RationalWiki

Јадан је онај ко себе хвали
купиЈо

Постоји "класична" Википедија о чијој се објективности има шта рећи. Са друге стране, има оних који воле себи да тепају како су рационалисти, рационални, бране разум. Приметимо како ови иначе с презиром одбацују умовање чистог разума (интуицију и дедукцију), они су емпиристи. Барем док се не појаве чињенице које им се јебено не свиђају. 
Можете мислити какав ће онда бити бастард ово двоје! Иако сам свестан овог сајта већ неко време, нисам га замијећивао док нешто нисам гугловао блек пиџн, онда видео како о њему можете изгугловати само шта непријатељи веле (као рецимо о вери наших старих што читамо из извора хришћанских мисионара), укључујући овај унос. Прво што видимо је тзв. доксинг - објављивање идентитета човека који не жели да се представи, нешто за шта су иначе оптуживали Ричарда Спенсера и тако те грозоморне десничаре. 
Но, ред би био да се крене од почетка, односно главне стране. Тамо видимо како су им циљеви анализа и побијање псеудонаучних покрета, документовање суманутих идеја, истраживање ауторитаризма и фундаментализма, као и анализа и критика како су те идеје представљене у медијима (вреди погледати линкове). Импресивно... и то је све! Ваљда треба да поверујемо како је то "анархичан" пројекат где је свачији унос добродошао, као што је то шатро случај са оном Википедијом. 
Колико је ова Вики објективна можемо видети на примеру (тзв.) неоатеизма. Видимо како су пожурили да овај појам прикажу као "страшило" (строумен фелази). Хммм... да ли су они сигурни да баш нико није лажно оптужен за антисемитизам рецимо. Пронађи... straw man - зипа ништа! 
Чак ће "духовито" рећи како неоатеизам од "обичног" раздвајају само "велика слова". Тако ће цитирати некога да је рекао како међу неоатеистима нема филозофа, па одма' у фусноти како је Денет филозоф. Јесте по звању, ајд на страну колико оно што ради има везе с филозофијом (уосталом и папа Докинс се уби од објављивања научних радова). Треба им дефиниција, нема проблема, добијају је про боно: Неоатеисти су они који агресивно тврде да се цео свет може свести на оно што се исере и испиша (односно измери). Могу им дати и разлике између неоатеиста и оних "обичних" декларисаних атеиста. Упоредимо, рецимо, сер Роџера Пенроуза са овим ликовима. 
И добро сад, неоатеисти не постоје, али изгледа постоје њихови блогови. Тако ће на страници покрета за права мушкараца рећи како нажалост (сиц!) њихови меми циркулишу на блоговима неоатеиста. Ова странице је иначе прича за себе. Погледајмо само тај дубокоумни закључак - ако су они толики борци за егалитаризам међу половима, како то да им не приступе сви феминисти!? Као када би се у Србији појавио неки покрет за социјалну правду, па се онда нашао неко паметан да их пита како то да за њих не гласају сви пензоси и незапослени...
Мени је мучно ово да објашњавам некоме ко ово и даље чита (уопште ономе ко прати мој рад). Сматрам га довољно паметним да зна колико људи воле матрице и фијоке. Само се чудим да то не знају ови "рационални"! А да, како оно беше - ко има вагину треба да гласа за Хилари...
Најзад, оно горе што цитирах јесам стварно купио. Другим речима, упутио ми је то опонент отоич у форумској дискусији. Препознају и ови "рационални" ту илузију величине (приписују је и Покрету за права мушкараца). Само никако да је виде код себе. Занимљиво!
Не знам ко су, колико се иначе самохвале, мрзи ме да се бавим доксингом. Довољно је размислити чему води то воздизање разума, разумних одлука. Јуче био на филозофском предавању где лепо рече предавачица колико је разум недељив од емоција. Раз-ум прави фијоке, субјективан је. Његово је да раз-врстава. За мене је разум само алат за опстанак. Ни више ни мање. Доказао сам разум не може бити објективан. Објективан би могао бити ум, но чини ми се да ови "рационални" верују да ум не постоји
Стога, ако видите да неко сам за себе истиче да је разуман, поклоните му дужну пажњу. Отприлике исту онакву пажњу коју заслужује Странка здравог разума. Уопште се не шалим. Ове "рационалне" треба дебунковати.
Иван Вукадиновић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije