Ко су "антиваксери"

 

Статистика наша дика... ипак боље од неког закључивања напамет и фото-робота који имамо у глави о "антиваксеру" као и о "Трамповом гласачу" или раније о "смрадикалу" и слично... Има тога и сада, рецимо у истој новини одакле ми ово, један од "Четири и по мушкарца" између редова провлачи своје стереотипе. Иначе, тренутно се код шифрованих правда она половина од "Четири и по мушкарца", ал то уопште није битно. Па двидимо шта кажу подаци којима је, јел' те, једино веровати.

Узраст

Очекивано, животно доба испитаника значајно утиче на став о вакцини. Тек нешто више од 10% млађих испитаника (од 18 до 40 година) жели да се вакцинише одмах, 50% каже да мора још да размисли, а четрдесетак одсто не жели да се вакцинише. Код најстаријих испитаника (старији од 60 година) ситуација је другачија: 43,8% би се вакцинисало овог тренутка, 26,3% би размислило, а близу четвртине одбија вакцину. Средња категорија испианика (од 40 до 60 година) је по ставовима управо на пола пута између најстарије и најмлађе категорије.

Регија

На основу резултата истраживања, највећу сумњу у вакцине показали су Београђани, близу су им и Војвођани, а највеће поверење у вакцине установљено је код становника централне Србије. У Београду 23,2% испитаника је рекло да жели вакцину, 44,4% би размислило, а 30,3% противи се вакцинацији. Идентичан проценат "антивакцинаша" је у Војводини, неодлучних је 41%, а 26,6% Војвођана би се радо одмах пелцовало... Највећи заговорници имунизације су становници централне Србије: 40% моментално би заврнуло рукав, трећина би размислила, само 25% нема поверења у вакцину.

Образовање

Они мање образовани, са непотпуно или потпуно завршеном основном школом, желе вакцину што пре (њих 45,6%), тридесет посто њих би размислило, а тек нешто више од 20% тренутно не жели или не може да се вакцинише. Супротно томе, мање од четвртине више и високо образованих испитаника је заговорник вакцинације, педесет одсто се двоуми, а око 30 одсто њих је против. Занимљив је налаз за испитанике са гимназијом, јер су се показали као треунтно највећи противници вакцине у Србији: само 8,6% њих каже да би се одмах вакцинисало, а 42,9% то категорички одбија.

Медијски јавни сервиси, прорежимске и "остале" телевизије

Истраживање је показало да су највећи заговорници вакцинације испитаници који немају кабловске пакете, тј. они који имају само основне канале са националном покривеношћу: 38,5% њих жели вакцину одмах, 36,5% би размислило, а 21,2% неће/не жели да се вакцинише. 
Највећи заговорници вакцинације претежно се информишу преко "јавних сервиса" РТС/РТВ (чак 47,9% гледалаца ове две телевизије), а следе испитаници који највише воле да се информишу преко приватних прорежимских телевизија (Пинк, Прва, Б92, Хепи, Студио Б), њих 41,5%. За тренутну вакцинацију, у знатно нижем проценту (15,5%), изјаснили су се гледаоци N1 и телевизије Nova S, као и они који се уопште не информишу преко телевизије, већ само преко интернета (11%). Очекивано, сасвим је супротан редослед код изјашњавања против вакцинације. Неће/не желе да се одмах вакцинише 45% оних који не прате вести на телевизији, као и 41,4% гледалаца N1-Nova S. На другом полу (не)поверења у вакцинацију су конзументи приватних прорежимских медија (са 19,5 одсто изјашњених да не желе), као и 14,3% испитаника који гледају РТС и РТВ.

Информисање преко интернета

Велику разлику показали су испитаници који се информишу преко интернета они који се не информишу / немају интернет. За вакцинацију је 50% оних који не користе интернет и тек 25% одсто оних који имају интернет и информишу се преко њега. Трећина испитаника који користе интернет за информисање је изричито против вакцинације, а само петина оних који немају или не користе интернет.

Истраживање НСПМ
2. до 12. јануар









Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije