Високотехнолошки криминал и равноправност грађана

Знате ли шта је то високотехнолошки криминал? Неком домишљатом би можда пали напамет наши робин-худови из групе "Пинк Пантер", њихове веште пљачке дијаманата заиста захтевају високу технологију. Неко с више маште би можда помислио на не научнофантастични сценарио... Већина заправо зна да је реч о ономе што се раније звало компјутерски криминал, и по нашем закону јесте тако - на сајту МУП-а видећемо да је реч о оштећењу рачунарског софтвера, вирусима, преварама на интернету и слично...
Међутим, све чешће се "високотехнолошким криминалом" сматра изношење ставова, постављање питања, истраживачко новинарство или чак само преношење текстова - али на интернету. А интернет је, иначе, практично једини од актуалне власти независни медиј у нашој земљи.
Није Србија ту усамљена, нису ли Сноуден и Асанж били приморани да затраже азил јер су објављивали вести на мрежи... Асанж је додуше оптужен за нешто десето, али се његов извор информација нашао на суду оптужен за издају. Они су оптужени да су угрозили националну безбедност "Империје". Ми овде у Србији можемо различито мислити о тим стварима. Србину не мора ни да буде жао све и да је стварно угрожена безбедност "светског полицајца". Можда се слажемо са ретким америчким пацифистима, или мислимо да бисмо ми то све другачије уредили... Међутим, шта ако сазнамо да је код нас приведен у полицију неко зато што је постављао питања о угроженој безбедности наше земље, грађана и имовине. Шта рећи за државу чије институције стављају под кривичну пријаву особе којима није свеједно?!

Весна Веизовић, уредница портала Васељенска, приведена је у полицијску станицу због "високотехнолошког криминала", односно због текстова које портал објављује. То се све догодило на захтев Невене Петрушић, поверенице за заштиту равноправности. На сајту ове организације, у одељку О Нама пише: "Пoвeрeник зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти je нeзaвисaн, сaмoстaлaн и спeциjaлизoвaн држaвни oргaн фoрмирaн нa oснoву Зaкoнa o зaбрaни дискриминaциje из 2009. гoдинe. Првa пoвeрeницa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти, др Нeвeнa Пeтрушић, изaбрaнa je 5. мaja 2010. гoдинe, oдлукoм Нaрoднe скупштинe Рeпубликe Србиje. Нoрмативни oквир рaдa Пoвeрeникa зa зaштиту рaвнoпрaвнoсти чинe Устaв Рeпубликe Србиje, рeлeвaнтни мeђунaрoдни дoкумeнти и oпшти и пoсeбни aнтидискриминaциoни зaкoни…" Иако јој "нормативни оквир" чини Устав по којем је ћирилица званично писмо, ова повереница је нашла за сходно да дигне џеву када су у градском превозу Новога Сада линије биле исписане ћирилицом. Толико о њој.
Повереник (или повереница) за заштиту равноправности прогони оне који управо желе равноправност - да за све грађане важе иста правила, да нема привилегованих. Разлог за тужакање су углавном пренети текстови у којима се упозорава на могућност промене етничке слике Србије (подсетимо, странка "Војвођанских Мађара" се не тако давно бунила због досељавања српских избеглица из Хрватске, Босне или са Косова, јер то мења етничку слику на северу Србије), такође на криминална дела која спроводи одређена група људи. Да ли су позвали у полицију и оне од којих су ти текстови пренети?! 
Да ли је разлог за привођење кад се пренесе вест (без икаквих коментара) о томе како "Екуменска хуманитарна организација реализује закон о реадмисији"? Такође се у вести каже: "Ова активност ЕХО је део пројекта „Социјална инклузија Рома у Војводини“ који финансира немачка организација “Дијаконија Виртемберг”, уз помоћ ЈУВЕ фондације. У оквиру пројекта помаже се у образовању деце и прибављању докумената из иностранства, преводе се стране школске исправе, купује школски прибор…" Или ко су донатори "грантова" ове организације: Хуманитарна служба протестантских цркава у Швајцарској (ХЕКС-ЕПЕР), Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) и Федерална канцеларија за миграције (ФОМ). Иначе овај текст је такође пренет, из новосадског Дневника.
Шта је толики проблем да се пренесе вест о реадмисији, чије је прихватање било један од услова за "Бели Шенген", који нас већ кошта колко Светог Петра кајгана... Хоће ли тако бити забрањено да се прича о реадмисији Албанаца с Косова, које иначе земље које ће их враћати сматрају независном државом. У данашњој "Политици" је текст о томе како је цео тај "егзодус" исцениран да би преосталих пет земаља чланица ЕУ признало "Kosova". То је сасвим могуће јер Албанци не раде ништа случајно. Међутим, шта ако је један од циљева њихово трајно настањивање на северу Србије?!? Власт каже да они неће остати овде, па зашто онда приводи особе које су вољне да то провере?
Сматрам да је прави новинар-истраживач, чак и ако преноси туђе текстове, онај кога полиција приводи, а не онај коме нуди заштиту а највероватније и информације. За ово друго постоје други изрази. Шта ће бити ако нас све ућуткају?


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije