Корона - упутство за преживљавање

На самом почетку рашчистимо чега овде бити неће, а чега ће углавном бити. Неће бити позивања на непослушност према мерама ванредног стања, просто јер не могу и не желим преузимати одговорност ако ме неко послуша - како ону законску, тако и медицинску, у случају да се придржавањем тих мера могао избећи фаталан исход. Ја вам нисам ко др. Мирољуб Петровић који ће прво да прича "говеђа медицина", па кад му "пацијент" почне да повраћа црно онда "шта чекате зовите хитну помоћ!"
Са друге стране, акценат није на самом избегавању заразе, мада биће и о томе речи. Ценим да је доста тога речено о томе, осим тога наравно да има већих стручњака од мене. Светска здравствена организација (СЗО) је навела страх као једну од ствари горих од саме короне, и претежно ћу се бавити тиме.
Ако ово читаш, сва је прилика да си видео линк "на друштвеној мрежи". Користим прилику да се захвалим властима што нису (до сада) посегли за овлашћењима којима могу забранити те мреже. Заправо, није се ни помињало осим тужних примера екс-саветника Крлета (и "наше Маје", ако се не варам). 
Зато је било доста речи о огавности истих, и то долази од Марића (сиц!) или психолошких савета како треба избегавати "друштвене мреже", док је телефон добар за контакте. По том питању сам субјективан - чак и сада кад имам доста слободног времена телефон ће вероватно у нечему да ме прекине. Зато га много не волим... На друштвеним мрежама има доста хумора који помаже, а и са људима које не знаш много можеш бити опуштенији. Ето разлога што се исте не укидају - знају они да би људи буквално полудели.
Е сад, аверзија долази због могућег ширења неистина. Неки су причали да нема бензина, и нека су их хапсили (ако су). Мада не капирам ту опсесију колима, у овој ситуацији (а и иначе) ти не треба више горива него да дете или родитеља одвезеш код доктора, али ајде... Гласине се шире и овако, дакле може преко телефона а било је и у непосредним контактима док исти нису сузбијени. Знам примере, али нећу да их наводим јер не желим никога да оптужујем. На фејсу или виберу можеш да искључиш екран или промениш, кад ти неко прича мораш физички да га прекинеш... Ја сам добио само једну поруку са О-Б-А-В-Е-З-Н-О ПРОЧИТАТИ коју наравно нисам ни гледао, и још неколико које нису тако бомбастично почињале и које углавном нисам имао времена да гледам. Но добро, свако је у неком "баблу", можда је неко више засипан тим стварима, можда због тих ствари расте анксиозност и то је један од разлога што пишем овај текст.
Наравно има разних теорија како је вирус настао и коме то одговара и неке, што се мене тиче, итекако имају смисла. О тим неким стварима позадине свега сам и ја писао. Да ли ће то повећати ширење заразе? ДА / НЕ
Било је и ширења расистичке мржње према Кинезима. Видео сам и ја такве примере. Ја ни то не бих забрањивао. Ако, нека се види ко је какав! Лично сам ионако у фази брисања контаката да не кажем "пријатеља" (нема везе с овом пандемијом) па ми је добро дошло неке да одстраним, а неки су се сами повукли...
Е сад, нешто о самој болести. Ако сумњате на симптоме, односно да вас напада корона, позовите неки од предвиђених бројева и рећи ће вам да се јавите ако симптоми ескалирају. Нећу рећи тачно у ком случају, јер сам чуо за само један пример таквог разговора, уосталом треба звати дати број. Само хоћу да кажем да ћете вероватно морати да чекате развој ситуације, где ништа нећете моћи, и да се на то треба спремити. Један од експонираних епидемиолога је 3 (три) пута поновио лаки симптоми се не лече. Могуће да ће се то променити агресивнијим тестирањем које је јуче најављено, да се неће много чекати, али ће се скоро сигурно чекање мерити барем сатима. Стоичка је мудрост да се човек не нервира око ствари које не може изменити.
У претходном блогу на ову тему помињао сам један од начина ширења заразе који скоро нико не помиње, а од онда нисам чуо. То је храна. Мислим на храну у ринфузу која се не пере нити термички обрађује (јабуке можеш опрати, сир тешко). Ту би се могла додати и "здрава храна" или пекаре, мада мислим да је ту ризик нешто мањи. Уосталом, ко не ради (ван куће) ценим да му те ствари и не требају, а многе пекаре или радње једноставно сад и не раде. Ако наручујете јела из ресторана (што није забрањено, чак се с одобравањем на то гледало) зависите од хигијенских мера онога ко вам је оброк послао. А то се веома тешко може проверити, а пропусти су могући и код најбоље намере. Зато је боље кувати сам, ако је могуће... Ипак, а то је једна од поенти, овај ризик се толерише. Зато што је то једини начин да неки стари људи у дугом времену нешто кувано поједу. И то јесте поента: живот је у суштини толерисани ризик.
Да се вратимо друштвеној мрежи. Многи су стављали аватаре stay fucking home, ја нисам, а ево и зашто. (Узгред, било је ту и занимљивијих фора и за аватаре, а и нешто као слика лево). 
Сматрам да је то толико пута поновљено и буквално схваћено да има људи који не смеју да изађу ни у двориште породичне куће. Излазак преко дана још није забрањен, мада можда хоће (без преке потребе). Чак и у том случају, у Француској се као један од разлога изласка може навести џогинг, дакле одржање свог здравља. Доктори у Аустрији исто подржавају, док нема контакта са људима, социјализације...
Са друге стране, кажу има оних који ће да се шеткају, грле и љубе, онако неодговорно... Могуће да их има. Само не знам како их апели, па и духовити могу навести да промене понашање. Можда може обрнута психологија... Или казне - у Немачкој се не ограничава време изласка него број окупљених људи (они који иначе живе заједно се не рачунају).
Па да се вратимо на она јела као начин заразе. То што сам поменуо је један од вектора - начина уласка вируса. Најчешћи помињани вектор је социјализација. Са друге стране постоје филтери. Највише је помињано прање руку. Вероватноћа заразе довољним бројем вируса (да би се оболело) је вероватноћа уноса вектором пута вероватноћа да прође филтер - просто и једноставно. 
Ово причам зато што постоје савети па и "званичне" препоруке које вам могу загорчати живот. Треба имати у виду да оне имају смисла ако сте изложени векторима, па на сваки могући начин да повећате филтере. Не знам како ће проветравање собе свака два сата (а зна бити хладно) помоћи ако вирус није ни ушао у кућу. Наравно, ако вас има више у стану, а неки морају да раде са људима или су школска деца (ајд спречите њихове контакте!) треба тако проветравати. И пензионер који је примио посету свог потомка (а то може бити неопходно због снабдевања) нека проветри одмах после. Ко живи сам или у пару који изађе напоље једном или ниједном дневно ценим да не мора то да ради више него иначе.
Слично важи за дезинфекцију кухињских просторија и прање руку након што се ушло у кућу. Ако има више људи од којих неки морају имати контакте са људима, наравно да има смисла. Ако није тако, стање је редовно. Маске не морају да се носе на улици (рекао Кон), мада су у затвореним просторијама корисне (јопет, где има више људи који не живе иначе заједно, а посебно ако има непознатих). Да бисте се заразили преко обуће морате пипнути обућу или под рукама, па онда лице (такође речи епидемиолога, не памтим имена свих). Боље се изујте кад уђете, па оперите руке, него да патике перете у асепсолу. 
Видео сам препоруку да треба сваких петнаест минута пијуцкати воду, и мислим да углавном нема смисла. Добро је да вам уста и ждрело буду влажни (филтер), али они обично то и јесу. Једино ако вам се дешава да вам уста буду сува, а то и не приметите, ваља обратити пажњу. Такође - вектори. Ако седите сами код куће скоро да нема везе да ли вам је грло суво. На сву нервозу нема потребе да стално идете у ве-це. 
Исто важи за прање одеће. Ако на послу имате контакт са непознатима и остали сте у истој одећи, значило би да се пресвучете одмах код куће (онда и прање руку после), иначе то нема никакве везе. Ако на одећи нема вирусних капљица, како се можете заразити!? Капљица неће бити ако немате контакта са другим људима. Чак у оваквим ситуацијама можете бити релаксирани по питању шта носите. Комбинације типа кошуља и тренерка, ако вам тако одговара. (Мада има људи којима значи да се понашају као да имају социјалне контакте - у једној постапокалипси, ваљда Последњи човек на свету, Чарлтон Хестон се облачио у одело пред сваку вечеру иако је сходно наслову, био сам). Исто важи и за бријање, које се може проредити, иначе нисам чуо баш ни за какво повезивање ширења короне са брадом...
Уопште ако се држите прописаног, дакле наредби за чије кршење следе санкције, и препорука (после овог горе написаног јасно је да можда не морате свих, али ко сам ја да вас спречавам) можете бити не само мирни (у смислу некретања) него и спокојни (у смислу исхода). Како се јебено можете заразити у свом стану?! Осим, наравно, ако се вирусна капљица квантно тунелује па прође кроз зидове и уђе вам у уста, што није сасвим немогуће али је вероватноћа да се тако нешто догоди толика да ће пре универзум престати да постоји...
У вези са до сада реченим, увешћемо још један концепт, који ћу назвати нулта тачка. То је тренутак од када сте драстично смањили социјалне контакте. За већину људи је то ако не први дан ванредног стања, онда други. Докторка Катарина Бајец (која се иначе понашала разумно) каже да се симптоми најчешће испоље у року од неколико дана. Будимо конзервативни и узмимо рок од две недеље, који се иначе доста помиње. Па, за недељу дана ће проћи тај рок. Ако дотле нисте имали симптоме, сва је прилика да их нећете ни имати. Што не значи да треба кршити прописано, сачекајмо да прође, па ћемо и о томе разговарати. 
Нажалост, ово не важи за људе који морају да раде са људима, они се могу уздати у мере заштите једино. И за оне који су у породичном контакту са таквим људима, школском децом (већ сам објаснио). Други начин рачунања је од неког већег скупа (рецимо Фест) или дружења кад рачунате да сте могли да се заразите. Вероватно је већ прошло две недеље од онда.
Јасно, тестирањем ћете једноставно знати (ако верујете тесту). Најављено је агресивније тестирање, што доста од онога што говорим може да измени. Србија ту следи препоруке СЗО. Али сачекајмо да видимо како ће то ићи.
Алтернативни метод, ако вас овај не задовољава, да се постигне ατάραξια је следећи. Прептоставите да сте већ заражени! Можда се вирус стварно много брже ширио, уосталом можда ће старно укупно 70 одсто људи бити заражено. Можда сте већ не само заражени, него сте и оздравили. Можда сте "прележали" корону онда кад вас је мало пецкало грло. У четири петине случајева вирус није ништа гори него обична прехлада, а може да прође и асимптомски. Занимљиво (практично занимљиво) је како се понашају тестови у том случају. Како се најављује широко тестирање од тога могу неке ствари зависити...
Наравно, и у том случају важе прописи и препоруке да не бисте заразили друге који су такође највероватније заражени.
Као што видите и није потребна нека претерана филозофија да би се ослободило анксиозности. Мада је ово прилика да се поставе питања о смислу живота - чему све, чему страх од смрти и посебно чему све ако смо престрашени због тога што му једном мора доћи крај (у овом облику). Quid timens vivet liber non erit nunqvam.
Иван Вукадиновић



Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije