Halt and Catch Fire - meme

Serija Halt and Catch Fire ima nezasluženo malo ljubitelja u nas i u svetu. Možda je to zato što gledaoci nisu zainteresovani u priču o programerima koja ne uključuje hakerisanje Pentagona ili banki (dobro, ovog drugog je bilo); ili je sama IT priča postala uobičajena, pa manje zanimljiva, dok se neki uzbudljivi međuljudski odnosi od programera ne očekuju (u ovom slučaju se greši - to je osim zabave cilj ovoga bloga, da se pokaže da nije tako); ili nema mnogo vintejdž gikovskog interesovanja, a ljudi kao Stiv Džobs (inspiracija za seriju) nisu sada mnogo interesantni, imamo Ilona, kaj ne...

U svakom slučaju, slede situacije snimljene iz serije sa prigodnim tekstom. Komentari ovde će dati neki kontekst, ali cilj nije spojlovanje, već recimo zamisliti se u takvoj situaciji. Pa da krenemo. 

I ovo su slike snimljene u samo prve tri epozode.

Kresnula si se sa zverkom iz IBM-a (zapravo, ne radi tamo) onako kežual, a on ti je odmah rekao da nećeš dobiti posao. Sada ipak dolazi jer si mu potrebna iz pravnih i stručnih razloga, ali ti to još ne znaš.
Upravo su te izbacili iz fliperane jer si igrala satima samo sa jednim žetonom, vezanim kanapom za tvoju punk uniformu. Posle udaranja o vrata i vikanja, okrećeš se i vidiš starog znanca u društvu neznanca. Tvoja reakcija je...



Ekipa IBM-a dolazi da reši neke stvari. Ulaze u prostorije vaše firme u najgorem maniru stormtroopera. Ne znate ko je među njima Darth Vader, ima li takvog, ali nije ni bitno. Jer oni su Zla Imperija. Nazad je samo ulica. Ispred je ogavni establišment. 
Pogledi govore sve i bolje ne objašnjavati koje se sve nijanse mogu pročitati...
U firmu u kojoj si proveo decenije i kaniš provesti još samo jednu do penzije... došao je opasni mladac. Nametnuo se uz malo zaobilaženja istine... Obrnuo je sve naopačke i samu egzistenciju doveo u pitanje. Naravno da te nije ništa pitao iako si mu nadređeni. I onda da bi motivisao zaposlene kaže da je to sve bila tvoja ideja, za koju si imao muda. Mora da se osećaš sasvim zahvalno nakon takvih pohvala i priznanja tvom radu od strane čoveka kojeg si tek upoznao. 
Još neko nije zadovoljan nastupom product managera, mada osećanja su tu podeljena i na njih utiče nedavna prošlost. Zar se sve to ne vidi!






Šta je tu je, zaposlila si se, šef je smrad u skupom odelu, mada zapravo ne znaš šta o njemu misliš... Iz pravnih razloga (a ne zbog tvoje naravi) imaš "senku" koja pazi da radiš sasvim sama. Ali senka može da zaspi, a tvoja priroda je da se izvučeš ... i ostaviš traga.



Dvoje tvojih zaposlenih ima različite senzibilitete i dolaze iz različitih IT svetova (hardver i softver). Počinju maratonsku raspravu, iako zapravo ne bi smeli biti u istoj prostoriji. To ne može da ti se ne svidi, stvari napreduju...




Ovo je onaj čuveni citat koji se našao na početku prvog bloga o ovoj seriji. Govori mnogo toga.
Novi šef u firmi je obrnuo tvoj profesionalni (pomalo i ostali) život naopačke, kao uostalom i celu firmu. Ma koliko se čudno ponašao, do sada je barem izgledalo da sve drži pod kontrolom, da za sve ima plan. Ali onda se ispostavi da za poslednju situaciju plana nema. Tvoja reakcija je...

Ali taj šef je zaista vizionar. Dok sve "bukvalno" gori, on u nečemu tako uobičajenom kao što je akten-tašna vidi... pa videćemo da ne vidi karburator. I to saopštava. Ali to nema veze sa proizvodnjom šešira, sa tim ko će dobiti otkaz, ko je spreman da ucenjuje poslovnim tajnama i slično... Uskoro će vam ispričati priču kako je stekao svoje ožiljke.
Sutra svejedno dolaziš na posao, kao i kolega s kojim si u svađi, kao što si u svađi i sa tim šefom.
Šutnuo si kantu u vidu "tradicionalnog" računara zato što te je podsećala na karburator. Ovo što pokazuješ zaposlenima svakako nije karburator. Ali još nije ni ono što oni treba da naprave. Nisu baš oduševljeni onim što vide.
(Šut nogom u računar na stolu svakako je efektniji, ali teško je zamrznuti takav kadar...)



Mislili ste da genijalne ideje nastaju u garaži? Pa ne baš uvek, nekad je dobra i kuhinja. I bračni par koji je već jednom pokušao nešto revolucionarno.
Dakle, eto kako je rešen problem portabilnosti.






Kako beše onaj film. Sam u kući... Ili možda Sam na poslu...
Sama si na poslu koji ti je ujedno i kuća (barem na neko vreme). Pa možeš se malo i opustiti. Ili ti je kuća posao. Kuća-poso, poso-kuća...





Kao što Eskimima znaš da prodaš sneg (ili led), tako znaš da stvoriš nove neprijatelje. Ali ovoga puta ne ide. Bogata kučka želi da poseduje tvoj posao, a bogami i tebe. Pokušavaš biti ekstremno aprijatan (hvala budalama na ovakvoj jezičkoj konstrukciji), ali ne ide, pošto se ti zapravo ne pitaš. Ona ti se smeška i zove te "Džozef" (a nisi Smit). Možda ipak imaš još jednog keca u rukavu.



Gifovi sa pravim tekstom - Time Travelling Bunny









Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije