Мој ФЕСТ 1


'71 - UK, 2014, Yann Demange - Шта да очекује окупатор? Кренули су неспремни у претресе. Лојалистичка полиција користи заштиту војске за бруталност. Клинац отима пушку војницима и двојица га јуре, остали су потиснути и остављају их. Један војник је убијен. Другог јури одметнута ИРА. Клинац лојалиста га привремено спашава, али у лојалистичком пабу види што не би требало... Тема нереда у Сев. Ирској никада не може да досади. Ово је бриљантни ратни трилер. О најгорој врсти рата.
БЕЛИ БОГ (Feher Isten), Мађ. Нем. 2014. - Kornel Mundruczo - Однос према псима овде је метафора односа према људима. Посебно што су апострофирани мешанци, односно џукеле. После низа злостављања побуна је неминовна, и кривци добијају шта заслужују, неки и прилику за искупљење. Одлична паралела са класичном музиком, која кроз контрапункт води ка разрешењу.


БЕЛЕ НОЋИ ПОШТАРА АЛЕКСЕЈА ТРЈАПИЦИНА, Рус 2014, Андреј Кончаловски - Прелепи предели руске Хипербореје и животи људи у забити. Филм на моменте делује као документарни. Сиви мачак којег види само поштар даје димензију мистике. Ту су и ненаметљива размишљања о смислу живота. Кикимора из словенске митологије. Веома симболично појављивање ракете - "И можда Човек оде у свемир, а ипак је у мојој души немир" Кале Господар Времена
РЕЗ (Кесик) Нем, Фра, Рус, Кан, Пољ, Тур. 2014, Фатих Акин - Потресан филм о геноциду над Јерменима. О спасењу уз помоћ добрих људи који су се и ту нашли и потрази протагонисте за својим ћеркама која ће га довести до Кубе и Минесоте. Минус је што на почетку уз Јермене везују неке католичке обичаје. Потребан филм јер ко не памти изнова проживљава.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije