Ја о тзв. патриотској опозицији

Пре свега треба бити реалан и искрен према себи – у Скупштини нема ниједног посланика родољубивих и евроскептичних странака, и то је превасходно њихова кривица. Ако се режим заверио да разбије опозицију, у томе је био врашки успешан, а сама опозиција му је помогла. Већ је добро познато, то су општа места, замерање опозицији што није изашла на једној листи (макар то била техничка коалиција) и тако себи обезбедила 10 до 15 одсто места у парламенту. Видим да сад има неких помака у том смислу, али то није довољно.
Једна од тих странака је мислила да ће остати у парламенту само тиме што има став, и заиста су став имали и то је све. Бити парламентарна странка по себи доноси неке бенефиције, не морамо консултовати „теорије завере“ да бисмо то схватили. А та странка и данас, где има одборнике, улази у дилове са режимом. Неки други, и тада ванпарламентарни, су буквално проклињали владу кад је потписан Бриселски споразум. Догодило се да пар недеља касније почне кампања за локалне изборе у Земуну, и овај покрет се тада понашао као да је ситуација у земљи сасвим нормална. Не мислим да је такво понашање озбиљно.
Оно што највише грађане у Србији занима то је економија, а родољубива опозиција ту не нуди ништа, осим ставова које износи кад режим нешто уради, дакле крајње реактивно. Нема идеја како решити нагомилане економске проблеме ове земље, барем ове идеје не долазе од људи који су против Европске Уније, па тиме и против система који она намеће. Тај систем је либерални капитализам, а изгледа да је некима и даље већи проблем систем који смо имали пре 25, а у неким траговима до пре 15 година.
Различите странке, покрети, покушаји невладиних организација покушавају да искористе евроазијску идеју. Ту има доста инсистирања на малим разликама, доктринарства, чак онога што је одавно названо секташење (инсистирање на интересима и ставовима мале групе људи). И пре него се организују и региструју овакве „невладине организације“ се деле на фракције и све то остаје на нивоу занимације на фејсбуку. Патриотски покрети који постоје већ неко време пате од истих бољки, и само су мало озбиљнији, у смислу да могу понекад изаћи на улицу да протестују, али те протесете нико озбиљно не схвата. Тако да је ситуација међу оганизованим делом српских патриота мучна.
Међутим, добар део нашег народа има сасвим исправне геополитичке и друштвене ставове. Ови људи не виде неку перспективу у оваквим родољубивим странкама, покретима, групама грађана… Због тога у великој мери влада бекство од политике. Људи једноставно не наилазе на одговарајућу понуду. Но, сасвим је могуће да се ситуација може променити ако се понуди народу нешто ново и радикално другачије.

Коментари

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Потпуно исправна и на велику жалост и тачна оцена да је секташење и то у изворном значењу као менталитет, својствен народима на Балкану, разлог садашњег стање ствари у опозицији и држави! Још је Владимир Дворниковић у свом делу "Карактерологија Југословена" од пре 100 година о томе писао као о нечему што је својствено народима Југославије, не само Србима, али код њих некако највише долази до изражаја, па и у поводу опопзиционог организовања и деловања!
    Но, то тако изгледа на први, летимичан поглед отпозади када се погледа. Када се ствари поставе из профила, види се да не без разлога Србљи веле: тиха вода брег рони и испод мире триста јада вире, тј. онај који превазиђе и надвиси тај секташки менталитет у Србаља, који се еуфемистички назива "паланачки" или "ћепаначки" тај - односи победу!
    Еклатантан пример за то је Друг Тито и његова КПЈ-у. Иако, направљена као истинска политичка секта, партија комуниста, је две деценије, док је била забрањена и у илегали имала сијасет фракција, које су се међу собом делиле по свим основама: идеолошким, националним, социјалним... и то је све тако било док Тито није дошао на чело те партије (1937/38 год.) и учинио нешто доктринарно сасвим супротно тада важећој идеологији комунизма, а то да је КПЈ отворио у правом смислу те речи, ваљда предосећајући шта се иза брда ваља, за мишљења али и деловања која су била противна тада надолазећем фашизму и нацизму. Иако, је СССР имао пакт са Хитлером о ненападању, КПЈ је у устанак који је букнуо у лето/јесен 1941.год. око себе окупила, све што је било против Хитлера и старо и младо и кусо и репато и писмено и неписмено, једном речи Тито је успео да превазиђе бољку звано секташтво и то је било то - победио је, иако је све (барем у теорији) било против њега и његове партије.
    Тако и данас, Србији треба и нова опозиција и нови људи у опозицији, који ће урадити исто оно што је Тито (не са идеолошких, већ са практичних ставова) окупити око себе све оно што је против власти (а не Србије) и као што је то говорио војвода Велингтон (вишегодишњи ратни противник Наполеона Бонапарте) о нападу Наполеона на Ватерлоу:... напао ме је на стари начин, одговорио сам му на стари и начин и победио! Када се у Србији нађе (а засигурно постоји) неки српски Велингтон, резултат ће бити исти као и за Наполеона на Ватерлоу!

    ОдговориИзбриши
  3. Хвала на коментару. Када рекох да се "старински" причало "секташење", мислио сам баш на комунисте, односно период "оцвалог социјализма". Нисам ја тако млад, то сам "закачио", па негде и упамтио. Но, они тада нису били дорасли Титу (Валтеру Вајсу како би рекао Деретић) па је било како је било...
    Мала исправка - када је КПЈ дигла устанак, Хитлер је већ газио према Москви. Тачно је да је пре тога био званично у пакту о ненападању Рибентроп - Молотов, но баш сам зимус читао књигу о Стаљину и Русима је у пролеће 1941. било све јасно. Но, то јесу компликоване ствари па је и понашање комуниста од мартовског пуча па надаље било компликовано - док није донета одлука да се иде на устанак, мислим 4. јула, тај се дан некођ славио као и у Сједињеним Државама...
    И не мислим да морамо наћи баш Тита или Велингтона... доста је опасуљити нашег геџу, нашег зелдија ако ћеш тако... па ће се лидер већ наћи.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sjećate se da je marks npr hrvate zvao nerevolucionarnim narodima? e pa meni se čini da to stanje zapatilo i srbe,zarazno

      Избриши
  4. Potpisujem al imam ja rješenje kroz ove komentare:

    Faust Fon Eugen Jebala te Jugoslavija u toj zemlji Hrvati su bili voda u Srpskome vinu !
    14 sati · Sviđa mi se · 1
    Faust Fon Eugen Dvaput smo se poklali zbog te ideje ,samo budala moze opet tako nesto da zamisli i pozeli
    14 sati · Sviđa mi se · 2
    Faust Fon Eugen Ne ide i šlus
    14 sati · Sviđa mi se
    Mirjana Malbaša Ma fućka mi se za jugoslaviju ali napravi s grcima socijalističko samoupravljanje čik
    14 sati · Uređeno · Sviđa mi se
    Faust Fon Eugen Voli Grcku da ti ne jebem mamicu https://www.youtube.com/watch?v=LTWylaON8wc Hoce da nas zabrane svi zele da nas nema ,udruzenim snagama smo jači od sistema ,hoce da nas zatvore da lisice da nam stave ,mi smo pravoslavci mi smo ucenjene glave
    Panathinaikos,HORTO MAGIKO,telikos volley Patra, tragoudia 6
    Panathinaikos, telikos volley Patra, tragoudia 1,...
    youtube.com
    13 sati · Uređeno · Sviđa mi se · 1
    Mirjana Malbaša Jugoslavija će biti ipak obnovljena kad izumru generacije otrovane politikom gluposti jer dolaze neopterećene generacije kojima upokojavanje sfrj neće biti u ekonomskom interesu i bit će im smiješne te povjesne činjenice koje danas tumači tko kako mu padne na pamet: jedino relevantno dolazeće fauste je jedinstveno pravo na život: iz tog prava će se viditi da su socijalisti bili jedini u pravu kroz sve epohe lutanja i traganja
    14 sati · Sviđa mi se

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije