Баба Јага и Василиса

Василиса је била мала девојчица када јој се мајка разболи. Пре него што умре, мајка јој даје малену лутку. Каже својој кћери да ће јој лутка бити водич; треба само да постави питање и лутка ће јој дати офговор. 
Василиса је изван себе од бола када јој мати умре. Убрзо након тога, отац јој се поново ожени женом која има две кћери. Маћеха и њена деца мрзе Василису. Муче  је и малтретирају кад јој је отац одсутан. Василиса не каже ништа о овом мучењу свом оцу, јер је превише добра и не жели да растужи оца, ни да оптужи маћеху и њене ћерке. 
Једног дана, док јој је отац одсутан, маћеха несмотрено дозволи да се ватра угаси. Без ватре нема хране, грејања и светлости. Василисина маћеха и њене кћери преклињу је да оде кроз шуму до Баба Јаге да донесе пламен који ће поново запалити ватру. Иако с оклевањем и страхом, добра Василиса пристаје и одлази са лутком своје мајке у џепу. Маћеха и њене две кћери злокобно се радују, јер верују да ће страшна Баба Јага прождрати добру Василису, и решити их детета које је постало стални подсетник на њихове мане.
Док иде путем кроз мрак, Василиса консултује лутку у џепу. Лутка јој даје упутства како да стигне до Баба Јагине колибе скачући горе-доле кад Василиса погоди прави пут. Поред ње пролазе три коњаника, један обучен у бело, један у црвено, а последњи у црно, журећи према Бабином дому. 
Кад стигне, Василиса види да је Баба Јагина кућа окружена оградом и украђена лобањама са ватреним језицима. Иако престрављена, она се сети да треба да обави задатак, прогута страх и пробија се напред. Поздравља је одвратна старица, Баба Јага, која жури да се суочи са девојчицом. 
Баба жели да зна шта девојчица жели и Василиса одговара да је дошла за ватру. Баба онда пита зашто би она требало да испуни њен захтев. Василиса занеми и још једном консултује лутку. Одговара како јој лутка каже: "Зато што то тражим". Баба се изненади и каже девојчици да је то тачан одговор; дозвољава Василиси да уђе у кућу. Баба Јага каже детету да мора да испуни задатке које јој постави и да ће је, ако не успе, појести.
Дани пролазе, и задаци постају све тежи све док коначно не почну да делују немогуће. Па ипак, уз луткину помоћ и подстицај, Василиса успева да превазиђе сваки изазов и реши све задатке.
Баба Јага је импресионирана, и једном, за време вечере, дозволи девојчици да постави нека питања. Пре него проговори, Баба је упозорава да од превеликог знања човек прерано остари. Василиса је пита за три коњаника, и добија одговор да су то Дан, Излазеће сунце и Ноћ. Они живе у колиби, и излазе сваког јутра да свету донесу дан. Дете размишља да постави још питања, али је лутка спречава. Када Баба Јага пита да ли жели да зна још нешто, Василиса одговара да ће је превише знања учинити старом. Баба Јага је задовољна овим одговором, и пита дете како је постала тако мудра са тако мало година. Василиса додирне лутку у свом џепу и одговори загонетно: "Благословом моје мајке".
"У овој кући нема благослова!" повиче Баба Јага и истера девојчицу. Пре него што Василиса оде, Баба Јага јој даје један колац са пламеном лобањом као награду зато што је прошла искушења. Мрачно је, и лобања баца сабласну светлост на страшну шуму док дете трчи кући. Почиње да се плаши и помишља да баци лобању, али лобања јој се обрати и уверава је да ће се све добро завршити.  
Василиса се враћа кући, својој запањеној маћехи и сестрама. Мислиле су да је мртва јер је није било толико дуго. Улази у кућу са осећањем тријумфа јер је преживела опасно путовање и донела ватру у своју кућу. Лобања пажљиво посматра маћеху и њене кћери, и примећује ружан начин на који се понашају према Василиси. Те ноћи лобања баца пламен на маћеху и њене кћери и претвара их у пепео пре него што сване дан. 
Митологија - митови, легенде и веровања

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije