Политички коректна "наука"

"Ако несрећа сиромашних људи не лежи у природним, него у људским законима и институцијама, велики је наш грех" рекао је нико други до фамозни Дарвин, а ове речи преносе неоеволуционисти у часопису Елементи (издање Центра за промоцију науке). 
Каква згодна прилика да се "спере љага" са имена овог секуларног пророка Науке. Љага коју најбоље објашњава слика лево. Ако сам престао да се на исту грохотом смејем, то је зато што сам већ огуглао, не зато што ми "аргументи" оних који такве слике каче нису више смешни. Реч је о томе да, осим што је порекао библијски опис стварања (посебно човека), те уместо тога поставио ни више ни мање него мајмуна, "хашишар" Дарвин је учинио нешто још горе, по речима вељих верника дубоко неморално - показао је како способнији опстају! Какав удар на хришћански морал, прожет егалитарношћу и самилошћу...
У том смислу ова слика Дарвину додељује идеологе и диктаторе као да је научна формулација природних закона (силе) одговорна за све оно што ради привремено јачи. Као да и пре тога није било ратова, прогона и пљачки?! Шта ли би на све то рекли они страдали много пре Дарвина, пали од руке крсташа, конквистадора или џихадлија, страдали од руке оних који су се понашали сасвим природно, ратника Џингиса или Тамерлана?! Већина не би рекла ништа, пошто мртва уста не говоре.
Ипак, спознаја природних закона утиче и на понашање оних који по истим законима живе. У том смислу постоји Дарвинов утицај на историју, али се он не мора овако посматрати. Могуће је то схватити како је један лик давно коментарисао стратегију Цивилиза 2: укратко, кад схватиш да је човек саможива јединка боље ти крене.
Но вратимо се Елементима. У Марија и Јована Николић у своја два текста О мерењу човека и Култура расе дадоше све од себе да нам докажу како се људи заправо не разликују. (А по лови?! Да ли су оне на враћање социјализма из свог реалног периода, уз све што је он значио, рецимо једнопартијски систем?!?)
У првом поменутом тексту Јована Николић је изгледа решила да прикаже "читаву каријеру" извесног Стивена Џеја Гулда који је имао жељу да у "историји науке буде запамћен као безгрешан" (сиц!), исправи туђе неправде, етц. Религија обично иште катарзу, па то важи и за ову религију науке
И свега има у наставку од (наравно) наведене псеудонауке крениометрије (или је то била само наука свог времена?!), до невезаности величине мозга и интелектуалних постигнућа, па и релативизовања самог мерења интелигенције - IQ теста. Свега, само нема књиге The Bell Curve која ако већ није класик за ову тему, онда јесте дело које су такође обележиле контраверзе, па тиме ваљда и занимљива за новински чланак који се бави "мерењима човека". Узгред, аутори те књиге нису инсистирали на биолошком детерминизму (да је сва интелигнеција урођена), а нису баш ни класични расисти, пошто су највећи ниво интелигенције у Сједињеним Државама нашли код потомака Ашкенази Јевреја (неки би рекли "Хазара").
Ако само прати Гудманов рад Јована би имала неко оправдање, с обзиром да је он писао 1981, а поменута књига је изашла 1994. Међутим, она се позива на реакције антрополога из 2011, па је стварно могла да шире сагледа тему. Драже јој је да прича о историји давних неправди, или да преноси Гулдову идеју да је наука "буре јабука" које треба очистити од трулих. Како либерално и демократски! Изгледа да културни марксизам не делује само на плану културе (као да то нисмо знали), већ видимо и науке (потписник ових редова се у школи наслушао епитета "ненаучан").
Социолошкиња (ако је она списатељица, ја сам онда списац рече Марко Јанковић, а видесмо до сада разне олоше и олошкиње) Марија Николић је кренула са колоритним путописом. Имала је она лепо искуство припадања раси (повлашћеној, а и како би другачије) у Индији, док је њен пријатељ из Нигерије једва извукао живу главу - мислили су да је људождер. RationalWiki је ваљда ауторитет за псеудонауке (као и Марија), па ће нам рећи колико су поуздане анегдоте као докази
Но прећи ће Марија ускоро на "тврду науку". Тако сви људи нису припадници само једне врсте, него и подврсте, што је директно супротно ономе што Њики каже за подврсте. Узгред, врста а посебно подврста могли су бити дефинисани (постоји ваљда научна дефиниција, само је требало навести). Дакле, расе не постоје, онда не постоје самим тим ("Он је учесник рата од '41. до '45. самим тим и '43." Аудиција) не постоје ни расне разлике у интелигенцији. Надам се да Марија признаје да постоје различити људи, ако чак не размишљамо о различитим расама, па биће да се они у Хелсинкију, Пекингу и Киншаси не разликују само по боји коже - види слику горе!
99 одсто и више људског генома је заједничко, а доста вала делимо и са шимпанзом. Ипак, колики проценат (ајд да се изражавамо баш тако, а не бројем гена) генома је потребан за озбиљну предиспозицију ка урођеном менталном поремећају?! Надам се да Марија и Јована знају за тако неке случајеве... (Чисто узгред, ни ту нису увек гени изоловани, као што се не зна ни "ген интелигенције", ослањамо се дакле на емпиријске податке, статистику)
Марија даље паметује, односно преноси туђа паметовања, како су бројне разлике (наравно само оне спољне, физичке) настале адаптивним променама с обзиром на локалну климу. Па лепо, само није ли и ниво интелигенције, као и цела култура настала адаптацијом на климу?!? У неким климатима сасвим добро функционише еволутивна стратегија са много рођених и много мртвих. Није ли уосталом и религија, као један од основних чинилаца културе, на неки начин последица климе. Не важи ли једно за северни умерени појас, друго за другачије климате!?

Како је само Марија виспрена да нам каже како раса не говори ништа о личном карактеру (смислу за хумор, хобијима...). А говори ли нам нечије политичко или идеолошко опредељење? Духовни светоназори? Марија је не тако давно изједначила (или сврстала у исту групу) оне који гласају за Трампа, верују да је Земља равна плоча, да нема климатских промена и да "на небу седи човеколики мудрац седих власи". 
Како је то само мудро речено да нас излагање "другачијим" чини мање "другачијим", па ваљда ће и оне жене које су "избеглице" напаствовале приликом дочека НГ у Келну постати мање другачије. Можда феминизам ограниче само на контакте са белим мушкарцима (чекај, стани... мали Ђогани! како постоје "бели мушкарци" ако се расе не разликују!?) док ваљда они "потлачени" из ваневропских земаља имају право на патријархат у свом бруталном облику јер су "жртве неправди". 
Марија каже да је велико питање како ће људска врста изгледати за хиљаду година. Да се једном сложим са њом и позовем се на радове Доријана Нуаја. Ако бисмо ми изгледали уврнуто нашим прецима, како ли би тек они који долазе изгледали нама!? Проучити мало оно што је још Драгош Калајић назвао галаксизација... Ко зна, можда нас буду убеђивали како треба да будемо што мање "другачији" (наводници њихови) него неки интерпланетарни мутанти.
У принципу, шта сам имао рећи о појму расе и интелигенције рекао сам у ранијем блогу. На крају бих се осврнуо на оно што наводно Дарвин рече за "грехе човечанства" (обе ове речи су веома ретке у свом речнику). Појам опстанка ја не везујем само за природу, него и за "друштво", које је уосталом део јединствене Природе. Све те "неправедне институције" само су биле прилагођавање одређене заједнице како би она опстала. Наравно, нису све институције (у томе) једнако добре, па неке заједнице опстају, а неке не. Ипак, она заједница која не жели да опстане, већ би радије да буде "мање другачија" од осталих тешко да ће на крају опстати. А са њом ће нестати и њене заблуде, укључујући и политички коректну "науку".
Иван Вукадиновић



Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije