Верски календар

Данас су у верском календару три свеца. Наводно су дошли као изасланици персијског цара Шапура да преговарају са Јулијаном "Отпадником", па се с њим расправљали о вери, па је наредио да их у мукама побију, па их је у страшном земљотресу земља прогутала. Иначе постоје подаци о земљотресу који је омео Јулијанове планове да обнови Јерусалимски храм.
Е сад, нема доказа да је Јулијан наредио погубљење и једног хришћанина, нити казне, осим ако су ови уништавали својину других верских заједница. Чак је (према Мерешковском који није био паган) обуставио прве међусобне прогоне хришћана, увиђајући да ће њихове поделе најбоље радити против њих (да се бар тога држао).
Персија никада није имала хришћанску власт. Толерисали су хришћане несторијанце (које су други хришћани касније прогањали као јеретике) - док Константин није озваничио хришћанство. После су са подозрењем гледали на ову веру. Јулијан је владао две године. Колико је вероватно да вести о томе да император није хришћанин дођу до Персије и поново промене њену државну политику?! 
Теоретски је могуће да је Шапур аванзовао три хришћанина како би нервирао Јулијана, али могао је знати да овај већ има у својим редовима хришћанског генерала Јовијана (пази, са овим није водио верске расправе и није га погубио). Јовијан је иначе рођен у Београду и био је следећи император, не много успешан...
Прича на Верском календару (РТС) иде и даље... Јулијан је заратио против Персије и убио га је копљем свети Меркурије, како је ПОМПЕЗНО РЕЧЕНО. Историја каже да је Јулијана убило копље, не зна се чије. Неки сумњају баш на Јовијана. Али аутор Верског календара "храбро" преузима одговорност. Није речено да ли је Меркурије био у персијској војсци. Можда је и он напрасно аванзовао... Но, ако је био у римској војсци, онда је издајник и цареубица, што је ваљда грех.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije