Случај против N1

 

Одмах да кажем, то што пишем ову критику уопште не значи да бих подржао неке друге медије/телевизије. Просто, реч је о томе да овај медиј још највише пратим (често у позадини, док нешто друго радим), па могу и нешто о истоме рећи. О Пинку ми добар укус не дозвољава да кажем било шта. Хепи бих могао разматрати, али онда би ушао у разматрање феномена Марић (о коме немам добро мишљење, али га никад не бих потценио) за шта  немам воље. Прва има понекад занимљиве расправе и то је све, док су јавни сервиси (Србије и њеног северног дела) информативно досадни, ако ме нешто тамо занима то нису вести/политика. Остали нису вредни помена.
Наравно, понешто од овога важи за "сестринску телевизију" Nova, али има и неких разлика. Оне ће бити наведене, ако је битно. Неко би ми могао рећи па што гледаш те-ве, и та замерка би имала смисла. Мислио сам се да ли ово да пишем... па дуго нисам написао блог, имам мало времена... Други разлог што ово пишем је што никада није реч о телевизији "као таквој", већ о "начину размишљања" не само новинара него и оних који тамо долазе, оних који их можда следе. Па не једном сам рекао - нећете се ви нагледати власти. А сада ћемо видети зашто.

Регионална телевизија

N1 је регионална телевизија, како то понекад на истој истичу. То има практичне импликације кад гледањем исте (у Србији) закључимо да студији нису равноправни. Да ли је реч о намерном фаворизовању Загреба и Сарајева или разлици у кадровима? Што се овога другог тиче то што је неко током година каријере променио више телевизија није гаранција квалитета (ово се односи и на Нову). Сасвим је могуће да су у Загребу и Сарајеву већи професионалци, него у Београду. Рецимо Ика Ферер Готић, која се није устручавала и да се лично обрати. Било како било, та Ика води међународно-политичку емисију коју гледамо и у Србији, загребачки студио има примат када је реч о међународним догађајима (последњи су избори у Немачкој), сарајевски када је реч о култури (емисија Сцена и још неке). Што се тиче покривања избора у другим земљама само по себи је јасно да се не може очекивати истост, односно неутралност у тој мери да је сасвим свеједно да ли о нечему прича неко из Србије или Хрватске, ма колико он био обучен да буде исто (наравно, ако је реч о теми вредној помена). О неутралности и непристрасности ће још бити речи. Не очекујем ја никакво српско становиште, али рекох разлике постоје... Или ајде, рецимо да не постоје и да су колеге из Србије способне испратити изборе у Америци или Немачкој колико и хрватске, па нек сваке друге битне стране изборе покрива студио из Београда, а Хрвати то да гледају...
А скептичан сам ја према самој идеји регионалне телевизије "овог" региона. У пракси се то види лети, кад су одмори па неретко целу емисију Нови дан (9 до 11 ујутру) гледамо из Загреба или Сарајева (посебно ако је тамо неки филмски фестивал), или чак Неума (по чему битан осим што је једини "БиХ излаз на море"?!). То ми је неописиво досадно. А колико сам приметио (када је из више студио из свакога се на почетку јаве) никада цела емисија није била из Београда, па то да гледају у Рвацкој и Базнији...
Уопште, ово говорим као локалпатриота али се може односити на целе земље, зашто се Београд не би равнао са градовима исте величине и значаја?!? Не мора "регионална телевизија", доста је рецимо двосатна емисија из културе у којој би се јављали из градова на Б на обали Дунава - Беча, Братиславе, Будимпеште и Београда. Могао би се ту додати и Букурешт. Мислим да би таква емисија била не само занимљивија од концепта "шифрованих", него би била и искорак.

CNN телевизија

Пардон мај френч, affiliate гугл-преводилац преводи као подружница. Ако неко хоће да ме увери у другачије, слободно. Или ако ћемо енглеску реченицу која објашњава - officially attach or connect (a subsidiary group or a person) to an organization. Па ипак се у тој подружници (нема везе са TNT групом) не мало љуте кад Сајко и његови почну с оним "си-ен-ен телевизија". Шта о истоме мислим говори то како сам га назвао. Па ипак, делује ми да је у овом случају право рекао. То да је неко нечија подружница а да се (ни колоквијално) не сме изједначити ми је "дијалектика" равна оној по којој Чанак говори како је "Wojwodina део Србије али није Србија" или кад наши јужни држављани себе називају Шиптари (заправо изговоре нешто другачије) а ми Срби кад исто кажемо то је увреда. 
А о чему је овде заправо реч? Просто, као што за неку (или неког) кажу да би да се јебе а да јој не уђе. CNN је, несумњиво, звучно име као што цене, зашто би га се стидели. Отуд онај лого са почетка. Њихове "звезде" препоручују N1 на њиховим таласима (наравно, тамо за исту нико није ни чуо). Они преносе њихове програме с преводом, кад загусти (упад у Конгрес на наше Бадње вече) укључе се директ... Али исти CNN је преносио како албанске избеглице газе по снегу дубоком два метра у јуну месецу, кад су нас бомбардовали. Није баш популаран у Србији, кај не...

Непристрасно или независно

Занимљиво је да ће новинари обе "шифроване" телевизије истицати стално своју непристрасност, чак више него независност. Занимљиво јер тако није било фамозних деведесетих. Тада је било медија који су себе називали опозиционим (или независним), подразумевао се или истицао став према Слоби и режиму уопште и никоме некаква неутралност (ружније име за непристрасност) није падала на памет. Заправо не знам шта је сада другачије. Можда то што овај преЦедник није код оних који дају грантове "Балкански касапин", као што је био онај. Па ипак као непристрасни смо, а не отворено против, јер Запад и даље рачуна на овог. Ово је само моја теорија. 
Али позабавимо се мало филозофијом, зашто независност начелно има више смисла од непристрасности. Исаија Берлин је истицао вредност негативне слободе, или "слободе од". У том смислу могли бисмо рећи да је неко био слободан (независан) од Слободана Милошевића, али не и од Американаца по чије су паре и налоге ишли у Будимпешту. Или да је Северна Кореја слободна од Американца, али не од некога другог. Тако да нека релативна независност (увек?!) може да постоји
Са друге стране, објективност "као таква" не постоји, тиме ни непристрасност! Као што је рекао Доријан Нуај разматрајући "владавину разума" - објективан разум свакако није људски разум - то сам и ја доказао. Слично важи и за "објективну реалност", која је само неки просек виђења (у оперативном смислу веома битан) али свако има свој угао посматрања. Јер по чему је угао посматрања оних "шифрованих" објективнији од оног који има Вучићевић?! Јери има за то неко објективно мерило, или је што они сами (и њихова публика) то кажу?!? 
Ово ћемо најбоље видети по томе кад необавезно ствари посматрају гледаоци N1/Nova, или чак саме новинарке или новинари кад су "офлајн". Јери им стварно свеједно Вучић или опозиција, посебно она "демократска" (како се некад говорило, као да постоји и недемократска) тј. прозападна... Не бих рекао. Ако новинарке и глуме непристрасност (што је тешко чим се оде даље од читања вести) гости се већ ту тешко сналазе, а обично и не желе да се "сналазе". То се посебно односи на ауторске емисије, којих нешто више има на Nova. Тамо је један лумен тако непристрасно псовао мајку ипак легалном председнику (ма шта о њему мислили), што немам сумње да су он сам и његова цела булумента једва дочекали. Какав данак неискуству!
Наравно да се недостатак непристрасности види и кад није режим у питању него остале (можда некада и битније ствари). А овде треба размислити логично и ствари довести до крајњих последица. Постоји теорија да власт у Србији траје 12-13 година и она је тачна или није. Мислим тачна што се тиче власти Сајка. Ако је то нетачно, ако ће он владати још деценијама - онда није ни битно - можемо бити аполитични или инсистирати на "ситницама". Друго је спречавање конкретних ствари, где различити људи могу наћи свој интерес, а ова власт реагује на притиске (лакше ако није лова у питању). Ал' ако ова власт траје још две-три године, онда је и те како битно шта је после Вучића, а ја нешто не волем оне који су први избор N1/Nova.
Уосталом проверимо непристрасност по томе да ли се на N1/Nova појављује Радуловић који је ипак добио значајно више гласова него неки који су редовно тамо (а изашли су на исте изборе). Иако њихов сукоб дуго траје и питање ко је први почео. Да ја не бих био пристрасан, подсетићу да су свој глас тамо имали Милош Јовановић ("нови ДСС") или Бошкић, мада сад их је вероватно мање него раније. Тада сам питао неке патриЈотске ложане јесу ли они тиме постали издајници и нисам добио одговор. Уосталом, био је тамо и Миша Вацић, ал се није прославио. Ипак, кад не гледамо само политичке теме, на овим телевизијама доктора Несторовића буквално не смеју да помену, док је став по низу питања далеко од неутралног или ти непристрасног... Укратко: није срамота имати своју идеолошку или вредносну одређеност, али је лепо исту поменути а не крити се иза "објективности", такође ја не морам да делим светоназоре са онима које имају N1/Nova.
Иван Вукадиновић




Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije