Обмане или глупости чика Мирољуба

Мирољуб Петровић је српски креациониста (прецизније: креациониста "Младе Земље"), геолог, теоретичар завере и тврди за себе да је доктор филозофије. Тако пише на најлегендарнијем уносу Википедије, икада. Када се оде на јутјуб могу се видети гомиле његових предавања, из којих закључујемо да нема шта овај лик не зна. Укратко, а сасвим сигурно ће нешто бити изостављено, др Мирољуб Петровић зна:

  • план уништења света
  • ко влада светом
  • ко влада Србијом
  • тајне пирамида
  • лечење хомосексуалности
  • сатанска учења јоге, јин-јанга и тачке у кругу
  • ко су били ванземаљци
  • омиљени ђаволов камен
  • тајне Стоунхенџа
  • све о диносаурусима
  • старост Земље
  • историју нетолеранције
  • како живети природно
  • шта је после смрти...
Сада ћемо расветлити тајне његовог "знања".

Гугл-ај и Фак-ју

Није тешко претпоставити да је Гугл мајка његовог "знања", јер то иначе није редак случај (уосталом, то знам из искуства). Лако је доћи до информација којима ће бити засењени они који немају времена, воље или смисла да нешто упорно претражују. Наравно, потребно је и неко књишко предзнање, да бисмо знали шта тражимо, а не да летимо ко муве без главе. Проблем са Гуглом је што је пристрасан, јер човек ће наћи тамо оно што жели да нађе. А кад неко слуша тако добијене информације, онда постаје и сам жртва таквог "знања". 
Но, чика Мирољуб није у својим идејама много оригиналан, што ће рећи да није ни усамљен. Више пута сам говорио како нешто што је јавно објављено не може бити "теорија завере". Ако је рецимо јавно доступан податак да неку НВО плаћа Сорош, ниси "теоретичар завере" ако на то укажеш. А они на које упреш прстом јесу Сорошеви (дакле страни) плаћеници. Тако, Мирољуб је неко мудо нечега у Сакраменту, Калифорнија. Било је на почетку клипа са једног његовог предавања. Ваљда је сарадник неког креационистичког унезверитета, јебемлига... Дакле, ово није никаква "теорија завере", а ни Мирољуб није завереник, барем што се тога тиче (а можда јесте што се тиче нечег другог). А јесте страни плаћеник...
Е сад, претпостављам да ти креационисти разматрају сва могућа питања која им се упућују, можда чак и она која тек могу бити упућена (да се не лажемо, оно што је проблематично за њихову теорију, ја рецимо углавном малициозно питам), па да координирају одговоре, да имају неку FAQ листу (Frequently asked questions). На неком курсу помену тако нешто предавач, а мени излети на тарзан-инглишу: Фак Ју. То је то. Дакле, Мирољуб зна о чему треба да говори, јер он није "слободан стрелац". 
Да имају спремне одговоре (ма колико глупи били) уверио сам се кад сам на Крсти, подфорум Религија, рекао како до нас стиже светлост са звезда стара милијардама година (и како онда свет може бити стар 6.000 година?!) Док си реко Гармишпартенкирхен добио сам одговор - "данас знамо да се светлост кретала десет милијарди пута брже". Кад сам се смирио од напада смеха нађем да тако тврди неки професор из Аустралије, да ништа не подржава његове опсервације, индекс цитираности му је нула - ах ти зли дарвинистички научни завереници...

Општа места и мали Ђокица

Излагања др Мирољуба Петровића обилују општим местима, а стил објашњавања му је као да прича малом Ђокици. Тако ће причати о значају пријатељства, здравог живота и слично. Наравно, не прича он то тек тако, није он терапеут опште праксе (узгред, то је Зоран Миливојевић кога нисам много ценио али ме је пријатно изненадио када се супротставио "грађанском законику"). Мирољуб ће док си реко Попокатепетл са тих општих места прећи на доказивање како само његова следба гарантује такав здрав и моралан живот. Овај "квантни скок" подсећа на оне серијале о ванземаљцима које почну са логичним али не и непознатим стварима, па онда кажу "али шта ако су то били ванземаљци"...
Иначе, овај мали-Ђокица патерналистички стил прилагођен је његовој циљној публици, а то су у 95% случајева православци који нису то само зато што славе славу, него мисле да православна хришћанска вера даје стварно неке одговоре и на питања савременог живота. Њима се обраћају и "богомољачки сајтови" (ја то тако зовем) где ће их просветлити како је лејди Гага "прикривени сатаниста" јер је обрнула крст (шта је ту прикривено?!) и слично... Уосталом, постао је део обреда крштења не само да попа пита "да ли се одричеш ђавола?" него да одмах каже "реци: одричем се". Да ли би неки верник можда одговорио са "не, не одричем се"?!?

Аргументи из незнања

Прво један наиван, али илустративан пример. На почетку једног предавања Мирољуб рече да његов приступ није популаран (откуд?! па 2/3 ДЕБИЛА, овај пореских обвезника Сједињених Држава верује у креационизам!) јер је савремена наука позитивистичка, док у свету постоје и веома негативне појаве. 
Био чика Мирољуб доктор филозофије, или не, могао је и да изгуглује дефиницију позитивизма. Дакле, ево шта каже Вики: Позитивизам је учење које се заснива искључиво на чињеницама. Позитивизам негира метафизику и покушава свој предмет да опише онако какав јесте, без стварања хипотеза и претпоставки какав би могао бити. Дакле, никаквих моралних конотација, просто научни метод.
Занимљиво би било видети да ли теолог Мирољуб зна да ни негативно не мора обавезно бити морално лоше. Ево рецимо "негативне дефиниције Бога" (назив је истина мој, али видећемо суштину): БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина), Православље на мрежи 
Небитно, рекао би неко, Мирољубу се омакло (а може ли он да погреши?!?). Но, Мирољуб је очигледно и кренуо од позитивизма, како је дефинисан, уосталом он науци иначе замера недостатак метафизике, односно да је аморална. А онда је, ради бољег ефекта, додао да је наука наивна, или чини људе наивним, убацивши добре и лоше ствари (наравно, његове омиљене демоне с којима би и кикирики повезао). А то је већ пример манипулације у којем је ухваћен.
Чисто узгред, лично не ценим позитивизам (по дефиницији, а не ономе што Мирољуб каже) доброг села савремене науке. Макар је квантна механика изменила слику, репови незнања се вуку. Позитивизам ограничава човека. Тако сам једног атеисту испровоцирао да каже "Ограничавам се само на добро позната питања и познате одговоре". Тиме сам доказао своју интелектуалну супериорност.
Када је набрајао разна тајна (дакле "сатанска", "окултистичка") друштва, Мирољуб је поменуо и Малтешке витезове. Зна ли он да је руски цар Павел (убијен 1801.) био не члан, него главни мајстор овог реда? (Узгред, фамозних деведесетих је др Војислав Шешељ наводно инициран у ред, долазио је из Русије неки Долгоруков...) Можда и зна, али о томе мудро ћути.
Двери водају Мирољуба по тим трибинама. Дверјани воле Русију отприлике више него Србију, и то баш царску (а неће ваљда бољшевичку), па баш ме занима како би реаговали да знају да је Мирољуб у сатанисте убројао и једног руског цара. Но, како видесмо горе, и да би то изгугловали потребна је нека воља за знањем, а и неко опште образовање. Но, лакше је кад Мирољуб сажваће, па засени простоту. Набрајамо "сатанистичка удружења", па ајмо онда и Малтешке витезове, шта има везе једно више мање... (А ко познаје српску историју био би веома опрезан и када су осуде масона у питању, иначе веома популарне, с обзиром ко је све од значајних Срба био масон).

Све нехришћанско је демонско

Суштина учења чика Мирољуба је да све што није хришћанство (односно оно што он сматра хришћанским) је у суштини демонско, и заверило се против хришћанства. Завера укључује науке, телевизију, а посебно има пик на било шта што има везе са источњачким. При томе му је свеједно која су то заправо учења, тако је једном рекао да је јин-јанг индијски симбол (што би имало везе с претходним поднасловом). Ствари које су јасне саме по себи (данас Европљанима а народима Истока одавно), да се све мења и садржи у себи своју супротност, он је назвао супротним хришћанству и самим тим демонским. ("Он је учесник рата од 41. до 45, самим тим и 43.", Аудиција). 
Наглас сам се смејао (а нисам био сам) када сам слушао предавање у којем је извалио како су Битлси ишли у Индију код сатанистичких гуруа. Прво, у Индији, њеним учењима, појам Сатане је непостојећи (то је јеврејски концепт) па како онда неко може бити његов следбеник?! Наравно, може, неко ће се правити паметан "ђаво је учинио највећу превару убедивши свет да не постоји", али који му је онда параметар... Је ли неко зао па је зато сатаниста?! Је ли Ганди био сатаниста када је на свој чувени марш ка мору кренуо из ашрама?! Ко не зна, ашрам је хиндуистички, а не православни манастир. 
Узгред, у индијском Ладаку (део Кашмира) постоји мит да је Исус био тамо пре повратка у Палестину, да је био и на Тибету. Постоје извештаји који га повезују са светим градом Пури, код Одисе на обали Бенгалског залива. Па, је ли Исус Христос можда био демон? Ходао је по води, нису ту чиста посла...
Вратимо се параметрима сатанизма и окултизма код чика Мирољуба. Сталним позивањем на опасност демона, сатанизма, окултизма и осталих другара, долази до такве инфлације појмова да само најплашљивији духови могу и даље да наседају на те глупости. Знате онај кад рече лик "ако је хероин дрога, ја сам онда наркоман"... е, ја кажем - ако је хиндуизам сатанизам, ја сам онда сатаниста. Волем оне сатанистичке Веде...

Главна мета

Најзад, ко је Мирољубова главна мета? Рекох већ ко му је циљна група, а то је исто. Ко је у опасности? Не бих сад да плашим, можда је све то случајно, а ви размислите, ако имате су чим (ето како сам надмен, дакле и да хоћу нема опасности да вас преобратим). 
Када је оспоравам основе учења хришћанства, јасно је да не могу поколебати некога коме је вера јака. Могу евентуално утицати на некога ко је већ нешто само формално, или изазвати "кризу вере" ако неко нема одговор (а та криза може бити значајнија само ако је иначе у проблему). И обрнуто, која је шанса да Мирољуб преобрати некога ко је паганин или можда агностик? С таквим атитјудом - но веј Хозе! 
Јасно је да су главна мета чика Мирољуба управо православци, и то они који теже да буду верници блиски Христу. Њих жели да преведе на своју верзију старозаветног хришћанства, уосталом он за себе тврди да је Јеврејин (а да то није етничка него етичка категорија). А у свим својим сазнањима имао је и теорију а ла Деретић, како су Срби залутало јеврејско племе. 
Нема везе, рекао би неко, али како био му се свидело Мирољубово учење како мртви спавају, како нису ништа, а тај период не постоји док те Исус не пробуди. Лепо је то смишљено по њему, ослобађање од страха од смрти и тај рад. Само онда ко се моли свецима, рецимо пред иконом, моли се ничему, јер ти свеци (будући да су се представили Господу, што ће рећи умрли, због чега се на скоро свим славама једе жито) такође нису ништа. Иначе то учење нема ни п од православља (како неко рече) али има бар про од протестантизма...
Докле иду ти утицаји видех када сам листао монографију о Светом Василију Острошком (издање СПЦ или некога који јој је веома близак). Ту се почиње од настанка света, истичу се познате креационистичке тезе, па онда некаква подела народа на синове Хама, Јафета и Шема. Хамова деца (црнци) су страсна, мање паметна, и практично демонска ("клетва Хамових синова" је једно од главних оправдања америчког расизма). Јафетови (Аријевци) су много паметнији, воле уметност и слично. Али крем де ла крем нису они, него синови Шема, Семити! Има чак и нека мапа света, са приближеним континентима, и тамо је Шем оно што је данас Америка. Па... можда је неком дијаспоричном што тамо живи драго да то види, мене су бомбардовали па баш и не волим.
А таква учења нису ништа чудно тамо у Америкама. Па десетине милиона ДЕБИЛА (дадосмо горе значење) заступају тзв. хришћансти ционизам који има следеће премисе:
  • постоји расна хијерархија међу људима (како је горе описано)
  • Јевреји су на врху, постоји "Божији план за Израел"
  • Америка је при врху, Џизус је воли, то је Град на брду, а она мора да подржава Израел.
Ето где воде идеје "доктора" из Сакрамента.
Иван Вукадиновић, писац серијала Агарта

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije