Башта земаљских ужитака

Дело Хијеронимуса Боша Башта земаљских ужитака свакако је веома утицајни класик фламанске уметности. У претходном блогу бавили смо се спољашњошћу и левим панелом овог триптиха, а доста простора остало је за коментаре о позадини дела - времену и месту у којем је настало. Сада ћемо прећи in medias res. Оно што читалац и даље може, то је да посети страницу на Њики или интерактивни водич. Прелазимо на централни панел.
Поставка није рај који је приказан лево, али није  ни базирана на земаљском царству. Фантастична створења се мешају са реалним, много шта је преувеличано (рибе, воће, птице)... Имамо мрежу различитих објеката који често продиру један у други. Биљке као и објекти које је човек направио. Слика подсећа на опсаду, а фонтана у средини подсећа на рајску. Зло више не вреба и у форми пожуде нашло је себи отворени пут.

Фонтана

Вођени пожудом мушкарци окружују групу жена, јашући на биволима, свињама, камилама, свим врстама животиња. Носе јаја, воће... вероватно као дарове групи голих жена које су у средишњем базену. Опијени љубавном жудњом мушкарци изгледају као да су у потпуности изгубили контролу. Жене не изгледају посебно узнемирено, вероватно јер им њихов изглед даје контролу над људима. Пожуда ће људе одвести у пакао, како је нацртано на десном панелу. Нама је најближи човек који јашући лава носи огромну рибу и онај који се излежава на мачору са рогатим израштајима...

Природа у позадини

Bosch = шума. Мотиви у позадини слике не изгледају нам на први поглед као пејзажи. Ипак, све што је Бош требало да уради је да изађе из града и нађе инспирацију.

Птице

Велика скупина преувеличаних птица и људи који их јашу. Врсте као што су детлићи и патке. Холандска реч за птицу (вогел) може означавати сексуални однос.

Мавари

Пар тамнопутих људи. Редак призор у средњевековној Европи. Њихова боја коже је асоцирала на недостатак морала. Све егзотично је зрачило сексуалношћу. Да ли их је ставио да прикаже разноликост Божије креације или...?
(Узмимо како црнце приказује много модернији Лавкрафт, што је сада мета "уметничких" скрнављења...)

Централни глобус

Оивичен водом и у сред панела, хибрид је камена и органске материје. Голе фигуре играју међусобно и са разним створењима од којих су нека реална, нека фантастична, нека хибридна. 

Група голих жена

... у средишту панела. Глава једне украшена је трешњама, симболом поноса. Поред њих мушкарац пије похотно из органске посуде. Иза, човек носи на леђима пар који ради ОНО затворен у шкољку...
Голи парови у прозирним сферама, које су по себи воће неких биљака.


























Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije