Фест Гледај 2

ЗАВОЂЕЊЕ - Corki dancingu (Agnieszka Smoczynska, Пољска) - Две сирене, Златна и Сребрна излазе на копно и запошљавају се у ноћном клубу. Изгледају невино, али једу људе. Иначе се претварају у морку пену... Мјузикл са распоном нумера од панка до балада.






ОСЛОБОЂЕЊЕ СКОПЉА (Данило Шербеџија, Раде Шербеџија, Македонија, Хрватска, Финска) - 1943, одрастање у окупираном Скопљу. Комшије Јевреје депортују. Мајка долази у њихову кућу коју чува, да узме храну. Тамо је затиче Немац који је скоро прекомандован и добио је ту кућу. Он је ангажује као помоћницу, а претходно је спасао течу од Бугара. Но, зна се шта такав посао може да значи...

ПОРУКА У БОЦИ (Hans Petter Moland, Данска, Немачка, Шведска, Норвешка) - Када полиција открије буквално поруку у боци, коју је написало дете и бацило у море пре 8 година, приближиће се и случају отмице и изнуде који се тренутно одиграва. Иза свега је на први поглед верски фанатик, а заправо неко ко се свети верницима (секташима) због онога што је преживео у свом детињству. Деца су само средство да се људима одузме вера. Међутим, један од двојице који воде случај је декларисани атеиста и циник. Енглеско име филма је CONSPIRACY OF FAITH

ДРУГА СТРАНА НАДЕ - Toivon tuolla puolen (Aki Kaurismaki, Финска) - После филма Авр, Каурисмаки се опет окушао са имигрантима. За полицију је стање у Алепу не толико лоше да би оправдало статус азила, на телевизији наравно видимо масакре које врши сиријска војска појачана Русима. Већ овај парадокс доста говори. Тако Калед од азиланта постаје илегални имигрант. Срећом по њега, проналази га газда чудног ресторана, с којим се прво побије. Хумор и специфични дијалози су заштитни знак Каурисмакијевих филмова. Политички коректна прича испричана на начин који нимало није отужан.

МИНСКО ПОЉЕ (Martin Zandvielt, Данска, Немачка) - После капитулације немачки војници имају задатак да очисте мине и онда могу кући. Суочени су са великом мржњом која би се могла разумети, јер били су окупатори. Међутим, а то у филму није поменуто, Данска је била окупирана за неколико сати, ерго нису се много противили. Кад се то занемари, одлична тешка прича. Временом однос данског наредника према деци видно попушта, али страда његов пас на делу плаже који би требало да је очишћен...

ЦРВЕНА КОРЊАЧА (Michael Dudok de Wit, Француска, Белгија, Јапан) - Анимирани филм једноставне радње. Бродоломник се сналази на пустом острву, али покушава да се извуче. Нешто му двапут растура сплав, трећи пут види да је огромна корњача. Када корњача испуже на обалу, удари је и преврне. Касније се покаје, покушава да је оживи. Корњача се претвара у црвенокосу девојку... Филм има симболике, али у тих 80 минута неколико пута сам заспао. Није лако направити филм без речи... И видимо да то не може свако, а да ваља.

ДИВНИ ДАНИ У АРАНХУЕЗУ (Wim Wenders, Француска, Немачка, Португалија) - Занимљиво је гледати филм у 3Д кад си у првом реду, седиште бр. 1. Заправо, мало ми је било чудно кад су делили наочаре - 3Д обично везујемо за СФ, акције и сличне ефекте. Овако, може се прво видети панорама Париза, па човек за писаћом машином, па двоје за столом у башти. То двоје су ликови писца и једини актери филма.
Али о чему они говоре? Он је пита о првим сексуалним искуствима - она прича. Онда он прића о Аранхуезу, некада резиденцији шпанских краљева. Она о љубави, он о доживљају лета. Искрено, сат и по може тако да прође само на француском језику. Контрапункт су пишчеве мисли на немачком. Ту су и поп хитови са џубокса на енглеском, а појављује се и Ник Кејв. Не чуди што је рађено по комаду Петера Хандкеа.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije