Moje stilske vežbe

 A sad malo ja, al prvo

Beleška

U autobusu S za vreme najveće gužve. Jedan tip od svojih dvadeset i šest godina, sa dugim vratom kao da su mu ga istegli i sa šeširom na kome traku zamenjuje uzica. Pomenuti tip otresa se na svog suseda. Prebacuje mu da ga ovaj gurne svaki put kad neko prođe. Glas piskutav i zloban. Kada ugleda jedno slobodno mesto, hitro se ustremi na njega.

Dva sata kasnije sretnem ga ponovo kod Kur de Roma, pored stanice Sen Lazar. Sada je u društvu nekog svog druga koji mu kaže: "Trebalo bi da daš da ti se prišije jedno dugme na kaputu." Pokazuje mu gde (na razrezu) i zašto.

Rejmon Keno, Stilske vežbe

prevod Danilo Kiš


Golubović stajl

Kao i obično, u to doba smo upucavali po pet-šest ljudi, onako za vikend. I onda kad nekoga oćopavimo bežali bismo gradskim busom.
Bus je bio pun starkelja i neki penzos se očešao o mene. Udario sam mu jedan-dva šamara. Sad kad si bezobrazan, daj roleksa!
Nešto kasnije ulica je bila puna mladića koje bi u svakoj normalnoj zemlji prvi policajac legitimisao. I jedan je našao da mi se prosipa kako treba da prišijem dugme na fajerku. Meni, koji sam doveo dizelaštvo u Beograd… hoću reći Pariz!

Objektno programiranje


Klasa Autobus.
Autobus Is a Mesto.
S Autobus.
Svojstva S:
Popunjenost = Gužva
Klasa Tip.
Akcije (gurne, prođe, otresa se, prebacuje mu, savet)
X Tip.
Svojstva X:
Godine = 26
Vrat = dug
Has a Hat  //dobro de, Ima Šešir – relacije se pišu na engleskom
Glas = piskutav & zloban
Sused Tip.
Drug Tip.
Klasa Stanica.
Stanica Is a Mesto.
Mesto Mesto.
Sen Lazar Stanica.
Svojstva Sen Lazar: 
Blizu = Kur de Roma
Klasa Kaput.
Dugme (Da, Ne, Trebalo bi)
Main ()
Mesto = S.Popunjenost
Sused -> Gurne (X)
Sused -> Prođe (X)
X - > Otresa se (Sused)
X.Glas - > Prebacuje mu (Sused)
Mesto = Sen Lazar.Blizu
Drug -> X.Kaput.Dugme(Trebalo bi)

Alternativa alternative

Ulete nikada u autobus S do juče leptira (momka) u obliku dugog vrata s prikačenim šapelom. I kako ga neki tip očepi sasu mu bujicu reči u obliku lave propalih padavina. Velika nekada, biću prelepa, al neću videti kako je ovaj dao petama vetra i seo za prvo slobodno mesto, vertikalno se preplićući.
Kasnije preleteh led i videh očima, na stanici Sen Lazar, neki ga lik savetova da prišije dugme na kaputu i ne gleda ono što igra, jer to duva odjednom.
Igla zaši dugme ove noći do ponoći, zvezde noći dođe.
(Inspirisano životom Miloša Milosavljevića i radom grupe Vredni Hak)

Zdravstveno

Autobus S je bio prepun, što je epidemiološko samoubistvo, ali su bar prozori bili širom otvoreni. Uostalom, život ne može da stane, moramo da živimo sa ovim virusom, ali oprezno! Nije vreme za opuštanje…
Ušao je momak čija je hirurška maska grejala njegov dugački vrat, pošto očigledno tako drugu namenu nije imala. Neki tip sa maskom koja je nepravilno pokrivala samo usta, a ne i nos, ga je izgleda očepio, čime mu je sigurno napravio mnogo manju štetu nego što postoji rizik kada se nađu unutar odstojanja manjeg od metar (metar i po, dva metra, kako god…). Ovaj se na njega naljuti i svašta mu reče, istina za kratko vreme od 15 sekundi, tokom kojeg su sa tako nepravilno nošenim zaštitnim maskama mogli da zaraze jedan drugog. Onda ovaj dugajlija sede na prvo prazno mesto iako je na njemu pisalo da se ne koristi zbog epidemije zarazne bolesti… Pri tome je zaboravio na staro pravilo – ako možete da stojite nemojte da sedite, ako možete da hodate nemojte da stojite, ako možete da trčite nemojte da hodate. Tako se štiti od kardio-vaskularnih bolesti a u ovoj situaciji zdravstvene krize od komorbiditeta koji povećavaju rizik od fatalnog ishoda zaraze virusom… Ako ste već pušteni iz karantina popularno nazvanog lokdaun, onda se što više bavite fizičkom aktivnošću!
Kasnije srete nekog tipa kod stanice Sen Lazar, bili su preblizu što se može razumeti time da mu je ovaj objašnjavao nešto na njegovom odelu. Da prišije dugme na kaput, tako se može zaštiti od nazeba koji varljivo ima iste simptome kao i zarazna bolest…


Specoperacija


Beograd i Srbija uopšte najslobodniji su delovi Evrope, ako ne računamo Belorusiju, Rusiju, savezničke narodne republike i teritorije bivše Ukrajine oslobođene tokom specijalne operacije.  Sve ima svoju cenu, pa kad smo već slobodni i opušteni, moramo da se vozimo u prepunim busevima.
U takav jedan onda uđe neki žgoljavi feminizirani lik, mora da je od onih što se bune „protiv rata“, koji i nije rat nego, kako je Vladimir Vladimirovič rekao specijalna operacija. I on se obruši na poštenog građanina koji je nosio majicu sa latiničnim Z, pošto su Srbi i Rusi braća Zаувек. Kao zgazio ga je po papcima, ili tako neka laž koju možemo čuti samo kod domaćeg CNN-a, tj. one luksemburške šifrovane televizije. I onda je ovaj momak, videvši slobodno mesto u busu, pobegao kako samo Ukropi znaju da beže.
Kasnije sam ga sreo pored neke autobuske stanice kako mu je neki njegov pajtaš pokazivao na dugme na kaputu, ne to mora da je bio bedž, neka antiratna pederska stvar.

Usplahireno

Idi bre, jedva izvukosmo živu glavu!
Gužva u busu S, nervoza da se može nožem seći! I onda ulete neki ćuran, balavander štagaznam, nije se još ni smestio kad napade nekog čiču da ga ovaj gazi po papcima. Ovaj krene da se svađa, kad se ovaj klinac promeškolji tako da se otvori kaput, i jasno se vidi za pantalonama mu zapasana utoka!
Stvarno je grad prepun ludaka!
Kasnije ga videh kod stanice Sen Lazar kako razgovara sa nekim likom, a ovaj mu preteće pokazuje u pravcu grudi. Mladić reče „Lutko, moraćemo da pronađemo drugo rešenje“, zavuče ruku ispod kaputa gde je ovaj pokazivao, i…

Prolog

Baza znanja
Fakti (termi):
autobus S gužva tip godina vrat dug šešir uzica sused glas piskuta zloban mesto kur_de_roma sen_lazar drug dugme kaput
Relacije:
Oznaka (autobus, S)
Stanje (autobus, gužva)
Godine (tip, 26)
Ima (tip, vrat, dug)
Sa (šešir, uzica)
Ima (tip, šešir)
Otresa_se (tip, sused)
Gurne (sused, tip)
Prebacuje (tip, sused)
Ima (tip, glas, piskutav, zloban)
Zauzima (tip, mesto)
Pored (kur_de_roma, sen_lazar)
Lokacija (tip, kur_de_roma)
Kaže (drug, tip, dugme, kaput)

Ivan Vukadinović
Putovanja malog diva - nova knjiga autora


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije