Мој ФЕСТ 3

БАТАЉОН, Рус 2015, Дмитриј Мешкиев - Социјални револуционари (есери), који нису заборавили национални интерес, избрисана су страница историје Русије. Керенски и екипа једноставно нису издржали терет. За комунисте нису били довољно револуционарни, и постали су издајници. За антикомунисте срушили су цара и довели до Октобарске револуције. У 1917. је било више покушаја да се подигне морал трупа опседнутих "лажном слободом", како лепо рече један генерал у филму. Барон Унгерн је тако организовао јединице Ајсора (Асираца) да би показао Русима да се боре. Међутим, фронт је митинговао.
У таквој атмосфери формиран је женски батаљон  Бочкарјове, ако мушкарци неће да ратују. Филм најбоље осликава оно што сам раније рекао да је Вредност изнад "вредности". Или речима протагонисткиње: "Како си само брижан. Мог мужа си уплео. Немачку дечицу поменуо. А то што је Немац на руској земљи ништа." У филму се цар помиње узгред, а бољшевици никако. Друга је линија поделе.

РАЗГОВОРИ С БОГОВИМА, Мек, САД, 2014, група аутора - Колаж филмова о духовности у савременом свету. Абориџинска жена одлази у пустињу да се породи. Ту су бразилска умбанда и индијске религије. Будизам објашњава свој однос према патњи кроз измирење са тугом због жртава јапанског цунамија. Католички део је спектакуларан - плаћени убица је рањен на задатку и бежи у такси. Зато што је закопчан до грла, таксиста мисли да је свештеник, и исповеда се. Делује мало бенинијевски. Кустуричин филм приказује православног Сизифа, како извлачи камење на врх херцеговачког крша Мртвачку главу пита "како је код вас?" Змија и гавран имају своју симболику.
Муслимански део је о сијамским близанцима од којих један тражи жену преко "друштвене мреже". Јеврејски део даје цитате из Библије, од којих се примећују покољи над становницима градова који су и данас поприште сукоба. У позадини је гурање са израелском војском. И атеисти имају свој део овог колажа...
ЈАПАНСКА ИСТОРИЈА, Александар Сокуров - филм о младом Јапанцу који се занима за историју Истока и онда се одлучи да погине као камиказа. Међутим, барем у првом делу, он се и не појављује, само бескрајни монолози рођакиња. Нема српског титла, само лоша синхронизација с јапанског на руски. Искрено, и да је титлован не би био много занимљив, овако спавање је загарантовано.
 
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije