Заустављени сат

 

Шта је време? Ако ме нико не пита, знам. А ако бих то питање некоме морао разјаснити, заиста не бих знао.

Св. Августин

Сви смо ми пролазни и то је оно што је наративно занимљиво, пре него неке фенси теорије, као што су А или Б време, које би биле занимљиве једино у нечему што зовемо "тешка фантастика". Али Наташа се бави причама из живота.

Доста тога је везано за непресушни извор инспирације, какав је Хомоље (Жагубица, Влашки крај) са својом чувеном магијом и релативном заосталошћу. Наташа каже да нема родбинских веза с тим крајем. 

Тако ћемо у урбаној средини наћи додир руралног, оног из прошлих времена - рецимо две уплетене нити у једној свећи која мора да догори. Чешће је у питању рурална (хомољска) средина са додиром урбаног - мотори на лошим путевима, панкерка, Metallica мајица...

Неке од ових прича су ми од раније познате (већине је већ објављивана, само што ја нисам читао све те збирке), неке сам први пут сада читао. У причи занимљивог имена Сада имамо неизвесност да ли ће све бити развејано временом или је другачије решење могуће - управо сада. Трећа прича је уплетеност политике у наше животе, али на баш оном најличнијем нивоу - кад неко кога знамо постане љигави и моћни политичар.

Умро бих за тебе је она прича у којој урбану жену са проблемом који није нешто ново, али га доживљава на модеран начин (погледајте у Село гори а баба се чешља како се реагује на појаву рака), походи дух са њом уплетен древном магијом из краја из којег су потекли. Ипак је, да будем мало циничан, лако умрети за некога када си већ мртав, убијен...
Како је записано разрађује стару тему погледа у будућност, у овом случају преко будућих бројева новина. Ову причу сам раније читао.
Програм је прича о "свемоћној" секретарици која бива уплетена у мистериозни случај, све у сенци програма за оне који фирми више не требају, а њима паре могу бити потребне. Изашла са мојом причом у збирци ХААРП и друге приче о теоријама завере.
Права љубав - о томе како тек мртав/мртва схватиш ко ти је најбољи пријатељ. Пламен овог света - то је она хомољска готика. 
Дама херц је готика друге врсте, подсећа на Слику Доријана Греја, овога пута насликану са другим покретачким мотивом. Разрађује се позната дихотомија курве и светице (девице). 
Јадац је прича о породичним (мушко-женским) односима који вероватно и без магије не би били много бољи. Заустављени сат (насловна) о томе како терапеуткиња не мора бити боља од своје пацијенткиње о којој мисли све најгоре...
Стил Наташе Милић је једноставан и раскошан, као код неких старих приповедача (руских класика?). Нема ту много јаких (или само помпезних?) реченица. Знам то јер волим да такве објављујем "на друштвеној мрежи". Овде сам имао само неколико цитата. Али свака прича нам свакако нешто говори. Обично то није случај у збиркама прича, не за сваку или скоро сваку причу.
Иван Вукадиновић
Научно (или учевно) о времену
Како је и Сварог себи прво створио браду, прилази мог дела - Путовања малог дива


I oni su se bavili vremenom - bend za koji sam čuo u sitkomu Bitange & princeze





Коментари

  1. Stara istina o prijateljstvu i smrti, bas kao i ljubavi. Pokojni Kim Arkali je napisao u scenariju za Poslednji Tango:

    Paul : No, you're alone. You're all alone. And you won't be able to be free of that feeling of being alone until you look death right in the face. I mean that sounds like bullshit. Some romantic crap. Until you go right up into the ass of death. Right up in his ass. 'Til you find the womb of fear.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije