Магична потенција

Примитивни појам либида

Колико су почеци религијских стварања симбола управо везани за енергетски појам, показују најпримитивније представе о магичној потенцији, која се исто тако може посматрати као објективна снага колико и као субјективно стање интензитета.

Илустрације ради, навешћу неколико примера. Према извештају Макџија (McGee) Дакота Индијанци имају следећу представу о тој "снази": сунце је ваканда, и то не одређена ваканда и нека ваканда, већ једноставно ваканда. Месец је ваканда, исто тако гром, муња, звезде, ветар, итд. Исто тако су и људи, посебно шамани, ваканда, као и демони елемената, фетиши и остали предмети ритуала, велики број животиња, а такође и предмети са упадљивим одликама. Макџи каже: "Изразу ваканда би можда боље одговарала реч 'тајна' него било која друга реч, али и овај појам је исувише узак, пошто ваканда може да значи снага, свети, величина, оживљен, бесмртан."
Слично ваканди код Дакота, Ирокези користе реч оки, а Алгонкини маниту са апстрактним значењем "снаге" или "продуктивне енергије". Ваканда је појам "свуда присутне, невидљиве, животне енергије или универзалне снаге, приступачне обради и преношењу". Живот примитовног човека у свим својим интересима врти се такође око тога да у довољној мери поседује ову снагу.
Нарочито драгоцено је запажање да се појам као маниту среће као узвик приликом било каквог чудноватог опажаја. Исто извештава Хатервик (Hetherwick) о племену Јаос, који узвикују мулунгу кад спазе нешто чудновато или несхватљиво. Притом мулунгу значи:
  1. душа човека која се за живота зове лисока, а у смрти постаје мулунгу;
  2. целокупни свет духова;
  3. једном предмету на неки начин инхерентно, магијски дејствено својство или снага, као на пример живот и здравље тела;
  4. активни принцип у свему магијском, мистериозном, несхватљивом и неочекиваном;
  5. велика, духовна снага, из које потиче свет и све живо.
Сличан је вонг појам са Златне Обале. Вонг може бити река, дрво, амајлија, исто тако језера, извори, покрајине, термитски брежуљци, дрвеће, крокодили, мајмуни, змије, птице, итд. Тејлор (Tylor) вонг снагу тумачи погрешно анимистички као "дух" или "душа". Међутим, то је, како показује употреба речи вонг, динамска веза између човека и његових објеката. 
Појам хирунга код Аустралијанаца је исто тако енергетска представа. Он значи:
  1. ритуални предмет;
  2. тело индивидуалног претка (од којег потиче животна снага);
  3. мистично својство неког предмета.
Сасвим слично појам цого са аустралијско-гвинејског мореуза Торес, који се користи како именично, тако и придевно. Аустралијско арунквилта је паралелни појам сличног значења, само је он ознака за зле магијске силе и за злог духа, који за време помрачења хоће да прогута сунце. Исте је врсте и малајски појам бади, који такође подразумева и зле магијске односе.
Карл Густав Јунг, Динамика несвесног

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije