Четири струје у СНС

Ево једног лаганог предновогодишњег блога, кад би се зезали... Истина, ово пишем необавезно, обрадован острвом доконости у лудилу пред НГ, кад као све нешто мора да се обави и свако има потребу да нешто (ис)каже. 


На ове струје не треба гледати као на неку строгу класификацију, можете их замислити као темена четвороугла, неко је једном ближе, другима даље; неко не може бити класификован (видећемо и то); неко је у једној, али има примесе осталих... Биће још слика, извињавам се на пургативним и осталим својствима, што укључује насловну фотку (претрага на сендвичари)... Можда некоме ово и помогне, а осим стомаку не може да шкоди. Према томе ранисан (или клометол) у уста, па двидимо које су то струје.

Отворено проамеричка

Ова струја је у последње време у дефанзиви, односно полуилагали, пошто је њен главни експонент Зорана најурена (а да је и даље члан СНС?), док шоВмаз није добио што је као желео, или се сам кандидовао.
Довољно је јасно њихово прозападно или проамеричко расположење, само треба објаснити зашто су отворени. Обично (барем кад пишем) мерим речи, не оставља се много тога случајности, у том смислу нисам рекао да су они нешто искрено. Иначе је велико питање шта је искреност у политици, али рецимо да неко нешто ради из уверења, макар био због тога мање или више плаћен... Уосталом, може се волети свој посао. Овде то није случај, мада је Зорана донекле блиска томе, будући да је целу професионалну каријеру (од некаквог експерта или саветника...) провела у атлантистичким круговима, или означена као њихов експонент. Ипак, ма колико се не скривало "опредељење", ма колико се улазило чак у ексцесе (рецимо подршка британском предлогу резолуције о Сребреници) постојала је једна линија коју нису прелазили докле год су у игри, ако случајно, што би било чудо, не знате, ставићу овде - не критиковати Вучића.
Дакле, отворени су јер су са одређеним ставовима јасно иступали, чак их преувеличавали. Зашто би то радили? Зато што су се нудили. Било да је реч о очувању функције, министарство може и да се ротира (Зорана) или да треба да постану нешто у извршној власти, а дотле су то били у опскурним круговима (Шовмаз). Али како ипак планета не стане кад падне влат траве (ефекат лептира се ретко догађа и већ неколико месеци се није догодио), ови су склоњени као да их никад није ни било. Увага! (рекли би непријатељи) На скривеној линији нису сасвим безопасни.
Поред ово двоје, рачунати све који су од нижег до вишег нивоа официри за везу са ЕУНАТО, разне курсисте (мада ону њихову СНС политичку академију не знам ђе да рачунам), оне у прозападним ГОНГОсима, прелетаче из "невладиног сектора" од којих је најгласнија била и најбоље се удомила Јелена Милић (мада се она више скоро па не чује, питање да ли је и даље отворена).

Технократско прелетачка

Ова булумента прелетела је (такође) из редова прозападне псеудолевице, али је баталила (барем у јавним наступима, оном директно реченом), ту реторику, донекле и идеологију. Ова струја представља оне који би били аполитични колико се год то у политици може бити, али gues what - 1. Србија није у вакууму, него на ветрометини; 2. међу гласачима, члановима странке as well ипак пролази најбоље некакво десничарење,  јербо смо у "некој кризи неког морала", како је то опсервирао Голубовић. Тако ће ови покушавати да с десна заобиђу самог Месију, мејнстрим странке (када би исти постојао), можда чак и оне виђеније патриЈоте. И то им наравно стоји као пилету сисе. То ће наравно чинити у својим изјавама и неком симболичком гесту, ђе су одговорни (а успут се може и зарадити). Весић Горан (није случајно прво презиме, па име) је то радио у Београду, Брнаба ђе је као премијерка "одговорна" (иначе, ставио сам Весићеву а не њезину слику зато што ми је он ипак одвратнији). 
Али далеко да су изјаве и симболички чинови (постављање понеког споменика) нешто најгоре што они раде. Зашто су они технократски? Ајд размилите мало...
...
ајде, не морам све да вам сажваћем
...
Ипак, за посетиоце са јефтинијим улазницама - зато што воле неке новотарије (Брнаби су одавно рекли да прво треба канализација, па дигитализација) па је због њих Србија постала јебени сајбер-панк. При томе су сасвим нехајни према екологији (не мислим на нека срања, просто какав се ваздух дише), некаквим традицијама (јопет ништа спектакуларно, само да је нешто негде стајало деценијама, ако вековима у Србији већ не може) и уопште квалитету живота (рецимо да Београђани не би да проводе векове у гужвама и превозу, али сам Месија рече да је "Београд био антисрпски град", наравно пре њега). 
Али, тако ти је то у Србији брале "левица" ако је и еколошка ће више да просипа пароле које одговарају неком спонзору, док је "десница" ионако оперисана од било којег животног питања. Ерго, може се овима...

Буразерска

Ова струја би радо била аполитична од свију, пошто јој послови ипак нису за јавност и експонирање, а до тих послова се долази преко речи као што су "бата" или "кум". Струју у доброј мери чине они који су евентуално на некој позицији у странци, ал се зна да рецимо држе "целу" Војводину иако неко такав није ни министар ни градоначелник. Има ту и министара...
Били би они како рекох аполитични, њихово је да раде шта хоће или шта им газда каже, те да узму оно што им припада. Није искључено да ову тежњу за тишином неко као Вучевић (политички најзначајнији експонент) правда тиме што је већ годинама био против њих и то у Новоме Саду... 
Ипак има два разлога (или два и по) разлога зашто би се ови експонирали некаквим "политичким" изјавама. Једно је кад неко, било ко, помене Месију, онда ће први (ако успеју први, велика је навала) скочити да га бране чак замерати другима да "не бране довољно Вучића". Друго је ако неко устане против њихових мутних радњи, а има их доста, онда то неће бити само напад на њих и оно што раде, него наравно и напад на Вучића, и Србију, as well. А кад је нациЈон угрожен, онда ће се бранити вокабуларом који је сличан оно с "десног крила" странке, следећа описана струја. Чак ће показати можда већу дозу креативности (ако се од Ђуке Бизона може бити креативнији, не пратим довољно Твистер да бих проценио његове домете). Наравно да ће они који их прозивају (рецимо због "Новог Сада на води") бити издајници, наћи ће се и неки предак у усташама, али најзанимљивије је када се користе као увредљиви неки изрази који то изворно и нису - рецимо они који се буне против моста на Шодрошу ће бити кучкари. Мајстори демагогије, мада ћемо овакве "аргументе" по којима је патриотски само преживљавати и ћутати, нема везе што се они богате, наћи и код понеког корисног идиота на фејзбуку. Тако је лик из Новог Сада (у вези са Вучевићем?) био мајстор демагогије по којој је он херој радничке класе, а ово су јел' те размажени кучкари, они који би да неђе летују... Не знам да ли и даље то сере, блокирао сам га.
Наравно, да би се дошло до функције, ако баш ниси нечији бата или дубоко у неком клану, дакле да би имао положај који може бити лукративан, мораш се не мало увлачити... па зна се коме. Између фаљења достигнућа и одбране угроженог и нема много разлике. Зато рекох два и по разлога зашто не бити аполитичан. Од оних на министарским местима, осим Вучевића ту је наравно и Бата Гашић, а по некој линији је и онај са у-ес-беом на челу постао директор ЕПС-а (ах, да... у својим компетенцијама су гори од оних прозападних, па и од "технократа", колико се гори може бити...). Наравно ту су они који су само браћа или кумови са припадајућим фирмама, ал' њима се сад не бавим. Можда ће се једном неки органи бавити...

Умерено проруска


Слично првој струји, овде се не мора објашњавати зашто би ова била проруска, русофилска или путинофилска. Одавно сам се ја изјаснио о ограничењима русофилства у нас, као и о манама псеудопатриотизма, ђе ови спадају. А зашто кажем "умерени" сам још тада објаснио, у та два блога.
Ипак, може се понешто и поновити. Као и они први и ови имају јасну црвену линију - све може док се не критикује Вучић. Штавише, ови изгледа морају играти патетично на емоције, па није само да не критикују (или нешто да објашњавају неким тактичким разлозима) ови ће се потрудити па покажу Месију као прикривеног путинофила (као се за Слобу причало да има браду а нико је не види). Авај, Месија (а.к.а. Сајко) најбоље обожава да балансира, што је наравно политика преузета од Тадића (и јопет доведена "до савршенства"). Не само то, него је Србија и даље барем званично у европским интеграцијама, придружена је чланица ЕУ. Наравно да ниједном мудросеру из ове струје није ни на крај памети да СНС напусти као носиоца такве политике, или не-дао-бог на партијским скуповима да поднесе иницијативу за промену политике. Истина, догоди се да неко извиси (обично око неког интереса), па напусти СНС, па је онда најжешћи опозиционар... и то му донекле чак пролази. 
Поред већ поменутог Ђуке Бизона ту би био наравно и Вулин, мада он формално није у СНС-у, а како се тамо котира ми је стало да знам колико и оно које су боје орковске гаће или са колико је мушкараца Брнаба у младости легла (помену нешто тако код Амиџе). Наравно, не сумњати да је већина чланства СНС латентно проруска - било да су некад давно били радикали (то је ипак сад већ мањина) или су регрутовани из интереса из пука који просто има такве ставове. Ипак, тешко је разлучити колико би били у овој струји, а колико у буразерској само (јери) на микро-нивоу

Како рече један професор код мене на факсу имаш увек три ствари - прву, другу и комбинацију. А како смо овде навели углове четвороугла имамо и нешто пето, неку средину између. Чак и код оних јасно профилисаних видимо одступања. Ђука је можда најгласнији у русофилским или социјално-конзервативним (анти-феми) изјавама, ама му је гро послова везан за одбрану Дикси, Колувије и још неких које је режим хтео или морао да оптужи. То би га на уврнут начин сврстало у буразерску струју. А својим изјавама да ће демонстрирати за Рио Тинто, као да је близу свом немезису Зорани Михајловић, или овој сада Дубравки (тако ти је то код њих, као у Бетменовом свету супервилан обавезно има свог немезиса).
Још један који се повукао (повукао!?) је Небојша из Београда, а.к.а. Слина. Није никаква тајна да су га Американци држали (помињало се због борбе против шверца дроге, што ме чини веома сумњичавим). Права је мајсторија Вучића како је ротирао њега и Вулина, одвевши овога на место које Амере чак више занима (војска), док је преко другог преузео директну контролу. Ипак, фамозни послови, много су га приближили буразерској струји (само што овде није у питању бата или кум, него ...). Онда испада да је његов клан извисио, после свега што може да зна ко иоле прати разна суђења и истраге (лично ми је то углавном досадно). Осим тога, Слина је све само не нешто отворено. Тешко је наћи неку његову отворено прозападну изјаву, наравно ако није нешто ништа упаковано у технократско-бирократски речник. Наравно, као неко ко је водио војску и МУП, а ту је било разних осавремењивања, и претакао се мед, постаје близак и "технократама". Једино никад није био "русофил". И онда се ето п(р)овукао... Ни њега не бих потцењивао.

Ипак, мајстор неопредељености и овде је - Гангула! Шапића тешко да би се могло сместити у неку струју, а некако је у бар две. Технички он јесте прелетач, али се из ДС приземљио преко оне његове странке - Спас ваљда - а имао је и неку независну листу. Ваља признати да је независно од ових (заправо то му је одговарало) његова листа једна од четири које су једине ушла у београдску скупштину 2018. У неком вредносном смислу он и Јеремић (башка странка) нису "жути" још од онда кад су били другови чланови, па водили међусобни дуел. Не сећам се да је овај и у ДС давао неке проамеричке изјаве, а тек неће од кад није тамо...
Гангула би био међу буразерима, али је прекасно ушао за ту причу. Он је утопио своју странку, при чему плива једино он лично & персонално (оног из Вечерњих што је био и неки министар да не рачунам). Ето мало и ја са ватерполо-метафорама. Дакле, не види се да је део неког већег клана, мада је успео да понешто легализује. Иако је имао неке конзервативне или националистичке изјаве, које би га приближиле том гласачком телу, не знам ни за једну његову проруску изјаву (рецимо од кад је почео овај рат). Деловало је да је пуштен низ воду, али ето и даље плива, не знам шта шифровани оће, дал да он испадне кул, кад веле да је "сам против свих". Мада, често ни они сами не знају шта хоће...

Ето, то би било то, извињавам се ако је некоме било мучно, мада такав или таква до овог извињење и не стиже с читањем. Ако вам је стил шаљив, то није да би их учинио прихватљивим. Уосталом, пре ће се ауто го постићи ако се они мистификују, како раде шифровани с оним "јунаци доба злог". Ја сам већ дуго на линији борбе против страха.
Аутор раније познат као Дух Секире

Путовања малог дива - све горе била вам је су(ро)ва реалност Србије, а можете ствари видети и у мало лепшем иако и даље историјском окружењу.






Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije