Херој са хиљаду лица (схема)

Херој се отискује из света свакодневице у подручје натприродних чуда: ту среће митске силе и извојује одлучујућу победу: херој се враћа из тајанствене авантуре с моћи да подари нешто добро својим саплеменицима.

Прва велика фаза, она о одвајању или одласку, биће изложена у првом делу, поглављу I, у пет потпоглавља: (1) "Зов пустоловине" или знаци херојове мисије; (2) "Одупирање зову" или узалудно бежање од бога; (3) "Натприродна помоћ", неочекивана помоћ ономе ко је кренуо у себи примерену авантуру; (4) "Прелазак првог прага" и (5) ""Китова утроба" или улазак у подручје ноћи.
Фаза искушења и победа иницијације појавиће се у поглављу II, у шест поглавља: (1) "Пут искушења" или опасан аспект богова; (2) "Сусрет са богињом" (Magna Mater), поново задобијено блаженство раног детињства; (3) "Жена као искушатељица", сазнање и агонија Едипова; (4) "Измирење са оцем" (5) "Апотеоза" и (6) "Највиши дар".
Повратак и интеграција у друштво, који су неопходни ради непрекидне циркулације енергије у свету и са становишта друштва оправдавају дуго избивање (види рунски систем трећа фамилија, оп. А.), за хероја су најтежи захтев од свих... Треће међу поглављима које следе ће закључити дискусију о овом случају са шест потпоглавља: (1) "Одбијање повратка" или порицање света; (2) "Магичан бег" или бекство Прометејево; (3) "Помоћ споља"; (4) "Прелажење прага повратка" или повратак свету свакодневице; (5) "Господар два света" и (6) "Слобода да се живи", природа и функција највишег дара.
Други део "Космогонијски циклус" разрађује велику визију стварања и разарања света, која је као откровење суђена успешном хероју. Поглавље I, Еманације, обрађује надолазак форми универзума из празнине. Поглавље II, Девичанско рођење, јесте преглед креативних и искупитељских улога женске силе, прво на космичком нивоу Мајке универзума, потом поново на људском нивоу као Мајке хероја. Поглавље III, Трансформације хероја, прати ток легендарне историје људске расе кроз њене типичне ступњеве, при чему се херој појављује на сцени у различитим облицима, у складу са измењеним потребама расе. И на крају поглавље IV, Растварање, прича о предсказаном крају, прво хероја, а затим и манифестованог света.
Џозеф Кембел, Херој са хиљаду лица

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije