Blogosferom do drugih dimenzija

Više puta, istina na početku moje blogokarijere znao sam podsetiti na samo poreklo reči blog - od web log, što bi značilo internet dnevnik. Iako to naravno (obično) nije ono "moj dragi dnevniče", ništa sporno da čovek iznosi neko svoje mišljenje povodom nečega, i onda ga prenese drugima koji tu (samo) kibicere. Što znači izvesnu slobodu izražavanja bez akademskih kočnica.
Naravno, imali smo ođe divergenciju, pa je ponešto u formi bloga postalo ozbiljan portal, na koji se pozivaju "ozbiljni mediji", pa se time meinstremizovalo, uz sve posledice toga. A negde je oslobođenost od kočnica postala i oslobođenost od razuma pa i artikulisanosti, za šta je ipak neophodno da se definicija bloga proširi, uključi vlog iliti video blog. Desi se da vrišteća dečurlija zakrči šoping mol zbog tako neke pojave. Barem dok ne spasavaju planetu nije opasno, a taj što se navatirao na glupostima nema veze, posle svih Soraja i Stanija (eto rodno ravnopravno i muškarac može biti starleta, čak i ako nije Boki 13). 
Ali kako onda blogosferom do drugih dimenzija? Pa... čak i kod klasičnih dnevnika otvorila bi nam se nova dimenzija kad ih mnogo kasnije otvorimo, kao da gledamo megfakult képek. A učenje je podsećanje, rekli bi Tesla i Platon, balkanski drugari. Tako se možemo podsetiti nečeg što je nekome već bilo poznato, a u suštini u nekom globalnom repozitorijumu, Akaši, etc...


Predstavljam vam blog Katarine Hadži-Minić (a bio je red da upoznam osobu koja ima to Hadži u prezimenu). Kod nje možete videti dosta toga zanimljivog. Nešto od toga ste već i znali, nešto niste. Nešto vas možda zaintrigira da više saznate.
Što se tiče čuvenih babuški, imam ja set koji sam kupio u Moskvi krajem davne 2001. Sa Vladimirom Vladimirovičem spolja, dok unutra nisu tako zanimljivi drugari - recimo nema Staljina, ima Lenjina... Bio je atrakcija na okupljanjima kod mene na gajbi, mada ni izbliza kao što je famoznih devedesetih bio sombrero kojeg sam doneo iz Španije (a i tada sam živeo u centru BGD). 
Da se vratimo blogovima, razmenio sam tu neke ideje sa Katarinom. Naime, ja sam koristio neki Wikipedia (analitičarski) stil hiperteksta gde u samom tekstu stavim URL na reč ili frazu koju treba pojasniti ili me asocira na nešto - barem polovina tih linkova vodi do mojih ranijih blogova, jer ja sve znam. Recimo ako bih vam sad rekao koji moj blog je skoro pohvaljen, a koji je izazvao kontraverze.
Ima i  drugi stil, kakav sada sve više viđamo na portalima. Ceo mali pasus se označi, to je i naslov teksta na koji ukazuje, pa se čitalac pozove da pogleda, što je svakako uočljivije. Ovde ću isprobati takav stil, mada vas neću zvati da pročitate, to se podrazumeva. Zanimljivije je da ovakav stil trpi duže naslove.


Tarot nije nešto čime sam se bavio, moja znanja su na tom polju informativna. Mada mi je simbolika dobro došla prilikom pisanja romana (Jeretici Agarte i Svet Agarte). Ono što je zanimljivo je da Alister u svojoj Knjizi Tota uopšte ne opisuje značenja koja se priprisuju pojedinim kartama, nego filozofijom i simbolikom Tarota. Tako sam barem čuo...
Moja šolja čaja, ili krigla piva (ako ćemo koristiti anglonske fraze, priznajem da mi je pab draži od ispijanja čaja u pet popodne) su ipak Rune. O tome imam više blogova, na koje neću ovoga puta ukazivati.
Osim kad je reč baš o poređenju Runa i Tarota (koje jeste pomalo manjkavo jer o drugome ne znam mnogo). No, ako se jednom budem bavio, možda bude zanimljivo videti kako recimo tumačiti obrnutu kartu iz konteksta, a ne automatski u "negativnom" značenju...
No, kako je i tamo povezan, podsetiću ovde na svoj blog:

Ovaj blog, pisan dosta neobavezno, napisan je jednog kišovitog dana, kada je malo razvedrio blogoautora. Slede duži tekstovi, za duge zimske noći...

Povezani blogovi:
Katarina Hadži-Minić - čiji tekstovi će biti povezivani ako se bavim temom koje se ona dotakla.
Bafomitras (Dorijan Nuaj) - autoritet po pitanju pomenute ezoterije i sagledavanja sveta u eri gretenizma. I za njega važi isto.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije