Мој ФЕСТ 2

ТЕОРИЈА СВЕГА, UK 2014, James Marsh - Дирљива прича о борби човека који је на крају сведен на чисти ум. Рећи нешто више од тога било би патетично. Филму је најбоље допринела изванредна глума Фелисити Џонс, у улози професорове супруге Џејн. Када је Хокинг бирао докторску тезу, рекао је само "Време", и знао је да му баш оно истиче. Иако су му дали само две годне живота поживео је дуго и време му је остало главна научна тема. У филму је то ненаметљиво дато, гледалац сам треба да дође до закључака. Одмотавање филма уназад на крају филма, у складу је са космолошким теоријама професора Хокинга.

ДАЛЕКО ОД ЉУДИ (Loin des hommes), Fra. 2015, David Oelhoffen - Тежак филм о задатку повереном француском учитељу у Алжиру. 1954. година, и побуна је у току. Он мора да спроведе Арапина који је убио човека. Изгледа да је овај кукавица, јер бежи од суда својих, али није тако. Ствар је проста. Ако Арапин побегне, светиће се његовој браћи. Ако га Арапи убију, браћа морају да преузму освету. Решење је да га обесе Французи. Учитељ ће га одвести против локалних Француза, људи из Арапиновог села, покрета отпора (где среће људе са којима се заједно борио у Италији) и регуларне француске војске. На крају Арапин мора сам да донесе одлуку.
 
ФАУСТ, 2011. Александар Сокуров - Не пореде џабе Сокурова са Тарковским. Овај филм није црно-бели и пре је некако извитоперен него мрачан. Ипак, има чудне перспективе и замрзнутих кадрова. Ово је (алтернативна?) верзија Гетеовог Фауста у којој професор на крају успе да превари ђавола и крене у бег, даље (од себе?), immer weiter
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije