу, крстимо се са три прста, мали смо Руси и слично. Пазите добро, нисам рекао да су нам са Запада добротвори. Заболе њих за наше проблеме, и могуће је да развијају сценарио по којем се Србија претвара у Калифат. Но, то не значи да све чине према томе, да је то једини сценарио и да га је баш провалио неки "фејсбук репортер". Осим тога, бриселска администрација, сва та ЕУ-бирократија показала се неспособном и за много мање ствари. Ако баш волите "теорије завере" тражите их код Билдберг групе, енглеске обавештајне службе и сл. Али боље ни то немојте - сами себи (преко власти коју је већина гласала и вероватно ће јој обновити мандат) смо највећи непријатељи. Ту се дозовите памети и не кукајте!
А ја рекох да већ постаје небитно... Да ли онда ово пишем да бих показао своју интелектуалну надмоћ? Не, мада сигуран сам да ми ни то не би било тешко. Зашто онда пишем? Сетимо се поплава! Државни медиј, дакле под контролом власти, почео је да шири теорије о ХААРП-у. Са друге стране приватни медиј, а недвосмислено опредељен за исту власт кренуо је да се са тим теоретичарима спрда. Занимљиво да буквално исти сценарио имамо и сада. Дакле, хтели сте сценарио, ево вам га!
Постоје два механизма. Први - ако је тако велика завера, или тако велика катастрофа ("миленијумске воде" и сл.) онда је власт немоћна. Ако је власт немоћна, не може бити ни одговорна! Никада то немојте заборављати... Тако скидате сваку одговорност са власти која је могла и може још увек нешто да уради. Неће се (ни самој власти) ништа толико лоше догодити ако као Мађарска крене да диже баријере. Или ако као Македонија употреби војску. (Узгред, неко рече како нема миграната у Македонији - 'ајде што их мрзиш, не мораш због тога губити смисао за реалност...)
Друго, и вероватно још горе - причама о заверама гуши се свака дискусија. Док се причало за или против ХААРП-а Лазански је поставио питање зашто је инжињерија ослабила (а хтели су још више да је ослабе као и целу војску). Шта је са цивилном заштитом? Са јавним предузећима која су се борила против таквих непогода? Антонић и Вукадиновић су направили анализу седнице владе током поплава, из које смо доста видели о психолошком профилу од премијера па наниже. Дакле, ни Х од ХААРП-а него права критика! Коју загушише (понављам провладине!) "Вечерње новости" и "е-новине". Тако док се сад расправљамо да ли је ово нечији паклени план или не, хорде миграната надиру!

Оно што у целој причи има смисла, што је приметио чак и чешки председник, је непропорционално учешће војних обвезника, дакле одраслих мушкараца. Не мора бити ничији паклени план да бисмо указали на следеће чињенице.
Прво, просто теоријом вероватноће - ако је сваки хиљадити члан или симпатизер ИД, онда један такав уђе дневно у Србију, јер уђе по хиљаду миграната. Па ви видите је ли то претња или не... Друго, имамо ми већ вахабијски покрет и треба водити рачуна да се не споје са придошлицама, односно шта ће радити кад се споје јер ако желе да успоставе контакт то је немогуће спречити (осим ако не спречимо улазак свих у Србију!).
Треће, и можда најзанимљивије. Образац по којем мигрирају мушкарци а жене и деца остају (углавном, не баш сви, треба бити прецизан да ти не би потурили неку слику која те демантује) нема везе са "бежањем од рата", али итекако има са економском миграцијом. Сетимо се да у муслиманској култури жене не раде ван куће, посебно не у непознатим срединама. Дакле, мушкарци ће да се пробију на Запад (ако не тамо видели смо да им и Србија може бити добра), па ће од џепарца који као азиланти добијају да шаљу паре "кући" (или где су већ сместили породице), па ће онда кад "среде папире" нешто да раде легално или не, или да уживају социјалну помоћ, па ће довести и остатак породице. А нежењени ће довести невесту из завичаја. То је толико пута виђено...
Јуче један рече како је оставио "жену и децу на сигурном" док је он "морао да оде". Легитимно је да неко не жели да зависи од хуманитарне помоћи (па чак и ако хоће да је замени за социјалну), да није сигуран у њено пристизање, да жели да обезбеди породицу. Само то није бежање од рата, него економска миграција! И тако је треба гледати.

Граница Мађарске није спољна граница Европске уније, односно она то јесте само формално. Тачно и недовољно. Шта то имплицира? Питање треба поставити онима који су за безусловни улазак у ЕУ и сами ово признају.
Из геополитичких разлога могу рећи само нажалост, тек Србија и Македонија су у некој врсти енклаве, окружени земљама чланицама ЕУ. У овом случају то значи да су сви мигранти већ ушли у ЕУ! Највише их је ушло у Грчку. Размислите о овоме - они су на неком грчком острву, по правилу на егејском мору, где им је први корак (свеједно обавезан) да се докопају грчког копна. У Шенгену, али њима бескорисно јер немају копнене везе. Када су већ једном тамо, потребна је једна не много дугачка морска деоница (Јонско море) и у Италији су! Оданде могу копном до Немачке. Теоретски сигурно, у пракси могу наићи на баријере ако нека земља суспендује Шенген (Француска то већ ради) но главни циљ су постигли...
Није нека претерана теорија завере да су а Грчку извршили притисак да мигранти никако не смеју ићи у Италију која је већ под теретом са Лампедузе и сл. Грчка има проблеме о којима већ доста тога знамо. Заборавите ЕУ институције, сама Италија је могла дискретно рећи да неће благонаклоно гледати на економске захтеве Грчке ако ова не уради "шта треба". Мигранти не могу остати на грчким острвима, нити да их ови примају на копно, имају Грци и без њих довољно проблема. ЕУ се не претрже да им помогне (иако не планирају и тамо Калифат, или можда и планирају...). Шта да ради Грчка, него да их усмери у Македонију, коју иначе не мирише због имена!?
И после свега (ја волим њега!) - неки ће то признати, али и даље сматрају да ЕУ нема алтернативу. Па колико шамара треба од њих да добијемо, колико пута треба да се покажу као неспособни, уопште да либерализам као начин мишљења одише својом неспособношћу!? Шта још треба да се догоди до изађемо из ципела не само геополитичког приближавања ка ЕУНАТО, него и прихватања погубне идеологије. Мађарска је чланица обе ове групације, па је урадила шта треба да се уради (и узгред, сарађује са Русијом више него Србија). Могу имати минимум разумевања за некога ко је "решио да се промени" па стално мора нешто доказивати спроћу комплекса своје прошлости у којој су га нападали да је фашиста (углавном без разлога, а некад и са разлогом). Само... комплекси се могу лечити и ван власти, зар не!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije