Мој ФЕСТ 1


'71 - UK, 2014, Yann Demange - Шта да очекује окупатор? Кренули су неспремни у претресе. Лојалистичка полиција користи заштиту војске за бруталност. Клинац отима пушку војницима и двојица га јуре, остали су потиснути и остављају их. Један војник је убијен. Другог јури одметнута ИРА. Клинац лојалиста га привремено спашава, али у лојалистичком пабу види што не би требало... Тема нереда у Сев. Ирској никада не може да досади. Ово је бриљантни ратни трилер. О најгорој врсти рата.
БЕЛИ БОГ (Feher Isten), Мађ. Нем. 2014. - Kornel Mundruczo - Однос према псима овде је метафора односа према људима. Посебно што су апострофирани мешанци, односно џукеле. После низа злостављања побуна је неминовна, и кривци добијају шта заслужују, неки и прилику за искупљење. Одлична паралела са класичном музиком, која кроз контрапункт води ка разрешењу.


БЕЛЕ НОЋИ ПОШТАРА АЛЕКСЕЈА ТРЈАПИЦИНА, Рус 2014, Андреј Кончаловски - Прелепи предели руске Хипербореје и животи људи у забити. Филм на моменте делује као документарни. Сиви мачак којег види само поштар даје димензију мистике. Ту су и ненаметљива размишљања о смислу живота. Кикимора из словенске митологије. Веома симболично појављивање ракете - "И можда Човек оде у свемир, а ипак је у мојој души немир" Кале Господар Времена
РЕЗ (Кесик) Нем, Фра, Рус, Кан, Пољ, Тур. 2014, Фатих Акин - Потресан филм о геноциду над Јерменима. О спасењу уз помоћ добрих људи који су се и ту нашли и потрази протагонисте за својим ћеркама која ће га довести до Кубе и Минесоте. Минус је што на почетку уз Јермене везују неке католичке обичаје. Потребан филм јер ко не памти изнова проживљава.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Псеудопатриотизам

Како је плитак Дејан Стојиљковић

Винчанска култура и систем вредности