Kako nastaje album

 

Spremajući "Izlete" Parafi su više razgovarali nego što su svirali. Često bi otišli negde na dva-tri sata, bez gitara, samo pričali. To su zvali "satovima vjeronauka". Bili su skroz unutra. Pavica priznaje da je često izazivala nevolje, a onda bi sutradan posle ekscesa došli Zdrave i Foks i rekli: "Ono nije bilo u redu, korigiraj to." Isto tako je i ona njima govorila kada bi zabrljali nešto. Tako su međusobno uticali jedni na druge i izgrađivali se kao ličnosti.
Jedno vreme nisu imali gde da rade, sva vrata prostora za vežbanje u Rijeci bila su im zatvorena. Našli su mesto tek u zadružnom domu u Pasjaku, u brdima iznad Rijeke. Otišli bi tamo vozom, napušili se - bilo se pojavilo i dobro ulje od kanabisa - a onda čekali noć. Noću bi pala magla, a onda bi automobil penjući se prema Pasjaku bojili svetlima u plavo. To su čuvene "plave magle" na Pasjaku, i to su u stvari "Izleti".
Uveli su i nov način pisanja pesama. Slušali bi tačno određene ploče i čitali tačno određene knjige. Mislili su da se glumci tako spremaju za uloge. Zato su od programskih, loše složenih reči na prvom albumu došli do autentičnog pogleda na svet na drugom. A nije bilo bogzna čega lepog u svetu koji ih je okruživao. Valid Đekić je nazvao ovaj album "potvrdom najgore slutnje": možeš da promeniš zvučnu sliku, ali mrak o kojem pričaš ostaje isti. Zato smo dobili jedan mračan got/dark novotalasni album, na tragu pank psihodelije, stilski u pravcu Joy Division i Magazine, prvi put u Jugoslaviji sa jasnim weltschmerz stavom. Pesme su pisali zajedno. Bili su sami producenti, a snimao ih je Aco Razbornik u studiju Tivoli u Ljubljani. 
"Izleti" su bili istinski umetnički eksperiment svog vremena. Ali, ako su se na prvo slušanje činili mračnim, otkrivali bi u daljim ramatranjima i ponešto drugačija raspoloženja. Čuli smo ironičnu pesmu Javna kupatila (odlazak na fudbalske stadione nudi samo privid slobode), rezigniranu Ti još nisi, duhovite Vatrogasce, neobičnu Nestašni đački izleti, minimalističku Frederico u bačvi. Pesma Želim biti vojnik jedno je od prvih preispitivanja JNA u rok muzici: refren "Ja sam zdrav / dobro mi je" završava očajničkim krikom. Višeznačna Pobuna bubuljica mogla je uz bolju reklamu da bude veliki radijski hit, ali ZKP RTV Ljubljana nije mogla da priušti bolju reklamu ni sebi ni drugima.
"Izleti" će s vremenom izrasti u jednu od najvažnijih novotalasnih ploča u Jugoslaviji i najvažniju riječku ploču osamdesetih godina.
Dušan Vesić, Bunt dece socijalizma

U beogradskoj kafani Manjež Pavica je tražila vim-kolu. "Nema", rekao je ravnodušno konobar: "Nestalo."
Jednog će dana on sigurno doći - o najbitnijoj pesmi sa sledećeg albuma Parafa
Mera ljubavi i smrtiweltschmerz stav u najnovijoj književnosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije