Брњичење - носи маску!

У овом "другом пику првог таласа", или како већ, фамозне маске нам се продају као (де факто) једини спас. Сада ћемо мало заронити у ту тему.
Али прво да једну ствар разјаснимо. Завера или тзв. теорија завере је некад сасвим логично, а некад једино могуће објашњење. Ипак ја о томе много не причам, зато што немам приступ неким тајним информацијама; а знам бити веома скептичан - кад неко прича (као) да такав приступ има. Ја се могу служити логиком да утврдим када је нека завера (једино) могућно објашњење, такође се занимам са механизмима завере. Не идем "логиком" да су многи људи зли, уз то и савршено послушни аутору завере, па муте разне ствари и нема "званичне" потврде... Не, ако завера и постоји највећи број њених актера је савршено несвестан, понаша се "као и иначе што би", "професионално" и томе слично. Има оправдање за такво понашање, оно је практично исто као што би било да га креира нешто друго, рецимо заблуда. Објашњење таквог понашања може важити било завере или не
С тим у виду, испитаћемо откуд сад маске. Ако некога ипак занима шта стоји иза, може видети на порталу Нулта тачка, уопште оно што прича Марио Бојић. Није велика мудрост рећи да маске подразумевају алијенацију, можда до нивоа дехуманизације, па запитати се коме то одговара. И о томе има код Мариа

Али да пређемо на ствар, који је рационале да се толико промовише ношење маски?! Питање постављам зато што на основу скромних сазнања које имам закључујем да су маске у најбољем случају 20 одсто заштите (док је 10 одсто хигијена, а 70 одсто избегавање контаката, фамозна "социјална дистанвца"). Ипак, као де факто решење свега чујемо оно "Носите маске!" 
Да се разумемо, ја знам да нико од Тхе Струке није рекао да маске све решавају, не кажем да је тако рекао, само процењујем јачину пропаганде и психолошке ефекте - како оне жељене, тако и оне о којима нису можда размишљали.
А факат је Тхе Струка и даље пипа у мраку. На почетку се говорило да "о вирусу ништа не знамо", осим онога да наравно морамо слушати њихове препоруке и до данас се није стигло далеко од тога. У таквој ситуацији типично понашање је хватање за сламку.


Маске нешто мало помажу, уосталом историја вели да су и оне маске које су лекари (тадашњи!) носили током фамозне Црне смрти понешто смањиле смртност код њих. Физичка баријера макар нешто мало значи...
Оно што се "помало" заборавља је како пропаганда за маскама реагује са оним главним видом заштите, а то је дистанца. Јасно је да од почетка па до данас Тхе Струка нема неку посебну комуникацију са другом струком - психологијом - или је ова катастрофално подбацила. Што ме не би изненадило, будући да је један Хабард у две ствари био у праву: свом односу према ФБИ и према психологији. 
Па кад се они тиме не баве, бавићу се ја лаик, али служећи се логиком. Дакле, како агресивно промовисање маски утиче на смањење гужве?!
С једне стране логично је да ако је неко утувио да мора носити маску (брњицу) једноставно и не жели да се много дружи с људима (и ако није забрањено, а доста тога и даље није), једноставно му је мучно, па онда нема много дружења, па ни излагања ризику. Сада не би било хумано правити такав експеримент, али можда кад/ако "све прође" може да се покуша журка под маскама, колико би тако нешто уопште било могуће, или колико минута би било могуће... Са друге стране, како све дуго траје, а већ нам је речено да је престало, уопште није немогуће да неко мисли да је маском заштићен, па оде негде где би га иначе било стра'. 
Но све је ово само једна врста "дружења". Друга и много значајнија је она под обавезно (или чије би избегавање доносило последице - нпр. отказ). Зар је немогуће да послодавац мисли како маска решава све, па не мора да спроводи друге мере, рецимо смањи произбодњу да би мање радника било у хали!? У принципу прописи га не обавезују, а овако може имати и мирну савест... А кад смо код послодаваца сећам се тадашње премијерке (а сада приватног лица на том месту, такође оне која формално води фамозни Кризни штаб, дакле то води она а не Месија а.к.а. Шизоје...) како она не зна особу у Београду која због посла мора из тачке А у тачку Б. Можда и није лагала, с обзиром да иначе живи у дигиталном свету али авај, Србија нам је итекако аналогна (често без канализације ђе се призива дигитализација).

Можда треба мало разјаснити мој став да су маске и брњице можда двајес одсто заштите. Успут ћемо видети још неке проблеме. Је ли неко стварно сисао весла да мисли како може провести осам сати на метар одстојања од некога, ђе обоје имају маске, а да том приликом не размене све бациле и клице које имају?! Ово што сам описао је типична ситуација у фабричкој хали. 
Сличан проблем је да нам се заправо не говори које је време неко у просеку (принципу) сигуран ако он и сви око њега носе маску, које ако само он носи маску (а барем неко други не носи). Ако сам у градском или међуградском превозу поред неког сат времена (сасвим могућа ситуација), он има маску, ја имам маску, да ли је можда требало да се склоним петнаест минута раније? Таква информација може бити корисна, кај не...
Једино што сам чуо да је речено (а релативно сам обавештен, нека ме неко просветли ако је чуо нешто друго о овоме) је да је човек петнаест минута у просеку безбедан ако нико нема маску. И то је речено као афирмативно, у време кад се причало да смо победили корону.
Ја имам маску, други нема, шта онда? Кад да бегам?! Чини ми се да Тхе Струка о томе не прича да би се избегла микроагресија. Неко нема маску, сви у бусу панично направе метар и по празнине око њега и онда су шатро безбедни са маскама на међусобном одстојању од 15 сантима. А јавља ми се да никоме није изречена казна због немања маске, посебно не у ГСП Београд.  Из истог разлога из којег никоме није наплаћен недостатак маркице. Зна се шта би се догодило да Весићеве гориле (комуналци) крену да тркељишу. У том случају шта ће људи, да се међусобно бију?! 
Свакој власти је у интересу оно завади па владај, али само до извесне мере - до мере у којој не утиче на бизнис. Ако се неко лоше проведе у покушају да наплати казну у случају у којем се маса људи слаже да је неко преступник (јер нема маску), како ли ће се тек провести ако крене да некоме наплати казну на пијаци или га отера, или насилно исели из стана?! Ако се људи осећају угроженим јер се закон ту не спроводи, како ће сутра поштовати неки други закон?! И зато се не говори колико се тачно појединац сматра заштићеним ако само он/а има маску.
Фамозних деведесетих то се решавало тако што су су се 1) штампале паре, 2) имали смо спољног непријатеља. Прво је власт већ радила пред изборе, а сад је све опрезнија по том питању. За друго је Месија сигуран да му је крај близу ако се у спољној политици јасно одреди.

Вратимо се маскама/брњицама, јер још не рекох како то да су оне једино решење. Врло је просто - остала решења више не раде. Покушано је јопет викенд-затварање, па смо видели шта се догодило. То је имало смисла на почетку, у условима полукарантина. Струка добије на времену да нахвата заражене, прати контакте, смести их у Сајам, онда број нових зараза полако пада. Заражених и није било много. Сада је веома много заражених, контакти се уопште не прате, за кога се установи да је фасовао корону остаје код куће (ако је код куће?) док не добије јаче симптоме. Ефекти неког парцијалног затварања били би веома скромни, а сасвим могуће (чисто епидемиолошки, да не гледамо остатак живота) да би штета била већа од користи. У таквој ситуацији Тхе Струка се окреће маскама и... рећи ћемо одмах чему.
Та друга ствар је фамозни колективни имунитет, или имунитет стада, односно лагано прокужавање. Маске би требало бар мало да га учине лаганим, да има места у болницама, уз још једну ствар која се подразумева а до сада нисмо много о њој причали - то је СТРАХ. У принципу ко се чува (избегава гужве, како рекосмо, маске су секундарне) можда се и неће заразити, неће ући у оних 43, 50 или 60 одсто након којих пада стопа заражавања. О маскама се прича јер о нечему мора да се прича, иначе би Тхе Струка (а наравно и политичари!) деловала крајње немоћно, до нивоа траги-комедије. 
Ко ми не верује, нека се сети толико критикованог "шведског модела". У чему се садашње понашање власти у Србији битно разликује од ондашњег у Шведској? У ничему осим маски. Код њих маске нису биле обавезне, чак их већина није имала. Шведи су либерални па ће те "само погледати" ако одступаш од средине, онда је то значило ако носиш маску. Дакле, ко је сматрао да треба то је радио. О томе је причала наша директорка Битефа (заборавих име) која се јављала оданде. И Шведске нешто више нема у вестима...
У вестима нема много ни Новог Пазара, заправо вести су да се ситуација тамо стабилизује. Јери то само зато што се више спроводе мере, укључујући ту маске?! Или можда зато што се заразио ко је требало да се зарази... Нема у вестима нешто ни Москве, последње шта сам чуо оданде је да половина становништва има антитела. Пре тога сам чуо да је тамо отварање, укидање забрана.
Потписник ових редова је већ погодио када се укида ванредно стање. Сада ће се поново играти пророка па ће рећи да ће током августа корона све мање бити тема у Србији. Улога брњица је ту секундарна, њих се треба чувати ако пређу у навику. Уз оно шта њихова симболика носи (речено на почетку) и неких других ствари које би се могле појавити са истим планом.
Иван Вукадиновић











Коментари

  1. Хвала. Драго ми је видети да још има људи који МИСЛЕ. За разлику од оних у специјализованој фејс групи...

    ОдговориИзбриши
  2. Neeeee, brnjičenje. Piti čaj od podbela, i nov si, o, ti... Dobar tekst.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije