Виђење човека-компјутера (Дина)

 

Свет Дине, и ово кажем невезано с последњим филмом, може некоме деловати неразумљиво, или чак (да употребим тај израз) неодбрањиво. Овде ћемо видети ствари које бисте можда теже повезали са неком далеком будућношћу човечанства - поседнутост, планетарни феудализам,  Бене Гесерит моћи... најзад уопште моћ саму. Каже се да је Шекспир рекао много тога о моћи. Рекао је и Френк Херберт.
(Ако вас занима, за филмовање је ово изгледа далека будућност, ако ће други филм да покрије други део прве књиге, ово ће можда бити у четвртом. У том смислу размислите колико се спојлује...)


Изненада, његов ментатски сензоријум укопчао се  у пуну свест, а његов ум ускочио у бестрасан транс у коме време није постојало; постојало је једино прорачунавање. Алија је могла да схвати шта се с њим догодило, али то није могло да се спречи. Предао се прорачунавању.
Прорачун: једна оличена Госпа Џесика проживљава привидан живот у Алијиној свести. Видео је ово као што је видео и оличеног Данкана Ајдаха из времена пре голе који је остао непромењив у његовој властитој свести. Алија је поседовала овакву свест будући да је била рођена као формирана личност. Он ју је дуговао тлеилашким регенерационим танковима. Па ипак, Алија се одрекла тог оличења, излажући опасности живот своје мајке. То је значило да Алија није у додиру са том природном Џесиком унутар себе. То је, опет, значило да је Алија потпуно поседнута неким другим привидним животом, тако да су сви остали били искључени.
Поседнута!
Отуђена!
Изрод!
Ментатска навика, којој је дао на вољу, окренула се сада и осталим видовима његовог проблема. Сви Атреиди налазили су се на овој планети. Да ли би Кућа Корино преузела ризик напада из свемира? Његов ум је прелетео прегледом усвојених правила која су произилазила из основних облика ратовања:
Један - све планете се могу освојити / нападом из свемира; ерго: одмаздом / осветне погодности биле су смештене у кругу планете од стране сваке Велике Куће. Фард'н је морао знати да Атреиди нису пренебрегнули ову елементарну предострожност. 
Два - заштитно енергетско поље било је савршена одбрана против пројектила и експлозива не-атомског типа и главни разлог што је борба прса у прса поново ушла као важан чинилац у битке људи. Али пешадија је имала своја ограничења. Кућа Корино је  можда могла да борбено стање својих Сардаукара доведе до оне оштрине из предаракенског времена, али ни тада они не би били дорасли необузданој разјарености Слободњака.
Три - планетарни феудализам био је изложен непрекидној опасности од великог технолошког сталежа, али су дејства Батлеријанског Џихада настављала да постоје као пригушивач технолошког прекорачавања. Иксианс, Тлеилаксу и неколико разбуцаних планета на периферији Царства представљале су, у овом погледу, једину могућу претњу, но оне су биле подложне нападу уједињеног гнева осталог дела Царства. Батлеријански Џихад неће остати недовршен. Механизовано ратовање захтевало је велики технолошки сталеж. Атреидско Царство каналисало је ову силу у друга стремљења. Ниједан део великог техничког сталежа није био ненадзиран. 
И тако је Царевина остајала спокојно феудалистичка, природно, с обзиром на то да је то најбољи облик друштва за ширење преко широко разастртих дивљих граница - до нових планета.
Данкан је осетио како његова ментатска свест сева док је као тане јурила памћењем чињеница по себи, потпуно неприступачна пролажењу времена. Долажење до убеђења да Кућа Корино неће ризиковати незаконити атомски напад, обавио је у муњевитом израчунавању, основном разложном путањом, али је био савршено свестан чинилаца који су улазили у ово убеђење: Царство је располагало са онолико нуклеарног и сродног оружја, колико све Велике Куће заједно. Барем половина Великих Кућа би, без размишљања, реаговала у случају да Кућа Корино прекрши Споразум. Атреидски одмаздни систем који се налазио ван планете, придружио би се надмоћној сили, без потребе да позива било коју од њих. Страх би то учинио. Салуса Секундус и њени савезници нестали би у врелим облацима. Кућа Корино не би ризиковала да постане таква жртва паљеница. Они су, несумњиво, били искрени при потписивању договора да је нуклеарно оружје залиха која се чува искључиво за једну сврху: одбрану човечанства, ако би се требало суочити са претњом 'друге интелигенције'.

Прорачунске мисли имале су чисте ивице и оштар рељеф. Није било замагљених међуместа. Алија се одлучила за одстрањивање и страховладу, зато што је постала туђин не-Атреид. Кућа Корино је значила претњу, али не на начин који је Алија заговарала у Савету. Алија је желела да уклони Госпу Џесику због тога што је та блистава бенегесеритска интелигенција одмах видела оно што је и њему тек сада постало јасно.
Ајдахо се истргао из ментатског транса и угледао Алију како стоји наспрам њега са изразом хладног одмеравања на лицу.
"Зар ти не би више одговарало да Госпа Џесика буде убијена?" упитао је.
Туђински одсев њене радости лебдео је пред његовим очима за тренутак, пре него што је прекривен изразом лажне увређености. "Данкане!"
Да, ова туђин-Алија давала је првенство убиству мајке.
"Ти се бојиш своје мајке, а не за њу.", рече он.
Одговорила му је без и најмање промене у одмеравајућем погледу: "Наравно да је се бојим. Послала је Сестринству извештај о мени."
"Шта хоћеш да кажеш?"
"Зар не знаш шта је највеће искушење за једну Бене Гесерит?" Примакла му се заводнички и подигла према њему поглед кроз трепавице. "Само сам желела да одржим себе у снази и будности за добробит ових близанаца."
"Помињеш искушење", рече он, ментатски једноличним гласом.
"То је ствар коју Сестринство крије у највећим дубинама, ствар које се највише боји. Због тога су ме назвале Изродом. Знају да њихове забране не могу мене да задрже. Искушење - оне увек говоре са свечаним наглашавањем: Велико Искушење. Видиш, ми који се користимо бенегесеритским учењима можемо да утичемо на такве ствари као што су унутрашње подешавање ензимске равнотеже у нашим телима. То продужава младост - далеко више него меланж. Да ли схваташ какве би то последице имало када би све Бене Гесерит учиниле исто? Било би примећено. Сигурна сам да прорачунаваш тачност овога што ти говорим. Захваљујући меланжу, ми смо мета многобројних завера. Контролишемо супстанцу која продужава живот. Шта би се догодило ако би се открило да Бене Гесерит контролише једну још моћнију тајну? Разумеш! Ниједна Часна Мајка не би била безбедна. Одстрањивање и мучење припадница Бене Гесерита постало би најобичнија ствар."
"Ти си постигла ензимску равнотежу." Била је то тврдња, не питање.
"Изазвала сам Сестринство! Извештај моје мајке Сестринству учиниће Бене Гесерит непоколебљивим савезником Куће Корино."
Како је то само наизглед прихватљиво, помислио је он.
Френк Херберт, Деца Дине


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije