Halt and Catch Fire - Joe MacMillan

 Dosta je da jedna serija ima nešto kvalitetno, ali vrhunski domet je kad ima dva odlična elementa - onaj gikovski koji privlači fana nečega i elemenat razvijenih i zanimljivih karaktera,  kako sam već rekao za Halt and Catch Fire. Zbog ovog drugog rešio sam da nakon gledanja sve četiri sezone opišem četiri glavna lika. Od onda je prošlo već dosta, a što bi rekao naš najpoznatiji filozof među političarima - ako imaš da progutaš više žaba, najveću progutaj prvu. Džo nije baš žaba, a nije ni princ, ali je najzahtevniji za tumačenje, što naravno ne znači da će biti mučenje...

Pa da krenemo, uz ovu muziku (naravno muzika iz serije). Ideja mi je bila da pesma koja ga opisuje bude Psycho Killer, ali sam prihvatio komentar da je to preterano - nikoga nije ubio, osim nedužnog armadilja na samom početku. Ako neko ima bolju pesmu za Džoa, može reći.
Dakle od tog gaženja simpatične životinje Džo ulazi prvi u kadar u ovoj seriji i već od prve epizode se prosto nameće. Već tad ćemo saznati njegovu viziju, viđenje računara kroz stav koji će mnogo kasnije ponoviti - računari nisu stvar, računari su stvar koja nas vodi do stvari. 

Računari... danas internet ili smartfon, treba da nas dovedu do nečega, češče do nekoga, bilo da je reč o poslu ili zabavi. Priznajem da imam otklon prema tome da se reč "stvar" koristi i za ljude, posebno kad u pesmi ili filmu oni sa angloameričkog govornog područja voljenoj osobi kažu da je "the best thing...". Međutim i filozofski gledano stvar je ono o čemu imamo pojam, tako da i Bog može biti stvar, jasno ako pojam istog imamo. U tom smislu, ako znamo šta hoćemo (često i ako ne znamo) internet, društvene mreže pa i ovaj blog mogu nas dovesti do - STVARI.

Vidimo i kako Džo motiviše ljude, a taj način je, blago rečeno, čudan. Kolegu na kojeg očigledno ima "pik" prvo zove A-16, a onda ga iznenadi citirajući rečenicu iz njegove knjige koju je i on sam zaboravio. O Gordonu će naravno biti posebna analiza.
Ili devojka koju kresne da bi joj odmah rekao kako time neće dobiti posao, a nedugo zatim prinuđen je da baš nju zaposli. To je Cameron sa kojom će imati love-hate-love relation... 
Vidimo u startu i njegovu strategiju izazivanja što većeg problema. Ima to smisla, time se spaljuju mostovi, nema nazad. Osim toga, daje rezultate uz maltretiranje kolega koji po pravilu nisu upućeni u "detalje". Kao kada je inicirao brisanje podataka kako bi ih novinar video na muci. Posle nije čudo da mu ne veruju (a Džo će to jedno vreme očajnički tražiti), pa jedan Hari Seldon je mogao izgubiti poverenje najbliže saradnice (ah da, isti glumac je bukvalno car u toj seriji). 

Ali čemu sve to? Uraditi nešto bitno, kreirati promenu, izvući potencijale iz ljudi, makar ni svoj ne zna uvek da iskoristi... Džo je bio u čuvenom IBM-u. Ta firma jeste odavno mastodont, svakako da ne daje poziciju Stiva Džobsa koja je bila velika inspiracija autorima serije, posebno u prvoj sezoni, što sam već obrazložio. Ali Džo je mogao pokušati i tamo, zapravo već je imao uspeha pre nego se dohvatio malog Cardiff Electrica u zabiti Teksasa. Odelo i poslovno izražavanje mu pristoje. Nije čest slučaj da neko ne preraste tinejdž pobunu, već da je prenese u poslovni svet i spoji je sa svojim vizijama. Nije ni nemoguće, ali zašto ako već postoji lakši put? Ne rekoh da mu je otac neka zverka u pomenutom IBM-u...
Upravo je reč o daddy issues. Potrebi da se dokaže pred svojim ocem. Dodajmo da ni odnos sa majkom nije bio sjajan, što vidimo na gifu levo. To će dovesti do mentalnog sklopa koji tera aktera da stalno igra ulogu (pre svega pred samim sobom), pa neće biti čudno ni kad masno slaže kako je stekao svoje ožiljke. 
Postignuće nije sve, fraza bi bila ako bih rekao "ne po svaku cenu", zapravo se ne želi platiti ni neka uobičajena poslovna cena. Cameron je baš to bio pokretač za promenu posla i dalje delovanje, Joe je pokušao da reši na svoj način. Simboličan je čin kad na kraju sezone on spaljuje računare oko kojih su "poginuli", a sa njima i svoje skupo odelo, koje mu je jedno vreme uz atraktivna kolica bilo praktično jedina svojina...
U drugoj sezoni Džo "traži sebe" da bi pronašao svoju staru ljubav s kojom se ženi i deluje da se skrasio. U paketu je i tast koji ima ogromnu firmu koja se ne bavi računarima, ali može i sa time početi (server hosting - stručan i danas i dalje aktuelan izraz). Njegovi saradnici (prijatelji?) su već u drugoj firmi, ali on ih neće ostaviti. Ima ih u svojim planovima. No to su i planovi tasta (igra ga glumac odličan za likove starih lisaca, te vrste negativaca) i Džo će ovoga puta biti nasamaren. Ne treba misliti da bi on "lično" nešto izgubio, osim uništenja firme ljudi sa kojima je pre radio; imao bi on udoban život, valjda ono što je mogao imati da je ostao u IBM. Naravno da ne dolazi u obzir. Zanimljivo da Džo, osim što je odao prijateljima (koji ne žele da čuju za njega, posebno Cam, ali o njoj će biti još reči) nije učestvovao u kontra-akciji, niti je znao šta je Cameron naumila. Našao se u unakrsnoj vatri, ali će softver koji mu je Gordon prijateljski napravio dobro iskoristiti u sledećoj sezoni (već na kraju druge vidimo kako je postao slavan).
Džo je biseksualac, tumačio sam to da on baš kao i Loki (u svojim potezima i motivacijama mu nalikuje, zar ne) može biti bilo šta. Ne možemo reći za njega da je aktivista, ipak će reći svoje, ne toliko nasilnicima, koliko gospodi koja "osuđuje svako nasilje" al će ipak oko nasilja ili side zbijati štosove. Tu je i momenat kada se Džo sam testira na HIV i koliko to mora teško pasti... Ipak, najznačajniji je njegov odnos sa jednom ženom, ne onom sa kojom je bio oženjen, nego već pogađate kojom.

Dok Džo ipak postaje pošteniji (nikad nisam pomislio da je Gordonu prosto ukrao softver, nudio mu je saradnju ali on to nije hteo, al videćemo to iz Gordonove perspektive...) njegova poslovno-životna filozofija dobija sublimaciju u filozofiji IT oblasti u kojoj je uspeo - security, kojom se i potpisnik ovih redova bavio. Pogledati sliku gore (zanimljivo je da je fejs u ova virtualno-vunena vremena uz ovu sliku dodavao neka obaveštenja o covid vakcinama ili čemu već).
Tačnije to je oblast antivirusa. Videsmo da je Steve Jobs bio glavna inspiracija za seriju (makar u početku), a ovde je bar kao privremena inspiracija poslužio John McAfee. Sličnost imena i 1987. godine kad se lansira ova promena ne može se ignorisati.
Zanimljivo je da će Džo uz promovisanje ovog paranoidnog stila poslovanja steći pravog vernika (true believer) u liku klinca koji je na dosta toga spreman da bi radio za njega. Sledeća faza u razvoju Džoa Mekmilana, ovaj klinac će ga svojom tragičnom sudbinom nepovratno izmeniti. Ali recimo prvo nešto o: stilu oblačenja. Uočljivo je kako on od odela postaje sve više casual da bi to najviše bio u trećoj sezoni. Uostalom, oni koji su stvarno uspeli u IT biznisu tako se oblače. U četvrtoj sezoni Džoov stil biće nekako najobičniji, bez ekstravagance koja se mogla primetiti u trećoj. 
U trećoj sezoni Džo je na vrhu, ali mu naravno ni ovde đavo ne da mira. U jednom momentu učiniće najmekmilanskiji potez (open source je razlog), koji će naravno zateći poslovne ajkule oko njega. Ali Ryan Ray (pomenuti klinac) osim što je informatički genije ima razvijeniju etiku i vuče svoje poteze koji ga nagone da bukvalno beži pred višegodišnjom kaznom. Glumac tog lika će u intervjuu reći He's jumper (što nas dovodi do jezičkih razlika, na srpskom niko neće reći za samoubicu da je "skakač" osim ako ne želi da vređa). Ipak, Rajan će ostaviti svoju oproštajnu poruku koja je i danas sasvim aktuelna.
I, Ryan Ray, released
the MacMillan Utility source code.
I acted alone.
No one helped me, and no
one told me to do it.
I did this because
'security' is a myth.
Contrary to what you might
have heard, my friends,
you are not safe.
Safety is a story.
It's something we teach our children
so they can sleep at night,
but we know it's not real.
Beware, baffled humans.
Beware of false prophets who
will sell you a fake future,
of bad teachers, corrupt leaders
and dirty corporations.
Beware of cops and robbers...
the kind that rob your dreams.
But most of all,
beware of each other,
because everything's about to change.
The world is going to crack wide open.
There's something on the horizon.
A massive connectivity.
The barriers between us will disappear,
and we're not ready.
We'll hurt each other in new ways.
We'll sell and be sold.
We'll expose our most tender selves,
only to be mocked and destroyed.
We'll be so vulnerable,
and we'll pay the price.
We won't be able to pretend
that we can protect ourselves anymore.
It's a huge danger,
a gigantic risk,
but it's worth it.
If only we can learn to
take care of each other.
Then this awesome,
destructive new connection
won't isolate us.
It won't leave us in the end so...
totally alone.

Jasno da posle ovoga Džo ne može biti isti, niti ekipa u seriji. Zato na sred sezone imamo vremenski skok od nekoliko godina, što se obično ne radi. Kada se na kraju sezone sretnu da bi planirali kako da se uključe u web (html) priču imamo prosto legendarni brainstorming. Uzgred, evo vi jedan mali bleferski vodič kroz te stvari. Ovde će Džo (posle svega razumljivo) biti fin ko da je iz Finsku... Ipak, oko Kameron sa njenim mužom (u međuvremenu se i ona udala) izbijaju varnice, pa kad ga on jednom rečenicom dovede na svoje mesto i prava tuča. Scena nije mnogo efektna (što se same tuče tiče), ali je jedna od najlegendarnijih...

Četvrta epizoda daje nam mirnije (?) poslovno okruženje, barem frka nije više oko Džoa. Videćemo zanimljivu inverziju kada je Donna ta kojoj se ne veruje i kako će Joe postupiti u toj situaciji.
Ali ako već nije središte poslovne kontroverze, za Džoa je to prilika da sredi stvari na ljubavnom planu, naravno sa Kameron koja je ponovo slobodna. Scena u kojoj bukvalno satima (tokom cele epizode) razgovaraju telefonom dok se (poslovni) "svet ruši" takođe spada među legende. Ipak, ni ovo nije hepiend jer Džo će ponovo krenuti da "traži sebe", prosto nestati (a šta bi drugo!?) dok i Kameron ima neke stvari da razreši. Serija tako ima otvoreni kraj uz poentu o kojoj ću nešto u drugim analizama. 
Za kraj dva citata:
"I've been feeling much better since I reconnected with your wife" Joe
"It's so hard... to bring about actual change. Real change. The whole world conspires to stop that from happening. But you bring people together. You... create change. I think that that's... really great." Cam to Joe

Ovaj uradak: Ivan Vukadinović

Gifovi, izbor citata, muzika koju sam slušao dok sam pisao, ideja za seriju i još mnogo toga: 

Ivana Cvetanović (tumblr)

Blog o prvoj sezoni

Crtice iz istorije računarstva

Коментари

  1. Armadiljo je inače maskota države Teksas. Ta uvodna scena serije je simbolična - došao je u Teksas da donese haos u taj svet tradicionalnog južnjačkog biznisa...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo sam ja, inače, Ivana - izgleda da me Google ne poznaje po imenu ili username-u. :)
      Autorka ovih gifova, ako neko čita ovo i pita se :)

      Избриши
    2. I'ts I, Leclerc... Posto nema lajk na komentare, hvala :)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije