Постање и Наук

Постоје различити начини да се тумачи библијско Постање (Генезис), а овде ћу дати један од њих (неко моје тумачење можда једном дође...)

Десет је ствари створено првог дана, а то су: небо и земља, пустош и празнина, светлост и тама, ваздух и вода, мера дана и мера ноћи.
Небо и земља - јер Спис казује: У почетку створи Бог небо и земљу.
Пустош и празнина - јер Спис казује: А земља беше пуста и празна
Светлост и тама. Тама - јер Спис казује: И тама се простирала над безданима; светлост - јер Спис казује: И рече Бог: нека буде светлост
Ваздух и вода - јер Спис казује: И дух Божији лебдео је над водама.
Мера дана и мера ноћи - јер Спис казује: И би вечер и би јутро - један дан.
Учи се: Пустош је зелена врпца која обухвата цели свет, из ње излази тама, јер је речено: Огрну се мраком као копреном. (Пс 18,12)
Празнина - то су влажне громаде спуштене у бездан, из којих излази вода, јер је речено: Растегнуће над њом уже пустоши и камење празнине. (Из 34, 11)
Зар је светлост створена првог дана, а Спис казује: И Бог их постави на свод небески, и Спис даље казује: И би вечер и би јутро - дан четврти. (Пост 1, 17-19)
То би по раби Елиезеру: "Са светлошћу, коју је Свети, благословен да је, створио првог дана, човек је могао видети од једног до другог краја света, али када је Свети, благословен да је, угледао нараштај потопа и нараштај раскола и сагледао колико су дела искварена, узе је од њих и сакрије, као што је речено: Зликовцима одузе светлост. (Јов 38,15) А за кога ју је сакрио? За праведнике у будућем свету, јер је речено: И виде Бог да је светлост добра (Пост 1,4) - а реч добра се односи на праведника, јер је речено: Реците праведнику: добро ће му бити. (Из 3,10)
Када је видео светлост коју је похранио за праведнике, веселио се, као што је речено: Светлост праведника весели га. (Изр 13,9)
Учитељи расправљаху о томе: "Са светлошћу коју је првог дана створио Свети, благословен да је, човек је могао гледати са једног на други крај света". То су речи раби Јаакова, а мудраци кажу: "То су светла која су створена првог дана, али су постављена тек четвртог дана."
ТалмудКоментари

Популарни постови са овог блога

Okultura Marine Abramović

Бечки ђак Ћоровић

Десет типова који шкоде српској десници, први део