Geburt einer Nation

Нема места које у свести народа Кореје има више мистичне снаге од планине Баекду, густо пошумљене и обавијене маглом на коју се велики оснивач и први цар Тангун спустио с небеса пре више од пет хиљада година. Тигрови, леопарди, медведи, вукови, дивљи вепрови и јелени лутају туда у сенкама бреза и борова. Према званичној биографији Ким Џонг Ила, управо ту, у скромној брвнари ушушканој под снегом покривеним зимзеленим стаблима, родио се 16. фебруара 1942. Драги вођа.
Џонг Илов отац, друг Велики вођа Ким Ил Сунг, годинама се борио против јапанских завојевача и на ову планину сместио је тајни штаб Револуционарне ослободилачке армије Кореје. Међу партизанима је била и мала група жена; најхрабрија од њих, Ким Џонг Сук, постала је прво телохранитељ, а затим и супруга Великог вође. Усред зиме, једне олујне ледене фебруарске ноћи, Ким Џонг Сук је, дрхтећи у хладној колибици уз малену ватру, родила Драгог вођу. Чим је беба напустила мајчину утробу олуја је стала и небо се смирило. Тамни облаци су се разишли и двострука дуга - најјаркија двострука дуга коју је ико икада видео - засијала је на бледом јутарњем небу. Нова звезда се појавила на небесима управо у том тренутку да заувек обележи тај дан. 
Рођење драгог вође одавно се очекивало, а прорекла га је ласта певајући о чудесном војсковођи који стиже да завлада целим светом. Кад је први плач новорођенчета одјекнуо кроз логор, партизани су похитали напоље из шатора и колиба. Грлили су се, славили и благосиљали рођење. Запевали су радосну песму и заклињали се да ће се борити жешће него икад за што скорије ослобођење отаџбине. Неки су извукли ножеве и урезивали поруке наде у кору дрвећа, а други су такве поруке исписивали крвавоцрвеним мастилом. 
Новорођенче је било најмлађи члан часне лозе родољуба; његов отац друг Ким Ил Сунг предводио је покрет отпора против Јапанаца, његов деда био је у затвору због револуционарне делатности, а његов чукундеда је створио план и водио групицу која је напала и заробила амерички ратни брод Генерал Шерман који се пробио у реку Тедонг 1866. године. Нико није сумњао у то да ће новорођени син Великог вође допунити овај дугачки списак подвига.
Као што његова биографија потврђује, Џонг Ил није никога разочарао. Са свега три недеље ходао је по логору. Са осам недеља је проговорио. С три године, непосредно пре него што је Револуционарна ослободилачка армија Кореје успешно очистила земљу од Јапанаца, ушао је у учионицу у којој је висила мапа јапанских острва. Дечак је умочио прсте у мастионицу, сместа пришао мапи и умрљао је црним мастилом. Чим је то урадио, снажни тајфуни и урагани сручили су се на Јапан и изазвали разарања и смрт. 
(из књиге Продукција Ким Џонг Ил)




Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije