Тако је говорила корона

Рекао сам, ако ником другом онда себи, како ћу следећи (трећи) блог "о овој ситуацији" написати када се иста заврши. Пааа и не пишем нови блог. Уместо тога, прекопираћу своје статусе са "друштвене мреже". Није први пут да тако нешто радим, тако је настало и дело Смрт Свима.
Али пре него пређем на пејстовање да разјаснимо једно. Видео сам статус пријатеља у којем он каже како не занима ништа што не кажу вирусолози или епидемиолози. Ја нисам ништа од та два. Уосталом, нећете овде видети скоро ни речи о томе како је вирус "настао" или како се шири, па ни како се сузбија. Реч је о томе да је криза много шира од саме болести и овде се баш тиме бавим. Нити је реакција била у фазону ајде да урадимо нешто што никоме не смета. Немојмо се лагати! Дакле, ово је шири феномен, место за геополитичара, филозофа, можда и психолога (ако би тај нешто знао). Дакле и за моју реч.
Што се тиче струке, пар ствари. Прво, наравно да нећеш ићи код шустера да ти поправља кола, него код аутомеханичара. Али није аутомехаичарева последња кад је реч о твојим парама. Можеш прихватити ризик који ти је предочио (возити с тим) или одлучити да неко време не возиш кола, а можеш тражити second opinion, што би реко Рамбо. Уосталом, епидемиолог Кон је рекао да о неким мерама не одлучује струка, него неко други, у крајњој инстанци we the people...
Друга ствар је баш из моје струке. А то је информатика. Имали смо предмет експертски системи. Профа је упитао какав је то експертски систем који је превише специјализован. Тишина. По начину на који је питање постављено знали смо да није добро, али нико није знао реч. Та реч је била ГЛУП. 
То сам већ рекао у коментарима, а да пређемо на оно што сам рекао у статусима, од како се сиуација појавила, у Кини.
И тако... Читам интервју признатог епидемиолога ђе помиње "луде теорије завере" како је овај корона вирус из лабораторије. Он се досетио зашто је то "немогуће".
А заправо је рекао само зашто је то ЊЕМУ НЕВЕРОВАТНО. Јербо, вели, ти зли политичари не би могли да контролишу последице, јер да би то могли морали да заштите "своју" популацију, тј. цитирам "нашу популацију којој мислимо добро".
Дакле две недоказане претпоставке: 1. да они "својима" (целом народу) мисле само добро и 2. да не крећу у нешто ако нису сигурни око последица. Прво је очигледно нетачно, ко не зна нека слуша Кенедисе. Да је друго тачно не бисмо имали бар пола ратова, укључујући походе Александра Карановића, ДСР, Ирак, па и оно што је могло недавно да буде после убиства Солејманија...
Кад се епидемиолог већ бави политиком (помињао доста неке "десничаре" антиваксере), могао је да уочи како се НР Кина заправо понашала као узорна западна демократија којој је живот поданика, односно грађанина на првом месту. Да је таква аутократија као што причају да јесте не би се о вирусу ни причало него би се све мере свеле на забрану посета болницама и савет људима да кашљу у свој лакат (познато зар не?). Не би смело да се догоди да "живот стане", а посебно не бизнис.
А онда вратимо се на почетак, односно теорију завере. Неки завереник не би морао ни да вакцинише своју породицу ни себе од ВИРУСА МАЛЕ СМРТНОСТИ, а циљ му не би био да помлати Кинезе самим вирусом, него да они зајебу себе претераном реакцијом, а остатак да одради паника ван Кине и предрасуде (што се управо догађа). Једино би требао да зна за кинеске епидемиолошке планове, који су можда јавни и да се узда да ће та озбиљна држава спровести оно што овећава.

Нада се либтардкиња (ето, родно равноправно) на N1 да ће се појави Корона у Црној Гори и да смири ово фртутму око СПЦ.
Значи ипак ИМ смета.

Не знам каке везе с овим вирусом има оно "кад се слушао антивакцинални лоби"!? (Јери се слушао? Победили вас антиваксери?!)
Господо доктори радите свој посао и без скривалица, није згорег ни мало познавања закона, па ће вам се веровати...

На сву ову психозу, РТС емитује филм, и то не много добар, о библијским пошастима. Знате оно Мојсије, излазак.
Не видим поенту, осим наравно да се види да може горе, па ако ће то некога да смири.
Мој званичан став о овој "библијској пошасти" стиже сутра, кад се ишчеститам...

Драги моји, видимо како се лудило шири, а вирус је само врх леденог брега. Не треба много памети и информација да се то закључи, ако сами не знате, верујте ми...
Већ неко време причам о оваквим стварима и ето доживео сам да се обистини. Како неће бити лако никоме, а некоме трагично, наравно да не могу рећи да ми је драго због тога. Мада да је стари свет ваљао...
Не могу да се спрдам или багателишем било чије бриге, јер ко зна шта стоји иза њих.
Е сад конкретно. Процене су да ће ово с Короном трајати до јуна, па сматрам да је приоритет да се сачува здрав разум, јер дотле има доста времена да исти оде у ку... Не верујте свему што видите, не морате ни званичним изворима, а ако већ никоме не верујете и смањен је сет ствари које можете урадити (а то урадите, односно избегавајте, има десетак правила, није проблем да се следе) онда нема разлога да о свему овоме много думате.
А што се тиче најгорег исхода, мада чини ми се да ће он тек претити од многих других ствари, треба имати виду да смо ми већ "овде" еонима и да је Вољи живот гарантован. На крају крајева, све мора проћи, овако или онако.

Е добра ова те-ве школа, могу да решим ребусе за први основне

Добијем нешто што почиње са О Б А В Е З Н О ПРОЧИТАТИ! и одмах угасим екран. Нисам одговарао, не би помогло и не вреди се расправљати.
Извињавам се особи ако види статус, не пишем ово да бих се спрдао него терапијски и као савет.
Не гледајте такве ствари.

Има сада и доста психолошких савета, неки од њих свакако вреде. Но тако кажу да се комуникација телефоном препоручује, а друштвене мреже не. Прво, хвала ку... (ал не аустријском) што још нико у паници не помиње забрану истих. Биће да нисмо довољно субверзивни, шта ли...
Е сад, могу бити само субјективан (а како би иначе). Мене телефон у суштини нервира. Увек прекине у нечему, а верујте ми и сад имам шта да радим.
Што се тиче друштвених мрежа, разумем опрезност, али само у вези онога "отварања очију" којег иначе има, неких много битних порука које су као истините, а не знамо их... О томе сам већ писао.
Ван тога конкретно фејзбук сматрам веома корисним. Било је доста мимова и других фора, а хумор, зна се, увек помаже. Осим тога, у комуникацији са осообом коју мање познајеш или тек упознајеш ослобођен си неких брига, рецимо то тако.
Дакле, ја препоручујем друштвене мреже, под условом да се не верује у све.

Ја пишем, као и Фридрих Н, за свакога и ни за кога.
За свакога значи да је било ко могао да се нађе у ситуацији коју описујем, да помисли што сам и ја помислио. (Што не значи да се свако слаже са свиме, са многим стварима које тврдим се већина не слаже, па шта!)
Ни за кога значи да се не прилагођавам никоме посебно, а нарочито не неком "укусу", ономе што се очекује.

Мачак ми се мангупира, отвара фрижидер и слично.
Одма сам му рекао:
Идеш на Сајам!

Нисам мислио да ће се ово десити, али правда за ријалитије!
Јесте да крше правила окупљања, али то је де факто или "природан" карантин. Наравно ако је неко нови ушао он итекако угрожава безбедност присутних, па и ресурсе државе, ако има нових двајес заражених.
Не знам дал ће и за њих да важи провера заразе и потенцијално Сајам (који има потенцијал да буде највећи ријалити) и да ли уопште они знају шта се дешава. Наравно да не знам јер не гледам и не занима ме.
Само ми се чини да неки у лову на "прекршаје" се не баве толико безбедношћу, него ониме што им, да тако кажем, културолошки смета.

Кад слушам неке психолошке савете требало би да сваког дана пар сати симулирам ситуацију у ГСП-у само да се не бих опустио/запустио "док ово траје".

Јуче сам поменуо да неки користе ову ситуацију са вирусом за неке своје "личне" (тачније групне) ретове, или како сам рекао шта им "културолошки смета". Реч је био о ријалитима, нисам хтео да помињем СПЦ, односно онај контроверзан случај са обредом који иде уз пост, или како већ...
Сада међутим хоћу! Читам текст у "либералном" Vremenu (знам зашто сам употребио наводнике) о ситуацији у Ваљеву који је иначе доста конфузан... Помиње се "извор заразе" (цитат), жена којој је свештеник зет. Тај зет, односно свештеник, је присуствовао прослави (као да је посао свештеника једини повезан са прославама) која је била (пајз сад!) 29. фебруара, и тамо је било "лице из Аустрије"...
Е сад: на страну што је то период када је ово званично "најсмешнији вирус у историји", и какво се понашање онда може очекивати од приватних или правних лица... Тог дана је почео београдски Фест, знам јер сам похађао исти, који је трајао још десет дана. Где је много више људи у оптицају, истина атмосфера са мање интимизирања него на неким прославама.
Али битно је оптужити свештеника.
Руне - Србија после короне
Тумачење: Налазимо се у критичној ситуацији која све мења. Пре смо били (много) лоши људи, што може бити узрок. Лоши између себе. Помоћ (или спас) је са стране, треба путовати тражити сарадњу (можда не физички). Оно што не можемо променити је светска криза. У будућности нас вуче нешто што је скривено. Вероватно нам се неће испрва свидети, мислићемо боље да нисмо знали. Тајна је можда буквално испод воде - Дунава.

Чујем да је профа на "онлајн" настави "величао" (или боље рећи оправдавао) Недића.
Некима је апријатно

Е, пишем нешто, а ускоро ће те видети шта, и гуглујем слике за "беснило", па ми изађе ова нова ЕУропска комесарка, ваљда има везе с овим вирусом...

Гледам белоруски фудбал и суза сузу стиже...

За ложане који шире приче како ваздух смрди јер нас НАТО прска сарином:
Сарин је гас без боје, мириса и укуса који спада у нервне бојне отрове. Веома мала доза је летална, изазива смрт за један до десет минута. Ако не дође до смрти долази до трајних неуролошких оштећења. Јери се то догодило?
Не, није небитно! Ако већ плашиш народ, па макар делио нешто "туђе" (а као ниси га присвојио?!) барем научи о чему причаш!
Ако ћете сад да ми причате "па не мора то да буде, има нешто"... Најапстрактније сте у праву. Има, али је сасвим друга ствар. Јебига, морам да цитирам онога што нас је бомбардовао:
It's economy, stupid!
И око овог вируса све се своди на економију и после ње на тзв. меку моћ. Наравно са стратегијом у позадини.
п.с. Причаћемо и о 5G, само полако.

Јутрос је на Јутарњем била хитна помоћ, као и увек и навели су висок притисак као разлог највише позива (као и обично).
Међутим, како ситуација није обична дође ми да им честитам што нису навели зна-се-шта као највећи проблем.

Јери у складу са ситуацијом што сам одгледао најболеснији, а гледљив филм икада снимљен

Јебо матер ја сам за затварање 24/7!
Завршимо једном са овом глупошћу.

Шта је заједничко Трампу и мени?
Из "доба короне" излазимо јачи него икада

Ових дана слушамо приче о "жутом картону" од планете (зна се поводом чега) и слично.
Лично немам ништа против, чак има ту нечега...
Само, ко тако прича нека нека прво преиспита себе. Да ли му нешто већ недостаје, ама лаже прво себе? Да ли је онога чега се одрекао сада, спреман да се одрекне и "после короне"? Па и шта му је фалило да се до сада одриче...
Овога пута говорим о конзумеризму, некој злоупотреби технике шта-га-знам. Па, кад смо код најозлоглашенијих загађивача, ја авионом нисам летео пет година, на мору нисам био три године и немам аутомобил.
А не причам о томе како Мајка Земља дели картоне. Ко тако прича, нека крене од себе.
(Не спорим да има оних који живе једноставне животе и онда и другима кажу да тако треба)

Ел се сећа неко оног серијала
Свет без људи...

Не знам дал неко гледа Ментално разгибавање, после 40 сати су здраво попиздели.
Ја остајем хладне главе, стеј тјунд...

Прошле недеље тражио сам да више уведу двонедељно, или колико већ, затварање из психолошких и метаполитичких разлога. Сада, кад су се мисли после 40 сати забране кретања рашчистиле, да кажем нешто епидемиолошки.
Из мејнстрим извора сам видео да се ситуација на светском нивоу неће решити док преко половине (рецимо 60 до 70 одсто) популације не буде имуно. Онда би један заражен могао да зарази једног или ниједног, заразност би опала и неко би можда остао незаражен (и без имунитета). То се може постићи вештачки или природно, дакле вакцином или заражавањем. Вакцина се још није појавила.
Е сад шта могу конкретне власти, или једна земља, да чине? Практично све осим два решења је мрцварење.
Једно је у доктрини "имунитета стада" која нигде није јавно примењена, а да ли се примењује негде незванично друга је ствар. Ризичне групе се заштите, остале се несметано крећу, зарази се ко може и након три до четири недеље и ови ризични би могли да изађу. У теорији.
Други начин је тотално затварање (али шта то значи?). Кон каже да би то за две недеље сигурно убило вирус, у шта нисам баш сигуран. У пракси неколико процената просто мора да се креће - лекари, полиција, и неопходне јавне службе типа струја... Али ако преко деведесет одсто буде затворено две недеље вирус би се ширио даље занемарљиво и био би контролабилан. Ванредно стање би могло да се заврши за још недељу или две.
Но у овом случају нема имунитета, па би земља морала и даље да држи затворене границе. Ако неко мора ван истих и назад опет две недеље карантина и слично. Мада, велико је питање шта ће уопште остати од прекограничне размене...
Овде уопште не улазим у остале, пре свега економске, па и што кажу друштвене, импликације. Које сматрам битнијим...

Једна од мудрих порука Зенд Авесте (стара иранска религија) гласи: Скромност и уздржљивост су лепе врлине, али оне мало тога значе сиромаху.
Када препоручујете некоме уздржљивост у нечему што му је претњом санкција забрањено, имајте то у виду!
(Наравно да апелима па ни "духовитошћу" не можете утицати на преступнички менталитет, ако неко мисли да је Џек само зато што крши прописано. А ако су ти апели уперени онако "свима" ...)

Иван Вукадиновић
п.с. Кажу да ће настати многа добра уметничка дела. Не бих да процењујем своје али прича је послата јуче на конкурс, па ваљда ћете је једном читати...
пс.пс. Слике са форицама, односно мимови, нису моји. Свака част интернет ствараоцима, укључујићи и човека које је све ово одлично повезао са 1984, видећемо у тексту доле.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije