Овај фест 2

АНАРХИСТИ (Француска) - На интернету можемо видети монтаже које праве разлику између ондашњих анархиста и данашњих "анархиста". Ови из филма нису ни један ни други клише. Одабрали су живот, а не преживљавање. Они су независни, што постижу крађом. У њихове редове је убачен полицајац - руки. Прича иде исувише уобичајеним током, што укључује везу са младом анархисткињом. То је већ мана овог филма...
 
МАГБЕТ (Сједињене Државе) - Са Шекспиром се не може оманути. Или би то био хвале вредан покушај... Било да је реч о екранизацији неизмењеног позоришног комада, модернизованом делу ("компанија Данска", или Кориолан као генерал модерне војске) или историјском спектаклу - филм по Шекспировом делу погађа мету. Ова екранизација Магбета је најближа последњем опису.
Мени је занимљивије јер Магбета до сада нисам гледао. Гледао сам Куросавин Хаос (Ран), који сам сматрао обрадом Магбета, а не Крвави престо који то заправо јесте. Ми фамозних деведесетих нисмо живели Магбет, то је ипак била пројекција неких. Не без основа, али у њиховој интерпретацији ипак неправедна према оригиналној жени полуделог краља.
Ово је одлично дело, смештено у суморну атмосферу средњевековне Шкотске, обавијене маглом. Тако је у филму. О само сценарију нећу рећи, осим цитата: "частољубља имаш, али не и злоће која га прати".
 
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije