Pogled iz svemirskog broda na Svet Agarte i njegov Artefakt


Najnovija tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena temi “ezoterijske fantastike” koja je primetna u delima Ivana Vukadinovića. Vukadinović se u “Lazaru Komarčiću” predstavio kada je počeo da piše trilogiju “Tri goblina”, o dešavanjima koja su usledila hiljadu godina nakon “Gospodara prstenova”, ali se drugim temama okrenuo potom u delima o Agarti (“Agarta: kraljevstvo podzemlja i tame”, “Jeretici Agarte”), kao i u samostalnom romanu “Artefakt”. Na ovoj tribini govorili su: Zoran Stefanović, Vesna Pešić, Ivan Vukadinović, Tijana Pavlović i Simonida Stanković.

Agarta i Artefakt

Zoran Stefanović je, u ulozi moderatora, otvorio tribinu napomenom da je “Artefakt” dobio svoje novo izdanje pre par meseci a da je u tom delu “sabijeno 13.000 godina”. Delo se sastoji od osam priča, od kojih je završna u 1999. godini, a usledilo je pitanje za ilustratorku Tijanu Pavlović, kako je ona videla svoj zadataka.

“To je bio prvi put da sam ilustrovala knjigu i hvala mu na šansi – tada sam bila treći razred srednje škole. Trudila sam se da u svakom poglavlju izdvojim neki detalj ili artefakt i da ga tako približim čitaocima”, kaže Tijana.

Stefanović je potom naglasio da ono što su sada teme Dnevnika RTS, ili Politike i Večernjih novosti, to je ono što je Ivan pisao u svojoj trilogiji Agarte poslednjih deset godina, te da je tematski najaktuelniji pisac današnjice, što dovoljno govori o njegovoj intuiciji.

Sam pisac je, na te reči, objasnio da su u “Artefaktu” sva dešavanja vezana za ovdašnje prostore i za Dunav, dok je u Agarti pozornica bila ceo svet. “Nekada osećam kao da neke sile govore iz mene”, dodao je Ivan, i otkrio prisutnima da sada počinje da piše roman koji će biti dobrim delom zasnovan na onome što nas okružuje. Na pitanje Zorana Stefanovića da li bi mogao da razvije neke detalje ili priče iz postojećih radova u nove knjige, Ivan je rekao da bi osam priča iz “Artefakta” moglo da postane osam romana, ali da trenutno ima nešto drugo u planu.

Pošto je Zoran Stefanović rekao da pisac počinje da živi život svojih likova – što se odnosilo upravo na Ivana Vukadinovića, Simonida Stanković je za dela autora, o kojima se govorilo, rekla da je reč o meta-istorijskom SF-u i da “nije greh poistovetiti se sa likovima”, te da prosto “vidi” da će se po Ivanovim delima snimati film.

Vesna Pešić, iz izdavačke kuće “Pešić i sinovi” je ispričala da se Vukadinović pojavio prošle godine kod njih sa Agartom, i da ono što on piše je zapravo ono što njihova kuća objavljuje poslednjih 20 godina – samo kroz stručne tekstove. “Stoga smo mi zbog toga formirali biblioteku Novo doba gde možemo da objavljujemo ovakve radove ali samo pod uslovom da su inspirisani temama naše kulturne baštine”, zaključila je Vesna Pešić.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije