Не можемо више да подносимо комшијски терор

Припадници ромске популације, који у Земун Пољу користе станове и бројне привилегије града Београда, својим агресивним и бахатим понашањем свакодневно тероришу и понижавају своје комшије.
Најтеже се са њима носе инвалидна лица, стари и немоћни, као и породице са хендикепираном децом, које су доведене у ситуацију да, као закупци, са њима деле стамбени и животни простор. Наши проблеми су добро познати полицији и свим инспекцијским службама, али центар за социјални рад, град Београд у својству закуподавца и ресорно министарство, иако надлежни, остали су глуви и неми.
Реч је о новом насељу Камендин III, у Корчагиновој улици, које је од лепо уређеног кварта по мери лица са посебним потребама, за само неколико година претворено у ругло. Травњаци су закоровљени, клупе изваљене, прозори и жалузине на многим становима поломљени. Неки улази су као пећине, електронске браве и интерфони не раде, противпожарнни апарати су исечени, а вешернице и заједничке просторије су претворене у депоније препуне разног отпада које наше комшије скупљају по контејнерима, Током 24 сата они једу, пију и кампују испред зграда. 
Свакодневно трпимо прегласну музику из станова и кола које паркирају тик уз наше прозоре. Упућују нам свакојаке увреде, провоцирајући чак и на националној основи. Када тражимо да нам не истресају прашину на главу, јер су наши станови по правилу у приземљу, прете нам батинама, када замолимо да утишају музику, одговарају нам да идемо у цркву, итд. Било је ту и неовлашћених прикључивања на наша бројила, до покушаја провала у наше станове, о чему постоје полицијски извештаји. 
Породице које више нису могле да поднесу овај хаос су се иселиле. А да ствар буде гора, њихове станове су запосели Роми. На ово нико није реаговао, а полиција је без налога немоћна да било шта учини, па је ситуација у Корчагиновој улици доведена до апсурда.
Овим писмом желимо да скренемо пажњу јавности, посебно невладином сектору, да ми, као најрањивија социјална група због свог здравственог стања, или хендикепа наше деце, нисмо у стању да носимо и трпимо терет инклузије која нам је наметнута. Очекујемо да велика грешка која је начињена када су инвалидна лица стављена под исти кров са проблематичним ромским породицама буде исправљена. Нама је потребан само ред и мир, како бисмо живели као сав нормалан свет. Уверени смо да је град Београд, који газдује овим стамбеним фондом, као наш закуподавац дужан да нам то обезбеди. Наше породице су дале допрнос друштву, јер су укњижиле 20, 30, 40, 50 година заједничког радног стажа.
Писмо је потписало десет закупаца станова у насељу Камендин III
Политика, Међу нама
п.с Закон не треба да важи само у Савамали (оп. А.)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije