Булшит о булшиту

Дигла се фрка око лажних вести и њихових последица, уопште то се доста мистификује, а ствар је врло проста, па д видимо…
Кад богомољка изиграва гранчицу, она наравно лаже. Да не лаже не би остала жива (и оставила потомство). Али ниједна богомољка не фолира остале како је ту да поправи свет, а да у ствари има неки себични интерес.
Тако су Трамп и Џонсон много пута ухваћени у конкретним лажима, па шта! Али су зато сасвим искрени по питању природе човека и онога како свет функционише. И нису први у томе. Уосталом, како већ рекох, са Хитлером и Стаљином си бар знао на чему си.
Са друге стране су разни „поправљачи човечанства“, како их је назвао Ниче. Последњи су они либералистички. Гњиде са својим вирту сигналингом… Наравно, и они ухваћени у сасвим „свакодневним“ лажима – рецимо Крукд Хилари како бежи од снајпера у Тузли годину дана по потписивању мира у Базнији… А да, чисто узгред, ови добротвори су нас мало бомбардовали…

Пре неког времена сам скинуо фајл о опасностима троловања и стајао ми је на десктопу под именом Bullshit_about_Trolls_DS. Сам назив изазвао ми је ток мисли. Ја не називам фајлове целим фразама на инглешком. А и оно DS бог-те-пита одакле је. Дакле, тај фајл је тако назвао онај ко га је ставио на свој сајт. Логично је да је то онај ко је писао извештај који је у том фајлу,  или је неко њему близак, дакле име у супротности са садржајем указује на дебелу иронију. Ипак, види се доста труда уложено да би било зајебавање. Полазим од себе - ја кад сам се зајебавао, рецимо глумио чедисту (односно чедисткињу) после неколико дана бих преузимао одговорност ("Спреман као Хамас репетирам калаш")... А онда сам погледао наслов који је ипак политички коректан, тиме и досадан. Дакле, ова глупост коју ћу описати је озбиљно писана од стране либтарда (немају они смисао за хумор, иако неки мисле да имају), па се после неко нашалио именовањем фајла и даљим ширем ових (по нас) безопасних глупости.
А кад већ помињем троловање да опишем како сам ја то радио пре него је такав израз уопште постојао. Направим лик Терешкове ("ne zato što sam rusofilka nego kao borkinja za prava žena") и глумим чедисткињу. Избацим оно уобичајено "Čeda bi se radije sastao sa patrijarhom nego sa Legijom" (што је он говорио), па одмах додам "... uostalom patrijarh je izlapeo" (што он није рекао, али његови доглавници су о патријарху говорили и много горе ствари, типа "matori zlikovac" или "šef mafije koja se zove SPC", а већина Чедајевих следбеника је то што написах мислила). Тада је патријарх био Павле, у народу познат као Паја. Срби су "мало" више волели СПЦ него ЛДП (не знам како је сада). Како сам то "написала" почеше Срби да ме нападају а чедисти бране "моје" право да тако нешто кажем. Тиме су се реално сврстали на "моју" страну, те тако испали, ајд' се не лажемо, антисрби. Што је и требало доказати (ШТД).
Нека новија троловања можете видети овде и овде. Подсећам да сам онда био тролололо а да то (тај израз) нисам ни знао. 
Вратимо се овом тексту. Он "доказује" да је главна кривица новинара што су се ствари "отеле контроли", испада што је Трамп изабран, јер су лоше пратили целу ствар. Не ваља потпуно игнорисати тролове, а ни "давати им простора" изван "контекста". Контекст није баш дефинисан, али могао бих га нашим читаоцима описати претпостављеним сличним "контекстима". Рецимо: контекст у којем Пинк представља данашњу опозицију, или контекст некадашње ТВ Бастиље "силе мрака", а можда с обзиром на академичарску природу текста, контекст у којем сам окрзнуо марксистичко образовање, када су свако другачије мишљење звали "ненаучним", а ако је активно постајало је и опасно... Што је некада био марксизам данас је политичка коректност, па тако имамо и политички коректну "науку". 
Сетих се кад је наш "Центар за промоцију науке" (наводници могу да представљају тачно име, иронију, лажно представљање...) имао трибину о лажним вестима. Тада сам их питао шта ако се лажне вести сусретну са лажном конструкцијом. Нисам добио одговор на питање, а ни право да објасним примером. Пример би био (брзо смо сазнали) јасна лаж да су у Темишвару војници бајонетима нападали труднице, која је одјекнула у Букурешту и изазвала пад Чаушеског. Али значи ли то да је цео систем био "истинит"?! Било је много лажних вести те 1989...
Следи пример такође из тог периода оцвалог или склеротичног социјализма. У опширном тексту који сам читао (али не и прочитао) има како је згодан изговор "I was just trolling" - у слободном преводу само сам се шалио. Не, ниси се шалио, као да се жели рећи, ти си опасан, срушио си идеалан систем! Па ево једног вица из баш касног периода СФРЈ, када се расправљало шта даље, било је и неких састанака на врху, за које знамо како су завршили...
Скупе се представници свих народа и Словенцу слети мува на чело. Црногорац узме секиру и звекне га по сред чела. Србин устане и прекоље Хрвата. Црногорац вели: "Што уби чоека?!" А Србин каже: "Ја мислио почело". Е сад, колики дебил треба да будеш да би "мислио" како су за крвави распад те државе криви они који су причали вицеве, или се исти догодио јер им се "дало простора", а да није кривац систем у којем се само чекало да почне?! (Читатељко ил' читаоче, ако ти на памет пада Шешељ, о њему се наравно може дискутовати... Али треба знати да осим у Хагу, где је једино нешто урадио, Дјук је скоро целу своју каријеру не само пајац, него и нечији слуга. Уосталом, није Шешељ снимао наоружавање зенги уместо да похапси надлежне; ако је и подржавао такву политику, сигурно те ствари нису биле његова надлежност...)
Ноторни текст почиње изјавом Хилари Клинтон како су њени неистомишљеници, они који подржавају Трампа, "deplorables" (слободан превод би могао бити "олош", а та реч, што је веома занимљиво, може да се преведе на инглешку punk). И, као што су неки истицали да су панкери, тако почеше Трампови гласачи да се поносе тиме што су деплораблс, и настале су слике, "мимови", као што је ова горе.
Занимљиво је то прихватање увреде и понос истом - wear that as badge of honor, рекао је Steve Bannon, Трампов стратег који је горе на слици. Тако је било и код нас фамозних деведесетих. Можда је неких сто пута Милошевићева телевизија рекла "неоправдане и ничим изазване санкције" (нисам тад гледао РТС), али су то хиљаду пута иронично поновиле тадашње опозиционе станице (којих је итекако било). Тако да је противник Милошевића почео да верује да су санкције можда оправдане и нечим изазване (а да то нешто није амерички империјализам). Слично је и са фактички тачним изразом "страни плаћеници" (ишло се у Будимпешту по паре & мишљење). Многи су се том етикетом поносили... 
Но, има ту једна занимљива разлика. Овде је био довољан један једини Хиларин гаф па да чир пукне. Значај тог гафа несумњив је и за писца ове булшит студије. Ипак, он нигде, ни у назнакама, не помиње њену одговорност за неуспех своје позиције, као што му, уосталом, не пада напамет да провери истинитост те опције која је довела Обаму и истакла Хилари... Ако је тако, ако је она добила више гласова (што јесте тачно), и ако је била добар кандидат коме су зли тролови сместили (што не мож' бити објашњење), зашто је онда сад-е нигде нема?!
Хилари је за нешто, макар политички, одговорна - све и да није изводила сатанистичке ритуале са Марином Абрамовић. Једино где је аутор текста помиње, осим тог гафа (означен као неки почетак без икаквих вредносних квалификација), јесте тај Пицагејт за који тврди да није била крива.
Употреба израза alt-right, од кога се аутор делимично оградио, али га ипак користи, крајње је занимљива. Полази се од тога да је Ричард Спенсер први употребио тај израз, а један једини његов клип који сам ја (нисам следбеник, али рецимо да ми је тај "покрет" занимљив) одгледао је онај у којем он нешто објашњава Лорин Саутерн. Ако је неко погледао линковани блог, видео је ко је мој фаворит на тој сцени...
Поменути Спенсер је тако ушао у твитер клинч (мож' мислити) са неким па је ставио линк песме Tommorow belongs to me (занимљиво је било када смо на Крстарици после дрчних изјава чедиста коментарисали како само што они нису то запевали, буквално су пиздели). Аутор "студије" је навео како је аутор те песме Јеврејин & геј. Пасус испод он помиње злог тролера екстремно десног Мајла Јаноппуласа, а да нема никакву потребу да се сети како је и он баш то Јеврејин & геј - уз то ожењен за црнца, и наравно Трампов гласач!
Дакле, алт-рајт је гомила злих неонациста који се само праве да су тролери (преузели су трол-платформе, о чему говоримо у следећем пасусу) са агендом стварања Четвртог Рајха. Па-па-параноја... Колико је то бесмислено можемо видети на примеру теоретичара завере Алекса Џонса (који ми се уопште не свиђа, чак док му име нисам запамтио писао сам "онај кретен", што не значи да подржавам што су га цензурисали). Овај мрзитељ мочваре која је (била?) у Вашингтону је јасно рекао да му је свеједно које је ко боје коже, док је лојалан грађанин и плаћа порез. Због тога су га расисти, које такође називају алт-рајт, прозивали. 


На крају погледајмо неку "радњу" ове назови студије. Тролери су имали своју контракултуру (нигде се не користи тај адекватан израз), много више естетски него политички опредељењу. Окупљали су се на платформама као што је Reddit, 4chan (8chan је настао касније, кад је почела цензура на 4chan). Нападане су како левичарске будале, тако и конзервативне, рецимо оне на Фокс њуз или теле-евангелисте (уосталом, зашто и не би). А онда је зла десница то све преузела, ради промовисања своје опаке агенде
Е сад, није да ни левичари (или "левичари", погледајмо ко се бори за права већине, радног народа, а не "угрожених мањина") немају смисла за хумор. На слици лево (наравно) је серија којом су се прославили аутори веома уврнутог смисла за хумор, иначе неки наши чедисти су се ложили на њих (а сетимо се и нашег серијала "Никад извини"). RationalWiki је сајт који покушава (често неуспешно) да буде духовит, осим што као дебункује "десничарске глупости". Дакле, у чемер је штос?
Не треба бити много мудар да би се схватило - политички коректна "левица" је изгубила битку за хумор. Они су постајали све блеђи и досаднији, десничарски хумор је постајао све занимљивији. И то није тако само тамо, тако је и у Европи, рецимо у Француској погледајмо овог занимљивог Камерунца. Преко канала је на власт дошао веома занимљиви Џонсон. Сада си панкер ако си десничар. Није џаба Џони Ротен подржао Брегзит! (Србију не помињем, наша "десница" може бити смешна само зато што је јадна, уосталом овде је враг одавно однео шалу).
Али све то је ваљда изван могућности поимања дотичног професора енглеског и фолклора (што га баш квалификује за причу о медијским стратегијама и утицају на "јавно мњење"). Но све ми се чини да ће бити још доста куку-леле кад Трамп поново добије изборе. Само што тада ни мени више неће бити занимљиви.
Иван Вукадиновић
п.с. Пун назив назови-студије је The Oxygen of Amplification - Better Practices for Reporting on Extremists, Antagonists, and Manipulators Online by Whitney Phillips (ко је докон да тражи), а за баш залудне препоручујем да проуче Gamergate како га виде они "рационални".



Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije