Изгубљени рај 2

Књига четврта

Већ на погледу Раја и близу места где треба сада да покуша дрски подухват ког је сам предузео против Бога и човека, Сатану спопадају многе страсти и сумње - завист, страх и очај. Али он се најзад учвршћује у злу, наставља путовање к Рају, чији се спољашњи изглед и положај описују, и прескаче његове међе. Он у виду морског гаврана слеће на дрво живота, јер је највише у врту, како би могао да осматра око себе. Опис врта. Сатана први пут посматра Адама и Еву. Он се диви њиховом прекрасном облику и срећном стању, али је решен да оствари њихов пад. Ослушкује разговор, из ког докучује да им је под смртном казном забрањено да једу са дрвета сазнања. Он науми да на томе заснива своје искушавање, наводећи их да прегреше. Затим их оставља да би другим начинима сазнао више о њиховом стању. Међутим Уријел, спустивши се низ сунчев зрак, упозорава Гаврила, чувара капија Раја, да је неки зли дух умакао из бездана и у обличју доброг анђела у подне прошао кроз његову сферу, доле к Рају, најзад се одавши својим дивљачним држањем на брду. Гаврило обећава да га пронађе пре зоре. Док се ноћ спушта, Адам и Ева разговарају о одласку на починак. Опис њихове сенице. Њихова вечерња молитва. Гаврило, изводећи своје чете ноћних стражара у обилазак Раја, поставља два моћна анђела пред Адамову сеницу из бојазни да зли дух не буде тамо и нешто не нашкоди уснулим Адаму и Еви. Они га налазе уз Евино ухо, како покушава да је у сну наведе на зло и одводе га Гаврилу, упркос његовом опирању. Овај га испитује, он одговара презриво, спрема се за отпор, али, ометен знамењем с Неба, губи се из Раја.

Књига пета

Примиче се јутро, Ева прича Адаму свој мучни сан. Иако му се то не свиђа, он је ипак теши. Излазе на дневни посао. Њихова јутарња химна на вратима сенице. Бог, да би учинио човека неоправдивим, шаље Рафаила да га упозори на његову послушност, његово слободно стање, његовог душманина у близини, на то ко је овај и због чега му је непријатељ, као и на све друго што Адаму може бити од користи да сазна. У Рај силази Рафаило - описује се његов изглед. Адам, седећи на вратима своје сенице, примећује издалека његов долазак, полази му у сусрет, доводи га у своју колибу и угошћује најодабранијим рајским воћем, које је Ева сакупила. Њихов разговор за трпезом. Рафаел извршава своју поруку - потсећа Адама на његово стање и његовог непријатеља. На Адамов захтев, прича ко је тај непријатељ и како је то постао, а почиње са његовом првом побуном на Небу и њеним поводом, па како је он за собом повукао своје легије у северне пределе и ту их подстакао да се с њим побуне, убедивши их све, сем серафима Авдилу, који се препире с њим, супротставља му се и напушта га. 

Књига шеста

Рафаило наставља да прича како су Михаило и Гаврило послани у бој противу Сатане и његових анђела. Опис прве битке. Сатана и његове снаге повлаче се под заштитом ноћи. Сатана сазива сабор, измишља ђаволске справе, које другог дана битке изазивају приличну збуну код Михаила и његових анђела. Али, изваљујући брда, ови најзад разбијају силу и справе Сатанине. Но побуна није тиме докрајчена: Бог трећег дана шаље свог Сина месију, коме је наменио славу те победе. Он с овлашћењем свог Оца приспева на бојиште и, наложивши свим својим легијама да се држе мирно на једном и на другом крилу, баца се с колима и громом усред својих непријатеља: они су немоћни да му се одупру и он их гони до зида Неба, који се отвара и они у ужасу и пометњи скачу доле - на место које је припремљено за њих у понору. Месија се у тријумфу враћа своме Оцу.

Књига седма

На захтев Адамов, Рафаило прича како и због чега је овај свет најпре био створен. После изгона Сатане и његових анђела с Неба, Бог објављује своју вољу да створи други свет и друге створове да у њему бораве. Шаље свога Сина у слави и с пратњом анђелском да изврши стварање у шест дана. Анђели славе химнама то извршење и поновно узношење Сина на Небо.

Књига осма

Адам се распитује о небеским кретањима и добија неодређен одговор и савет да је боље ако испитује ствари корисније сазнању. Адам се саглашује и - жељан да још задржи Рафаила - прича му чега се сећа од кад је створен: свог смештаја у Рају, разговора с Богом о усамљености и прикладној дружби, сусрета и женидбе с Евом. Његов каснији разговор са анђелом, који одлази после поновљених упозорења.
Џон Милтон

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije