QAnon u Srbiji

Širenje QAnon teorije zavere van granica SAD, pa i u Srbiji, desilo se pre svega kooptiranjem "globalnih" teorija zavere. Prvenstveno kroz antivakcinaško orjentisani film Plandemic, koji promoviše dezinformacije o pandemiji kovida-19 i priključene teorije zavere o SZO koja podmićuje razne svetske državnike zarad proglašavanja lažnih epidemija, kao i uvek popularne teorije o čudotvornom leku MMS, koji leči sve. Takozvani čudotvorni mineralni suplement (miracle mineral suplement) je opasna mešavina natrijum-klorita, aktivne supstance varikine.
QAnon u Srbiji je veoma popularan među zagovornicima antiglobalistickih i antivakserskih teorija zavera. Na prvi pogled, začuđuju njihovo prorusko opredeljenje i nespojivost sa poštovanjem lika i dela američkog predsednika, mada se to lako da objasniti činjenicom da oni ne vide Trampa kao deo američkog establišmenta, već naprotiv, kao borca protiv "globalne hegemonističke Kabale" koja preti da uništi sve suverene nacionalne države i koja upravlja "državom u senci" Amerike. Ruskog predsednika Putina takođe vide kao borca protiv globalizma, i kao takvog, prirodnog saveznika Trampu. Ne iznenađuje što se QAnon u Srbiji širi među pristalicama političkih opcija koje su zagovornici antiglobalizma i protivnici vakcinacije, a protivnici i vlasti SNS. 
Ono što svakako iznenađuje je da u Srbiji stavove QAnona prenose portali medija sa nacionalnom frekvencijom, a ne samo oni koji se dovode u vezu sa lažnim vestima i teorijama zavere. Tako je portal televizije Hepi u aprilu ove godine godine objavio nekoliko članaka u kojima se tvrdi da poznata umetnica Marina Abramović za podmlađivanje koristi adrenohrom, oksidisanu formu adrenalina koja se navodno dobija iz krvi seksualno zlostavljane dece, kao i bizarne tvrdnje o njenom učestvovanju u pedofilsko-kanibalističkim pirovima zajedno sa mnogim poznatim licima svetske estrade, od bivše plejbojeve "zečice" Pamele Anderson do pevačica Ledi Gage i Gven Stefani.
Iako su Fejsbuk i Tviter uklonili dosta naloga koji šire teoriju zavere QAnon, u svetu je rasprostranjeno mišljenje kako to neće vidno uticati na njenu popularnost, pre svega zato što su glavni izvori njenih poklonika odavno migrirali na stecišta krajnje desnice. U najgorem slučaju, pokušaj zabrane može dovesti do njene veće popularizacije s obzirom da bi osnovni dokaz postojanja zavere bilo gušenje informacija o istoj. Sticajem okolnosti, ove dve kompanije vrlo nehajno tretiraju sadržaj koji nije na engleskom jeziku. Grupe u kojima se raspravlja o epidemiološkim maskama kao brnjicama, zaveri vanzemaljaca Reptilijanaca sa Sirijusa, tajnoj svetskoj satanističko-kabalističko-pedofilsko-vakcinaškoj grupi 55G koju vodi Bil Gejts i dalje su vrlo aktivne. Ali za razliku od američkih kolega, pod gramatički ispravnom parolom "kuda ide jedan, idemo svi".
Lazar Gligorijević
Kuda ide jedan, idemo svi
"liberalno" Vreme
п.с. Видим и овај текст се уби од правописа и граматике... А ја, газда на блог, ћирилично могу дати само један коментар: БРАВО ТОПАЛОВИЋИ!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije