Фест 7527

На овогодишњем Фесту гледао сам девет и филмова и (први пут!) да се баш ни за једног нисам зајебао. Сви које сам одгледао били су добри, бољи или најбољи... Па да кренемо.
ДИЈАМАНТИНО - Португал, Француска, Бразил; Габриел Абрантеш, Даниел Шмит - 
Ваљало је поново чути португалски. Трагикомедија о фудбалеру стереотипне "памети". Има додирних тачака (неке сцене) са националном легендом Роналдом. Али филм не дотиче конкретне личности, политичка опредељења и џиновске кучиће. Чак је (али само на стадиону) национална застава Португала промењена у плаво-бело. Фудбалер док друбла види џиновске кучиће, заправо ситне дугодлаке расе вишеструко увећане. Укључено прање новца, усвајање избеглице, лезбејке, мушке сисе и "Учинимо Португал поново великим!"
АРКТИК - Исланд; Џо Пена - Дугачка вам је београдска зима? Онда погледајте ово! Човек коме се слупао авион преживљава на леду и тражи данима помоћ. Стиже хеликоптер, али... Види се људска издржљивост и борба са елементима. Филм у којем број људи стаје на прсте једне шаке.
СОБИБОР - Русија, Немачка, Литванија, Пољска; Константин Кабенскиј - Путнички воз допрема Јевреје у логор. Свира музика, са разгласа добродошлица. Сви су нормално обучени. Али скоро све жене су послате на "купање". Следи иживљавање чувара, десетковање за одмазду, чак репресија уплашених логораша над онима који би нешто покушали. Још надреалнија слика је кад стижу сточни вагони пуни лешева уз исту поруку "добродошлице". Они су из уништеног логора на истоку. Побуна је неминовна, а у логору има совјетских војника са искуством... Види се како филм са оваквом тематиком личи на нешто кад је руски, за разлику од америчких бљузги.
КУЋА КОЈУ ЈЕ ЏЕК САГРАДИО - Данска, Француска, Немачка, Шведска; Ларс Фон Трир - Још једна Трирова мајсторија, трајања два и по сата. Прича о серијском убици који има ОКП и уметничке склоности. Од смешног (гротескног) до морбидног и веома морбидног. Његов пратилац, коме прича своју причу је Верг - наравно Вергилије... Сцена у којој се враћа пет пута на место злочина јер мисли да је оставио траг на бесмисленом месту (нпр. испод слике) док се чује све ближе завијање сирена је легендарна. Филм обилује уметничким и филозофским пасажима. Све у свему - тешка болештина!
СИБЕЛ - Турска, Француска, Немачка, Луксембург; Ђулиам Ђованети, Чагла Зенирћи - О томе како је бити неприлагођен(а). Сибел говори цвркутавим језиком, као и сви у њеном планинском селу. Али она не може другачије да говори. Отац градоначелник јој даје пушку да улови вука. Око ње живот иде својим током. Онда, уместо вука, улови човека. Све се компликује турским ставом према "терористима".

ХЕЈ! - Македонија; Васил Христов - Шта рећи за филм који почиње у 14ч на афтеру. Претходила је сеанса у којој су звали Александра Македонског, а призвали премијера Македоније. А Александар им је требао због снимања порнића који... (непрепричљиво, и кад бих хтео да спојлујем). Добра комедија, само је требало мало боље урадити са флешбековима, уопште повезивањем радње.
ТОБОЛ (ТВРЂАВА) - Русија; Игор Зајцев - Кинези траже савез од Петра Великог за рат против Џунгара. Петар не увиђа значај Сибира, њему је доста рат са Шведима. Зато локални гувернер спроводи свој макијавелистички план... У филму је то, истина, вредносно другачије приказано.
Шаље се мирна експедиција наводно да тражи злато. Ту су и заробљени Шведи. Рат са Џунгарима ипак изгледа неминован... Одличан историјски спектакл у којем се појављују оснивачи сибирских градова. Има доста романтичних елемената.
Требало би направити још оваквих филмова, рецимо о демаркацији границе Русије и Кине, коју је радио један Србин.

МАГИЧНЕ НОЋИ - Италија; Паоло Вирзи - Финале мундијала Италија - Аргентина и пронађен је леш у колима која су упала у Тибар. Осумњичено је троје младих. Шеф полиције их пита где су се упознали. Они су пре месец дана позвани као финалисти на такмичењу сценарија. Следи манична прича о италијанској филмској индустрији која је, си кларо, прича о Италији. Како то бива... На крају им шеф полиције даје драгоцен савет како да пишу сценарија.
ГЛАС ГОСПОДАРА - Канада, Мађарска, Француска, Шведска; Ђерђ Палфи - Ово је СФ, и то мађарски! Порука ванземаљаца, бљескови гама-зрака, тестирање новог оружја, теорије завере... Све је то провучено кроз личну причу пара који долази у Америку. Она хоће конвенционалну каријеру и децу, он да пронађе оца научника, на шта га подстиче брат у инвалидским колицима. Доста необично урађен филм, са мешањем маште и различитих реалности. И неочекиваних догађаја. Рецимо да кола у којима ФБИ одвози осумњиченог сасвим безвезе удари камион. Или неочекивани групњак...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije