GONGO - крај "невладиних"?

У последње време се дигла велика фрка око нечега што крсте GONGO - government-organized non-governmental organization; или на српском звучи још глупље, али чињенично тачно - владине невладине организације
У предстојећем тексту ћемо видети зашто потписник ових редова одавно пише "невладине" организације (јесте, са наводницима), како је развој текао до данашње тачке, шта је добро у том развоју и шта нам ваља чинити, или барем које поуке можемо извући.
За оно прво кренимо од саме дефиниције: GONGOgovernment-organized non-governmental organization set up or sponsored by a government in order to further its political interests and mimic the civic groups and civil society at home, or promote its international or geopolitical interests abroad. Дакле, пардон мај френч, реч је о организацијама које су инсталиране или спонзорисане од стране влада да би имитирале цивилне групе или "грађанско друштво", или промовисале интернационалне или геополитичке интересе. Мислим да је стварно тешко наћи бољу дефиницију која би описала Комитет правника за људска права (ЈУКОМ), Хелсиншки фонд у Србији, те разноразне покрете и иницијативе, укључујући већ међународни бренд Отпор
Ајде оно са инсталацијом да прескочим (нећемо сад о томе да ли је нешто можда "спонтано организовано", да ли су то некада основали дисиденти...); токови новца већ доста говоре. Или треба да предочавам податке који они и не крију (имају обавезу да представе), а где се помињу NED, IRI и остали другари. (То што је неке паре од њих добила некада и СНС, као и многи други, не оправдава ове "невладине" праведнике од критике, осим ако би их критиковао друг члан те странке, што ја нисам).
Данашњи критичари се понашају као да је проблематично једино ако те домаћа власт (тренутна) финансира, а то ако примаш паре од стране владе, нема везе. Уочимо помињање интернационалних, односно геополитичких интереса. То да се стварно помаже демократија (ради демократије саме) може да верује једино, да простите, користан идиот. Како су нас ослободили, па одмах распродали све странцима, тако су "ослобођали" Украјину, Грузију и Венецуелу. Верна (псећа) служба Америци и мржња према њеним противницима (пре свега Русији) се подразумева.
Заправо већина политичких невладиних организација спада под наведену дефиницију, дакле то су гонгоси, односно можемо рећи само "невладине" (наводно) организације. А заправо владине итекако, или да цитирам себе давно - из његових уста проговара амерички порески обвезник.
Ни на крај памети ми није да браним актуелну власт, али погледајмо како се до овога што данас имамо дошло. И видећемо да и овде ови су само до савршенства (мрачног) довели оно што су пре њих урадили "жути" - иначе данас у маси у актуелној власти. Зашто би нека власт оснивала "невладине" на свом терену (дакле оно за геополитику отпада). Два су разлога - лапање пара и дезавуисање "правих невладиних" организација
Што се тиче првог, то је дијагностиковано још за вакта Демократске, истина пред крај, неке 2011. године. Осниване су НВО да би се узимале паре из буџета (мало им је било шта су све узели, а чему све то филозофирао сам овде). Наравно да они за таквим финансирањем нису имали много потребе, кад су то били исти људи. Још пре петнаест година, за вакта "клерофашисте" Коштуњавог питао сам шта ће ставка финансирање "невладиних" организација у буџету АП Војводина, па сам добијао као одговоре паламуђења како то што добијају паре није проблем, јер "невладине организације су нешто друго", то су јел'те пројекти... Па лепо, сад кад нож & погачу држи СНС примените исто! 
Тада није било потребе да се офирају већина "невладиних", па наравно да ДС није због тога организовао лично своје. На мети су једино биле "десничарске организације", које су иначе за себе ретко говориле да су "невладине". Па лепо, они на слици десно су вам исто "невладине организације" и представници "цивилног друштва". Колико је ондашњи режим организовао "лажну десницу" (помињале су се Двери) није сад тема, јер ионако скоро сви они су сада инкорпорирани у данашњи режим. 
Од организовања у смеру (владајућа) странка - НВО чешћи су били трансфери у супротном - из "невладиних" у странке. Занимљиво, али не нелогично, неки су из "невладиних" прешли у "жуте" тек кад су ови изгубили власт. Рекох није нелогично: тада се више нису могли претварати, глумити неутралности, него спасавати шта се спашавати може. А то није било много тога... Међутим, много су значајнији били преласци из "невладиних" (а прозападних, либералистичких) у редове данашње власти. Па актуелна премијерка је била у нечему што се звало НАЛЕД.
Занимљиво је да ови што се буне против гонгова не буне се против наплаћивања "невладиног" стажа директно у редовима власти (против које су иначе). Ако је неко после неколико година невладисања постао члан владе није ли то исти ку... као да је као члан владајуће странке основао "невладину"!?
Актуелна власт је основала доста "невладиних" да и тако почисти буџет. То није спорно. Међутим, за разлику од претходних они су имали потребе да оснивају и своје "невладине" да би показали да ове нису једине, што је имало колетералну корист у деградацији самог појма "невладина организација". Није ту било неког дугорочног плана (барем изгледа не у почетку), а посебно не идеологије. Такви гонгоси су оснивани као реакција на деловање опозиције, у чему је режим ненадмашан (сетимо се прошлогодишње бизарно-генијалне идеје да министри штрајкују глађу). Рецимо шетају патку такви као што је онај брадоња (за мене Маркс 21, упорно не желим да му памтим име) па се оснива (и региструје!) организација симпатичног имена "Тати дај патку". 
Стварно је тешко (читај немогуће) бранити то што се после протеста рађана због укидања тролејбуске линије 28 (ово још нису организације, самим тим ни "невладине") појављују неки да протествују против њих, односно бране одлуку градске власти. Но ни овде није ова власт много оригинална (само је без икаквих скрупула отишла до крајности). Сећам се још кад су били студентски протести 1996/97 неки су се бунили против већине активних студената и потписивали се као "студенти жељни рада & знања". И данас се понекад са тим спрдам...
Из овога видимо шта је добро из свега овога - то је што сам појам "невладина организација" губи сваки смисао. И овај појам треба избацити из макар политичког речника. (Тако је Ј. А. Бучилов говорио за појам "Европе"). 
После свих злоупотреба све је теже бранити да власт финансира политичке (па често и остале) "невладине" организације, такође ови губе сваки кредилитет. Јер лако их је суочити са оним што сам овде написао. Наравно, што се самих пара тиче, ова власт ће и тако финансирати своје људе, ту се мало шта може док су они на власти. Али ако постоји могућност икакве поствучићевске Србије, треба размишљати о томе каква би она могла бити. 
Ово је блог, нисам дужан да проверавам законе, па ћу рећи шта ми се чини - да појам "невладине организације" у закону, барем не у актима о њиховом регистровању, и не постоји, да закон препознаје једино удружења грађана. Толико што се тиче речника, све их треба тако звати (али ту су и разна културна удружења, она за специфичне интересе, покрети у заметку, чак фудбалски клубови (сасвим погрешно, треба их приватизовати), па ће чак неки цинично рећи да су то и верске организације, укључујући и СПЦ). Не видим зашто би држава икако финансирала политичке међу њима, па ни зашто би имали неке попусте код излазака на изборе (регистровање странке је скуп спорт, и има разлога зашто је то тако). Оно где држава треба да уради више него до сада је нека основна инфраструктура, тј. место у месној заједници, колико је то могуће, буквално свима који су у АПР-у, па да ли ће то бити једном недељно, месечно или годишње - зависи. Такође, један бољи изборни закон, где би се посланици бирали већински (рецимо 75 тако, а 50 пропорционално), отворио би места групама грађана (не морају чак бити "потписане"), као што је то било 1990. Дакле, формално независни посланици (како је то на англосаксонском подручју), а ко их подржи на изборима њихова ствар.
Што се тиче ових споља финансираних, стварно не видим што се не би регистровале као страни агенти. Да, тако је у Русији. Само многи што кукају на "руску пету колону" подржавају (отворено или прикривено) данашњу власт која има више него срдачне односе са Русијом. Оно што је легитимно у пријатељској земљи може бити легитимно и код нас. Осим тога, тај закон је ионако преписани амерички, коме није Русија пријатељ, јесте Америка, па молим лепо - угледајмо се на оно што пријатељи раде!
Остаје још питање аполитичних (али шта је у ствари ван политике?!). Ако већ не може другачије него да држава (односно органи власти, то је често локална самоуправа) финансијски то помаже (пројекти, конкурси) она би морала имати неког повереника, комесара, који би надгледао шта је са парама и пошто су додељене. И одговарао за то својим послом, ако треба и кривично. А можда ће једном власти одговарати на изборима са своју успешност, те тако да народ има нешто од њиховог легитимитета. Иначе "невладине" су по правилу нелегитимне.
И најзад, треба мало размишљати о филантропији. Она нема смисла без прогресивног опорезивања, па да се онда жестоко опорезованом богаташу смањују порези ако уложи у неко удружење. Само не треба имати никаквих илузија - није то претерано доброчинство (иначе би то изгубио порезом) а није ни објективно, јер даје паре по својим критеријумима. Но онда се бар зна ко је чији, као што се и тамо у америкама то зна. За све остало нека грађани раде о својој храни и џебани, као што и данас раде, али бар да нема привилегованих...
Иван Вукадиновић




Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije